A trecut si perioada de restriste, suportata cu stoicism de majoritatea pescarilor. De miercuri avem liber la pescuit pe toate apele din judet. Atentie! Pescuitul fara permis este considerat braconaj si se sanctioneaza ca atare. Startul in noul sezon l-au dat, intr-un mod inedit, cei de la Centrul Regional de Ecologie, pentru a sarbatori in perioada 10 -13 iunie, Zilele Lacului Bacau II. O actiune laudabila, mai ales pentru initiativa de a atrage cât mai multi tineri spre activitati desfasurate in mijlocul naturii. Programul s-a dorit diversificat, incluzând vizitarea zonei ariei protejate, (in spatele Agricolei International), concurs de pescuit, lectii de ecologie si atelier foto pe apa. Vineri, de la ora 14.00, daca si vremea o permite, se desfasoara Cupa Liceelor la Caiac, editia a VIII-a. Accesul spre locul de start, de la coada lacului, se face prin Serbanesti, pe drumul de lânga livada de meri. Pentru sâmbata, de la ora 9.00, se va organiza un concurs de pescuit cu beneficiarii Asociatiei Betania. O provocare din partea organizatorilor, pentru pescarii cu experienta, de a veni in staff-ul tehnic, pentru a da celor mici sfaturi si asistenta. Locul de desfasurare, acelasi ca si la concursul de caiace. Dupa-amiaza sunt programate plimbari cu ambarcatiuni de agrement pe Lacul Bacau II, o serata folk, nelipsita ciorba pescareasca si focul de tabara, in zona de la „Ponton”.

Start… si de la capat

Miercuri seara, malul digului de la ponton a devenit loc de parcare. In zona se ajunge facând la dreapta, dupa ce traversezi „Podul cu lanturi” – spre Gheraiesti. Au raspuns apelului dat de catre voluntarii CRE, elevi, studenti dar si pescari cu experienta. O intâlnire menita a marca, in mod simbolic, deschiderea sezonului de pescuit sportiv. Furtuna care se apropia a incetinit putin desfasurarea de forte. Norii si potopul de apa au fost atrasi catre Siret, oferind un spectacol numai bun de fotografiat, dar si prilej de a depana amintiri, cu barci umplute de apa. Dupa o scurta sedinta tehnica tinuta de Gabi Gritcu, caiacele si barcile gonfabile, de toate formele si motorizarile, au luat pe rând contactul cu apa. Startul simbolic s-a dat pentru pescuitul la rapitor, urmând ca fiecare sa isi aleaga locul preferat prin stufaris. Nu au lipsit intre participanti, urarile transmise in gluma, gen „succes”, pentru cei stiuti drept mai… superstitiosi. Concursul in sine nu a vizat ocuparea unui loc pe un podium. A fost mai mult o competitie a fiecaruia cu propriul palmares. Plus o testare a lansetei abia cumparata sau a rafinamentului firului de pe mulineta. Bibanul si stiuca au fost pacalite de pescarul care a demonstrat intuitie sau cunoastere in alegerea locului, maiestrie, tehnica, dar care a avut parte si de noroc. Dupa doua ore nu a existat niciun pescar care sa nu fi prins ceva. Bibani sanatosi de peste 300 de grame si stiuci de 2 kilograme. Daca nu se intuneca, probabil ca multi ar fi dorit sa mai pescuiasca. Au tot timpul pâna da frigul.

PUBLICITATE

_DSC0241

Unde si cu ce fel de permis pescuim

Am fost intrebat de mai multi pescari, daca permisele pe care le poseda sunt valabile, si pentru alte zone ale tarii. De munte, colinare, de ses sau in Delta Dunarii. In Bacau avem trei entitati care emit documente privind legalitatea practicarii pescuitului recreativ/sportiv, ca activitate de agrement si recreere. Prima este ANPA (Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura), apoi AJVPS-ul si CRE-ul, care are in custodie Lacul Bacau II si ariile de protectie avifaunistica de pe acumularile de pe Bistrita si Siret.

Permisul ANPA

Sediul reprezentantului ANPA in teritoriu – ing. Nicolae Vega – se afla pe Str. Bucovinei, nr. 21, lânga Directia Sanitar Veterinara, cladirea din dreapta – la intrare, etajul 2. Intrebat despre eliberarea permisului de pescuit, domnul Vega, intr-o formulare mai plastica, a explicat procedura ca totul sa decurga cât mai simplu: „Permisul de pescuit eliberat de noi este exact ca abonamentul de baza de la cablu. Trebuie sa-l ai ca sa poti dupa aceea sa beneficiezi si de alte pachete de programe, pe care le platesti suplimentar. Nu trebuie sa fii membru la zece asociatii de pescuit ca sa pescuiesti in zece locatii cu peste. Este abonamentul de baza, cu taxa platita prin trezorerie plus timbrul fiscal de 2 lei, la stat. Cu el mergi in toata tara, cu exceptia Deltei Dunarii. Te interesezi dinainte unde vrei sa ajungi, gasesti lista apelor pe site-ul ANPA, si vezi daca acea locatie este preluata de o asociatie de profil. Daca da, pe baza permisului trebuie sa mai achiti acolo o taxa suplimentara, in functie de durata sederii”. Pentru biosfera Deltei, permisele temporare se obtin de la Tulcea. Sunt si doua automate acolo in oras, care elibereaza nonstop permise, cu tarif fix, pentru 1, 7 si 30 de zile. Costul unui permis este de 30 de lei pentru anul calendaristic, cu reduceri la 10 lei pentru elevi si studenti. Pensionarii se bucura de gratuitate. Mai sunt inca probleme cu tiparirea acestora.

competi]ie la stiuca si biban

Permisul AJVPS si CRE

Si directorul AJVPS Bacau, ing. Ghiorghi Vrânceanu, a fost foarte explicit: „Permisele eliberate de ANPA dau dreptul titularilor sa practice pescuitul pe toate apele naturale din tara. Pentru bazinele piscicole date de ANPA in gestiunea unor asociatii, pescuitul pe acele bazine se face cu respectarea regulamentului emis de asociatia care detine autorizatie pentru acel bazin. Pentru cei care au permis, dar nu sunt membri ai acelei asociatii, s-au stabilit niste tarife de acces, in functie de perioada solicitata. In judetul Bacau, toate apele colinare si de ses (Bistrita, Siret, Tazlau, Oituzul Moldovenesc, plus lacurile de acumulare, Gârleni, Lilieci si cel de agrement – aflat in modernizare), sunt date cu autorizatie catre AJVPS Bacau. Lacurile Racaciuni si Galbeni au ramas la ANPA pentru ca au primit autorizatie si pentru pescuit comercial”. Cei care vor sa devina membri AJVPS Bacau, având acces pe toate apele mentionate, pot obtine permisul, achitând la inscriere, o singura data, suma de 15 lei. Cotizatia pe anul calendaristic fiind de 90 de lei, pentru pescarul adult si apt de munca. Celelalte categorii beneficiaza de reduceri. Permisul se poate ridica de la sediul de pe Str. Mihai Viteazu nr 4, sau de la cluburile din Onesti si Comanesti. Cotizatia pentru accesul pe Lacul II (CRE) este de 30 de lei pe an si se achita prezentând permisul ANPA, la magazinul de pescuit de lânga autogara. Lamuriri suplimentare primiti in momentul solicitarii. Nu uitati sa pescuiti sportiv.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Eu am vazut niste poze cu vreo 2-3 stiuci (peste 7 kile estimarea mea) mari prinse acum vreo luna si ceva de un membru CâRâiEist din ăsta…oare erau capturate de la vreun delfinariu, vreun vivariu vreo ceva?…si mai stiu sigur ca au luat calea comertului. Așa cum am mai spus-o, tot cetateanu’ cu un bat ăn debara este un mic, sau mai mare -in functie de pricepere- braconier. Garantat nu eu care stau in fata PC-ului am lasat băltile fara peste, ci ei sau cei de teapa lor.

  2. nu mai departe de acum 2 luni s-a “curatat” lacul de la garleni de stiuci… festival de retinut pixuri ….., asta apropo de buna ingrijire, paza si organizare pe apele AJVPS>
    ce nu zic domnii de mai sus este ca ANPA e valabil peste tot , dar nu dai de dl Vega nici daca stai in cap . si iarasi ce nu mai zic este ca exista si o mica chichita in lege prin care poti solicita sa ti se elibereze pe malul apei chitanta pt taxa de zi ( cand pescuiesti pe apa unei asociatii unde nu esti membru) . sau na, poate suntem unii mai rau informati. ce este cert ca nu doar unditarii pot curata apele de peste, daca ne uitam mai jos , apropo de lacurile cu pescuitul industrial , acel pescuit e nu doar industrial ci si criminal…. curentul si monofilamentul sa traiasca.

  3. Mă refer la cei care pescuiesc recreativ de relaxare de doua ori pe an și au permis dar la Răcăciuni din cauza braconajului și oamenilor violenti din zona ce mai poți face?

LĂSAȚI UN MESAJ