Aceeasi lege, alte actiuni: gaura de 1,3 milioane de lei la bugetul local, din cauza Teatrului de Vara

Primaria vrea sa recupereze impozitul pe cladiri retroactiv de la asociatiile care au inchiriat diferite spatii pentru activitatile lor, dar, in acelasi timp, o firma a sa, Art Bacau, a fost gasita datornica la bugetul local.

Curtea de Conturi a constatat, in urma controlului care a avut loc in 2015, o gaura 1,3 milioane de lei calculata pentru anul 2014, prin faptul ca „nu s-a stabilit, pretins si incasat de la SC ArtBacau SRL, taxa pe cladirea si terenul Teatrului de Vara, aflat in folosinta acesteia.” Mai exact, specialistii de la curte au constatat ca primaria „nu a urmarit incasarea veniturilor cuvenite bugetului local din taxa pe cladiri si pe teren si nu este reglementata situatia juridica a dreptului de folosinta asupra cladirii si terenului Teatrului de Vara”.

PUBLICITATE

Daca primaria nu a fost interesata sa incaseze acest impozit, s-a grabit prin Directia de Impozite si Taxe Locale sa ceara chiriasilor sai retroactiv, impozitul pe spatiile inchiriate. Va dadeam exemplul, in editia din 28 martie 2016, Asociatia Nevazatorilor, care a fost notificata ca are de achitat 13.000 lei pentru ca a inchiriat sala de sport a Scolii „Constantin Platon” pentru doua ore saptamânal, in luna februarie 2013. 5700 de lei reprezinta penalitati de intârziere, dar timpul efectiv petrecut in sala de membrii asociatiei a fost de 16 ore.

„Noi am contestat din 15 martie si nici in acest moment nu am primit un raspuns. Intre timp, la penalitati s-au adaugat 157 de lei, datoria ajungând la 13.800 de lei. Problema este ca fara raspuns la contestatie noi nici in instanta nu putem merge, unde dorim sa obtinem anularea deciziei”, ne-a declarat Laura Damian, presedintele Asociatiei Nevazatorilor. Desi a negociat cu reprezentantii municipalitatii, singura concesie obtinuta a fost anularea a 70 la suta din penalitati in baza noului Cod Fiscal si a unei hotarâri de consiliu.

Un debit „prezumat”

Cum explica autoritatile tratamentul discriminatoriu intre organizatii sau privati si societatea primariei? „Trebuia sa se impoziteze doar ce spatii s-au folosit, ori dânsii (n.r. Curtea de Conturi) au luat in calcul intreaga suprafata de la Teatrul de Vara. Este o abatere pe care am contestat-o in instanta, este un debit prezumat”, sustine apasat Bogdan Nestian, directorul de Impozite si Taxe. Chiar daca a contestat prejudiciul, Nestian a spus ca „se va face un control si se va stabili suma exacta de recuperat.”

Societatea Art Bacau a fost infiintata prin HCL nr. 17 din 29 ianuarie 2010, cu un capital subscris si varsat de 300.000 lei. Pâna in acest moment, societatea nu a inregistrat profit, fiind sustinuta numai cu bani de la bugetul local prin aport la capitalul social, asta desi are constant spectacole. „Deocamdata, societatea nu a fost informata cu privire la vreo datorie”, a precizat Ioana Calustian, director Art Bacau si a explicat ca nu are cunostinta de restante la buget.

Sala de spectacole are 1500 de locuri, structura totala a cladirii fiind de 2200 metri patrati. Acesta a fost reabilitat in 2008 cu 12 milioane de lei si inaugurat in 2009, dar n-a gazduit nici un eveniment pâna in 2011. Ulterior inaugurarii, s-a amenajat un rezervor de apa – lucrari care au durat un an si trei luni. Anul trecut, Teatrul de Vara a trecut in administrarea Teatrului Bacovia. Desi n-a fost desfiintata, având si alt obiect de activitate, societatea nu a mai primit bani de la bugetul local in acest an, ca si contributie la capitalul social.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ