Sosit în Bacău la jumătatea lunii februarie și „cantonat” la Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu”, Muzeul Iluziilor a prins extraordinar la băcăuani. Cu mic, cu mare, băcăuanii din oraș, dar și din diferite localități din județ, au luat cu asalt muzeul și au trăit momente de senzație. Cei mai încântați au fost cei mici, dar și părinții ori profesorii acestora care i-au însoțit.

Dincolo de partea de divertisment, cei mici au înțeles încă o dată cât de importantă este știința, cea care poate explica toate fenomenele pe care până de curând le-au crezut magie.

Uimirea copiilor în fața unor experimente, amuzamentul adulților, mai ales în sala oglinzilor care unora le-a redus vizibil din kilograme, au meritat pe deplin o vizită la acest inedit muzeu din orașul nostru. „Sunt lucruri interesante, mai ales pentru copii care au fost cei mai încântați. Și pentru noi adulții a fost un lucru nou pentru că în Bacău nu a mai fost așa ceva. Cred că ar trebui să se întâmple mai des astfel de lucruri, și aglomerația de aici arată că avem potențial pentru acest gen de activități și că băcăuanii sunt dornici să aibă la ei acasă astfel de expoziții.

Toate cele prezentate sunt interesante, dar mie cel mai mult mi-a plăcut iluzia aceea în care apa curgea cu picături în sus, dar și masa de levitație, acum înțelegând de fapt ce se întâmplă acolo”, ne-a spus Raluca Obreja. Fiica acesteia, Nicol Dalia, de doar 8 ani, a ținut să precizeze: „Este foarte tare. Sunt tot felul de iluzii pe care la început nu știi ce sunt. Apoi ți le explică și înțelegi ce se întâmplă de fapt. Cel mai mult mi-a plăcut pe patul cu cuie, dar și tunelul cu oglinzi în care îți bagi capul și arăți ca o tartă cu fructe.” De altfel, mai toți copiii întrebați ce le-a plăcut cel mai mult au început să enumere începând cu patul cu cuie.

„Este ceva inedit și foarte frumos pentru orașul nostru. Copiii sunt fascinanți, iar mie mi se pare interesant. N-am mai avut o experiență asemănătoare până acum. Mie cel mai mult mi-a plăcut acel instrument electronic de cântat, dar și povestea acestuia”, a arătat Sorin Crăciun care era însoțit de fiica sa, Maia Maria.

Vizitatorii s-au delectat cu cele peste 100 de exponate, între care sala oglinzilor, peste 50 de tablouri de diverse dimensiuni, încăperea hologramelor, sala de experimente acolo unde cei prezenți au putut testa thereminul, primul instrument electronic muzical și multe altele. Putem spune că această primă ediție a Muzeului Iluziilor a fost un adevărat succes ținând cont de faptul că s-a bucurat de aproximativ 1000 de vizitatori zilnic.
„Această primă ediție a avut într-adevăr mare succes.

Oamenii au răspuns foarte bine și repede la dorința noastră de a fi aici, și cu toții au fost foarte încântați. Deja ne gândim la o a doua ediție care ne-am dori să fie anul viitor în aceeași perioadă și vom încerca să aducem expoziția în fiecare an, să o facem tradiție”, a declarat Ioana Gamen, organizator și reprezentat al agenției de PR a evenimentului.

„Muzeul Iluziilor” este un proiect al Asociației Astronomice Pluto din Cluj Napoca și poate fi vizitat în Bacău până pe 28 februarie. O vizită la „Muzeul Iluziilor” durează aproximativ o oră și se poate face numai după o rezervare prealabilă. Prețul unui bilet este de 13 lei.

Alte articole