5 mai 2024
ActualitatePeste 100 de reclamații privind abuzurile firmelor de asigurare

Băcăuanii înțeleg din ce în ce mai bine să-și ceară drepturile, chiar și atunci când o firmă mare nu-și respectă obligațiile.

Peste 100 de reclamații privind abuzurile firmelor de asigurare

Așa s-a întâmplat și în cazul societăților de asigurare, până nu demult, extrem de dificil de abordat, dată fiind puterea financiară a acestora. Între timp, legislația în domeniu s-a îmbunătățit sensibil în favoarea asiguraților, astfel încât nici măcar avocații acestor firme nu le mai pot feri de forța legii.

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), instituția care, de câțiva ani, reglementează și monitorizează inclusiv piața asigurărilor, în doar jumătate de an, au fost înregistrate în total 115 reclamații (față de doar 67 în aceeași perioadă a anului trecut) înaintate de asigurați sau păgubiți din județul Bacău.

„Dintre acestea, 114 au fost înregistrate pentru piața asigurărilor, în creștere cu 90% față de semestrul I al anului 2018, și o singură petiție pentru piața pensiilor private, în scădere cu 86% față de semestrul I al anului 2018”, ne-au transmis reprezentanții ASF. Reclamațiile au vizat asigurările auto (RCA și CASCO), în principal pe instrumentarea dosarelor de daună.



Despăgubirile mici sau deloc – principala nemulțumire

Cum era de așteptat, băcăuanii s-au plâns, în mare parte, de banii puțini primiți drept despăgubire de la firmele unde aveau încheiate polițe, acuzând, totodată, și refuzul unor asigurători de a le achia aceste drepturi. Conform ASF, cele mai multe plângeri vizau „societățile de asigurare Euroins SA, City Insurance SA și Omniasig VIG SA, care au cumulat, în perioada analizată, 92% din numărul total de petiții adresate ASF de către petenții din județul Bacău”.

Din totalul petiților primite, puțin peste jumătate (51%) au fost soluționate în favoarea reclamanților, aceste solicitări fiind îndreptățite de lege să fie rezolvate. În rest, aproximativ 28% dintre plângeri fie au fost neîntemeiat formulate, fie ASF nu a avut capacitatea de intervenție în aplicarea legislației actuale. 21% dintre solicitări au fost clasate potrivit prevederilor legale.

„Sesizările petenților pentru piața asigurărilor – reasigurărilor au vizat, în principal, nerespectarea prevederilor condițiilor contractuale sau a Normelor ASF (72%), respectiv plata parțială sau neplata despăgubirilor/valorilor de răscumpărare (19%)”.
Autoritatea de Supraveghere Financiară

Doar un singur băcăuan s-a adresat Autorității de Supraveghere Financiară într-o cauză ce viza pensiile private. Acesta era interesat să afle informații cu privire la denumirea fondului de pensii la care este arondat. Potrivit legii, asigurații care, la data introducerii Pilonului II de pensii – 2008, avea până în 35 de ani și nu optase, din proprie inițiativă, pentru un fond privat, a fost dirijat automat şi aleatoriu către un astfel de fond.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri