Bransamente ilegale, puturi acoperite cu gazon, o sonda inchisa necorespunzator – concluziile raportului privind punga de gaze pe care e construit cartierul ANL Gheraiesti

Comisia mixta, formata din ordinul prefectului Dorian Pocovnicu si condusa de subprefectul Constantin Toma, a finalizat raportul privind acumularile de gaze naturale din zona cartierului de vile ANL Gheraiesti.

Astfel, dupa primele verificari facute in luna decembrie 2015, pompierii, specialisti de la compania de gaze, reprezentantii Primariei Bacau si Margineni au revenit in zona, sa vada daca oamenii care locuiesc in cele 102 imobile sunt in pericol sau nu, daca se impune evacuarea lor si ce masuri pot lua autoritatile.

PUBLICITATE

Graba lor se impunea mai ales ca in urma controlului din decembrie, pompierii au identificat si o retea paralela, un bransament ilegal de gaze facut in reteaua de canalizare si care putea conduce oricând la o tragedie.

Au constatat mai multe lucruri. Pe lânga existenta acelui bransament ilegal, pe sase proprietati au fost acoperite puturi de cercetare de oameni inconstienti, ceea ce putea conduce oricând la acumulari periculoase de gaze.

Din cele 20 de puturi de foraj identificate, s-au descoperit emanatii de gaze peste limite la 12. Toate masuratorile au fost analizate si de specialistii de la Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti, dar si de la Iasi si Petrosani.

Acumularile ar proveni, dupa concluziile lor, de la complexele gazeifere aflate la peste 2000 metri adâncime, pentru ca in 1960 aici a existat o sonda care a fost inchisa. Pentru ca inchiderea acesteia nu s-a facut corespunzator, aici se inregistreaza si in prezent emanatii.

Dupa ce a analizat toate aceste date, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a intocmit si aprobat un plan de masuri, vineri. In primul rând, se va monitoriza permanent concentratia de gaze din zona, prin instalarea unei centrale telegrizumetrice, cu senzori de detectie in fiecare locuinta.

La intrarea in cartier se vor monta panouri prin care oamenii sunt avertizati ca sunt intr-o zona in care se poate acumula gaz metan, proprietarii si chiriasii vor fi avertizati cu privire la riscurile montarii unor bransamente ilegale.

Zonele pe care sunt amplasate forajele de cercetare si drenaj vor fi monitorizate video. Pentru a reduce riscul producerii unor explozii, se va executa in regim de urgenta un front de captare, un ecran de inamolire si doua foraje de control, reducându-se astfel scaparile de gaze in limia 0-7 la suta.

In ceea ce priveste reteaua ilegala descoperita, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale poate cere deschiderea unei anchete de catre politie pentru a fi identificati cei care au executat lucrarea, care se pare, era profesionista. Cei 150 metri de conducta si opt cuple de racord au fost dezafectate de pompieri.

“Dorim in primul rând ca oamenii sa fie in siguranta acolo si treptat sa eliminam problema”, a declarat prefectul Dorian Pocovnicu.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

  1. Proprietarii care erau bransati ilegal, fara proiect, autorizatie, etc, ar trebuii sa raspunda penal, impreuna cel/cei care au executat. Cu siguranta ca se stia de mult de existenta racordurilor ilegale – este FURT !

  2. Iaca na, dupa ce ca nici macar nu trebuia sa apara vreo casa pe punga cu gaz….amu…dupa ce floarea vestita a Bacaului s-a retras in tihna acolo…sa le stricati treburile?

  3. cineva ar trebui sa raspunda pentru toate gestiile astea! cine a dat in zona autorizatie de constructie pana acuma nu s-a stiut ca e o zana cu risc de explozie? Si cei care sunt bransati ilegal la gaz e caz penal ar trebui tras la raspundere nu eu asa cred!

  4. Nu esti prost destul daca nu strigi si in gura mare (ca esti). DOBITOACELOR (asa le zice la alea cu patru picioare) nu este niciun furt. Erau puturi forate pentru drenarea(vezi in DEX) gazelor si un meserias, (jos palaria pentru pricepere) a conceput o instalatie care sa le capteze. Ca nu era voie sa se construiasca? De acord. Cati fac studii geologice inainte sa-si ridice o casa? Interesul…poarta fesul. O captare facuta de cap (recomnadat de meseriasul care a mai facut) ar rezolva mai elegant problema, dar ANRM spune ca punga de gaze este a dusmanului, nu a romanilor.Deci sa nu le folosim, ca ” e fara taxe”

LĂSAȚI UN MESAJ