Prea putine vaccinari

Autoritatile sanitare au anuntat ca se asteapta la o epidemie in luna februarie. Cele doua tulpini care circula sunt AH1N1 si AH3N2. Ambele se gasesc in formula vaccinului achizitionat de Ministerul Sanatatii pentru imunizarea gratuita a populatiei in sezonul rece 2012-2013. De aceea, specialistii in epidemiologie si sanatate publica recomanda vaccinarea cât mai urgent, astfel incât sa se instaleze imunitatea in timp util. Directia de Sanatate Publica Bacau a primit de la Ministerul Sanatatii vaccin antigripal in doua transe: in noiembrie, 6.000 de doze, iar in decembrie, 13.000 de doze. Fata de anii trecuti, când medicii de familie solicitau mereu noi doze pentru a face fata adresabilitatii, anul acesta bacauanii nu se inghesuie la imunizarea gratuita. Potrivit datelor transmise de medicii de familie Directiei de Sanatate Publica, in doua luni si jumatate au fost vaccinati 16.771 de bacauani. Rata de imunizare nu este suficienta pentru a se evita aparitia unei epidemii. In România s-au inregistrat in ultimele zile mai multe cazuri de gripa, iar una dintre paciente a decedat din cauza complicatiilor. Bolnava a avut gripa cu virus porcin tip AH1N1. Medicii le recomanda pacientilor care au simptome de gripa sa ia legatura cu medicul de familie. Este preferabil sa discute intâi telefonic, pentru a nu contamina persoanele din sala de asteptare a cabinetului. Medicul va decide daca si când se va prezenta pacientul pentru consultatie sau daca este cazul sa se adreseze direct unui spital. Pentru evitarea imbolnavirii, se recomanda vaccinarea, evitarea spatiilor aglomerate si a persoanelor bolnave, precum si adoptarea unui regim de viata sanatos.

„Sunt motive de teama in ceea ce priveste gripa, mai ales din cauza circulatiei rapide a persoanelor dintr-un loc in altul. Persoanele care se vaccineaza devin imune in 10-14 zile, in functie de cum raspunde organismul la vaccin. Pentru a se evita o epidemie, ar trebui imunizata cam 8% din populatie.”
Dr. Anca Dancau, sef compartiment Epidemiologie, DSP Bacau

In judetul Bacau sunt circa 600.000 de locuitori. Pentru evitarea unei epidemii ar trebui sa fie vaccinate 75.000 de persoane. S-au vaccinat doar 16.771.

Alte articole