Orele prânzului in Piata Sud, ieri, 7 iulie. Aglomeratie printre precupeti, tarabe pline si cumparatori pretentiosi. Oamenii cauta marfa cea mai buna la pretul cel mai mic. Printre zarzavaturi, fructe si legume, flori si alte cele, muntii de pepeni domina imaginea pietei.

Chiar daca sezonul pepenilor a inceput de multa vreme, acestia provenind in majoritate din Grecia, de câteva zile au aparut si faimosii pepeni de Dabuleni. Pretul? Doar 2 lei pe kilogram. Clientii sunt ceva mai sceptici pentru ca in ultima vreme au aparut tot felul de speculatii ca pepenarii din Dabuleni ar fi injectat marfa sa creasca mai repede si sa fie mai dulce.

„Numai minciuni spun astia la televizor. Marfa noastra e curata. Pepenii astia sunt crescuti doar cu apa si soare”, spune una dintre vânzatoare. Interesant este ca pepenii sunt vânduti numai de femei. Si toate sunt din Dabuleni.

PUBLICITATE

Intr-un spirit de gluma cum ca si-au parasit barbatii pentru viata de oras la piata, precupetele au spus ca barbatii lor sunt la recoltat. S-a facut marfa multa si de calitate.

„Din pacate, nu merge chiar asa bine vânzarea”, ne spune Ileana Ciacâr, care incearca sa ne vânda un pepene. Sa ne convinga, a facut o tarcusa la un harbuz cu coaja verde inchis. Avea un gust excelent, pacat doar ca era cam cald. Dar astea sunt conditiile. Si daca am pomenit de conditii, vânzatoarele de pepeni dorm pe jos, in piata. Sunt aici de doua saptamâni si vor mai sta pâna la toamna, cât vor avea marfa.

„Astia cu coaja verde inchis sunt pepenii adevarati, din samânta noastra adevarata de Dabuleni. Avem si de astia vargati, sunt si astia buni, dar tot primii sunt mai buni. Marfa româneasca”, ne explica Ileana, care ne-a marturisit ca cel mai bine vânzarea merge mai spre seara.

„Când vin oamenii de la munca, mai cumpara un pepene, il pune la frigider si apoi se racoresc cu un gust autentic românesc”, a mai spus aceasta. Revenind la partea cea mai sensibila, aceea a preturilor, daca pepenii verzi indiferent de soi sunt, cum va spuneam, 2 lei pe kilogram, cele doua soiuri de pepeni galbeni au preturi diferite: 3 lei pe kilogram pentru soiul laimon si 4 lei pentru kilogramul de cantalup.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ