* odata cu infiintarea noilor sedii de Evidenta Persoanei in judet, Directia Publica de Evidenta a Persoanelor a municipiului Bacau a scapat de cozile interminabile de la ghisee * SPCLEP Secuieni si Racaciuni deservesc 18 comune din imprejurimi, iar Serviciul Buletine din Bacau raspunde solicitarilor din alte 18 localitati

Angajatii Directiei Publice de Evidenta a Persoanelor a municipiului Bacau au eliberat, numai anul trecut, 33.781 de carti de identitate, cu 8.393 mai putine decât in 2014, când au existat solicitari pentru 42.174 de buletine. Cms.sef Ioan Prisecaru, seful Serviciului Buletine, spune ca era de asteptat ca numarul cererilor sa scada in oras, atât timp cât aceste servicii au fost duse mai aproape de bacauani, scutind pentru multi bacauani drumul pâna in oras.

Buletinul expira la data nasterii

PUBLICITATE

Actul de identitate este documentul care se elibereaza cetateanului român si care face dovada identitatii, a adresei de domiciliu si, dupa caz, a adresei de resedinta a titularului acestuia. Acest document se elibereaza incepând cu vârsta de 14 ani. Prin act de identitate se intelege cartea de identitate, precum si cartea de identitate provizorie si buletinul de identitate, aflat in termen de valabilitate. Buletinele de identitate, eliberate in conditiile legii, ramân valabile pâna la preschimbarea lor in totalitate. Termenul de valabilitate al cartii de identitate este de 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsa intre 14-18 ani; 7 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsa intre 18-25 ani; 10 ani dupa implinirea vârstei de 25 ani; permanent dupa implinirea vârstei de 55 ani.

“Bacauanii trebuie sa retina faptul ca actul de identitate le va expira la data nasterii, nu la 10 ani, cât stiu ca este valabil buletinul. Tocmai din acest motiv, le recomand bacauanilor sa verifice valabilitatea cartilor de identitate si sa se prezinte la serviciile noastre, in termen. In caz contrar, ei risca amenzi cuprinse intre 40 si 80 de lei”
– cms.sef Ioan Prisecaru, seful Serviciului Buletine Bacau

Acte necesare la eliberarea unui nou buletin

Pentru eliberarea unei noi cartI de identitate, solicitantul trebuie sa depuna cererea pentru eliberarea actului de identitate(de la ghiseul SPCLEP);   actul de identitate sau un document emis de institutii sau autoritati publice (pasaport, permis de conducere, legitimatie de serviciu, livret militar ori diploma de absolvire a unei institutii de invatamânt, cu fotografie de data recenta) in cazul pierderii, furtului sau distrugerii vechiului act de identitate, original si copie; certificatul de nastere, original si copie; certificatul de casatorie, in cazul persoanelor casatorite sau al sotului supravietuitor, original si copie; hotarârea de divort definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie; certificatul de deces al sotului/sotiei decedat/decedate, in cazul sotului supravietuitor, original si copie; certificatele de nastere ale copiilor cu vârsta mai mica de 14 ani, dupa caz, original si copie; documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum si, dupa caz, cel cu care se face dovada adresei de resedinta, original si copie; –      chitanta reprezentâd contravaloarea cartii de identitate(7 lei) si dovada achitarii taxei extrajudiciare de timbru (5 lei).

Buletin provizoriu

Cartea de identitate provizorie se elibereaza atunci când persoana fizica nu are toate documentele necesare eliberarii cartii de identitate si in cazul cetatenilor români cu domiciliul in strainatate, care locuiesc temporar in România. Pentru cartea de identitate provizorie, termenul de valabilitate se stabileste de serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor, dar nu poate fi mai mic de 30 de zile sau mai mare de un an. La eliberarea unei carti de identitate provizorie este necesar ca solicitantul sa prezinte cererea tip care se obtine de la ghiseul SPCLEP si documentele pe care le poate prezenta pentru a face dovada numelui, starii civile, cetateniei române, a adresei de domiciliu, trei fotografii 3/4 cm având la baza o banda alba de 7 mm, documentul care face dovada achitarii taxei extrajudiciare de timbru si chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate provizorii.

SPCLEP Secuieni deserveste comunele: Secuieni, Colonesti, Damienesti, Filipeni, Izvorul Berheciului, Lipova, Negri, Odobesti, Oncesti, Plopana, Prajesti, Rosiori si Traian.

SPCLEP Racaciuni are arondate comunele: Racaciuni, Cleja, Orbeni, Parava, Pincesti

SPCLEP Bacau primeste cereri din urmatoarele localitati: Beresti-Bistrita, Buhoci, Faraoani, Filipesti, Gioseni, Hemeius, Horgesti, Itesti, Letea Veche, Luizi Calugara, Magura, Margineni, Nicolae Balcescu, Parincea, Sarata, Saucesti, Tamasi, Ungureni.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Unde sunt aparatele ce eliberau nr. de ordine?Investitie din ban public.Parte din personal trebuie evaluat ,lasa de dorit,atat ca comportament cat si ca atitudine,o cucoana acolo am crezut ca ma ancheteaza ,nu ca am venit sa-mi schimb actul de identitate.Respect pt. toti cetatenii ,ce le calca ,pragul, doarece mananca, o paine, foarte buna.

LĂSAȚI UN MESAJ