20 aprilie 2024
EvenimentPersoanele cu dizabilitati si-au sarbatorit ziua

Persoanele cu dizabilitati si-au sarbatorit ziua

„Cu flacara olimpica in suflet”

Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati a fost sarbatorita de asistatii DGASPC prin competitii si spectacole. Sute de adulti si copii s-au pregatit timp de o luna pentru ca totul sa iasa bine. Manifestarea a fost gazduita de Sala de Atletism si a fost realizata in parteneriat cu Asociatia Sindrom Down si Fundatia Special Olympics.

Luni, 3 decembrie, când in intreaga lume se marcheaza Ziua Internationala a Persoanei cu Handicap, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) a organizat la Sala de Atletism o manifestare la care au participat 70 de rezidenti, copii si adulti din tot judetul si zece copii de la Asociatia Sindrom Down. Alti o suta au venit sa-i vada si sa-i aplaude. Asistatii au cântat, au dansat si s-au intrecut in probe de alergare, sarituri si aruncarea greutatii. “Este important pentru participanti deoarece demonstreaza ca pot face tot ce fac persoanele sanatoase, cadrul probelor sportive. La fel de important este ca persoane care nu au handicap incep sa le priveasca cu alti ochi si tot ce inseamna dicriminare incepe sa dispara”, arata Dana Tâtaru, director adjunc al DGASPC. Manifestarea de la Sala de Atletism nu e singurul eveniment sportiv la care au participat asistatii DGASPC in acest an: “Noi avem in traditie participarea la competitii sportive. Am inceput in 2004 si in fiecare an am participat la algergare tip stafeta in Europa. Fiecare echipa alearga 2000 m, dupa care preda stafeta altei ecchipe. Anul acesta am fost in Balcani. Am plecat de la Timisoara si am strabatut Serbia, Croatia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Grecia si ne-am intors prin Bulgaria. S-a terminat la Olympia, unde dupa o saptamâna s-a aprins flacara pentru jocurile Olimpice de la Londra”, arata dr. Ovidiu Necula, directorul CRRN Racaciuni. Au fost si in Cracovia, unde au participat la decatlonul persoanelor cu dizabiltati: “Pe lânga competitii, au avut ocazia sa viziteze catedralele si sa se intâlneasca cu persoane cu dizabilitati si cu persoane care sustin financiar actiunile.” Unii dintre tinerii asistati in centre sunt abonati la medalii si diplome, participând in fiecare an la competitii, cu flacara olimpica in suflet. E cazul Esterei Lepadatu, care la alergat a iesit mereu ba pe locul I, ba pe locul II. “Am fost in Polonia, Bulgaria, Irlanda si am alergat, am sarit la bara. Mereu am fost printre primii si am luat medalii”, se lauda Estera, toata numai zâmbet. Participarea la concurs a fost rasplatita cu diplome, dulciuri si medalii, dar cel mai mare câstig a fost faptul ca persoanele cu handicap au iesit in lume pentru a se intâlni cu prietenii si colegii. Manifestarea dedicata Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati s-a incheiat cu lansarea, in centre, a sute de lampioane de hârtie.



Premiera la Asociatia Nevazatorilor

Doua asociatii s-au gândit sa sarbatoreasca impreuna Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati. E vorba de Asociatia Nevazatorilor si Asociatia Surzilor, care au organizat o competitie sportiva la sediul din strada Vadul Bistritei. Actiunea e o premiera in judetul Bacau si pentru ca a fost o reusita, ANR si ANSR au decis sa ramâna partenere.

Filialele bacauane ale Asociatiei Nevazatorilor din România (ANR) si Asociatiei Nationale a Surzilor (ANS) au organizat o intâlnire la sediul celei dintâi si au paricipat la competitii sportive. Initiativa a apartinut nevazatorilor si a fost prilejuita de Ziua internationala a persoanelor cu handicap. “Actiunea de astazi e foarte speciala, arata Laura Damian, presedinte ANR Bacau. A debutat cu dreptul prima competitie intre persoanele cu dizabilitati vizuale si cele cu deficiente de auz. Cu ocazia acestei zile, noi am facut o propunere ANS Bacau sa desfasuram impreuna concursuri de sah si rummy, iar ei au acceptat. Ionel Blidariu, presedintele ANSR Bacau, si Adrian Iuganu, secretar general, au adus aici vârfurile de sahisti si jucatori de rummy. In viitor, vom incerca sa organizam si niste meciuri de fotbal impreuna.” O partida de sah dureaza cel putin o ora. De la ANSR au venit 12 competitori, 6 sahisti si 6 jucatori de rummy, astfel incât s-au jucat sase partide. De asemenea, alti 12 nevazatori au jucat sah intre ei. “Am fost invitati de Asociatia Nevazatorilor si am venit cu bucurie aici, arata Dumitru Ardeleanu, vicepresedinte ANSR. E foarte pasionant, a fost o idee foarte buna.” “Vom incerca sa facem si in viitor actiuni comune, arata Adrian Iuganu, secretar general ANSR Bacau. Asociatia Surzilor are peste o suta de ani de activitate si are experienta in organizarea unor astfel de competitii.” Ieri, nevazatorii si surdo-mutii au petrecut impreuna câteva ore minunate. Musafirii au fost tratati de gazde cu gogosi calde si cu o cafeluta, iar la sfârsit, toti concurentii au primit o iconita si un tricou.
Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri