Raluca Iacobeanu, purtatorul de cuvânt al APIA Bacau

Termenul pentru plata subventiilor europene catre fermieri va fi prelungit pâna la 30 septembrie. Si asta în conditiile în care nu s-au putut efectua toate platile pâna la data limita initiala, de 30 iunie, din cauza blocarii repetate a sistemului informatic. Anuntul a fost facut recent de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Potrivit cerintei Comisiei Europene, pentru a nu plati penalitati, trebuiau facute 80% din plati pâna la 30 iunie. România a solicitat prelungirea termenului de plata a subventiilor europene din campania aferenta anului 2015, fara penalitati, în conditiile în care Comisia Europeana a anuntat în cursul lunii iunie ca statele membre pot solicita o astfel de prelungire pâna la 15 octombrie 2016, fara penalizarea fermierilor.

„Referitor la prelungire, subliniem faptul ca acest lucru nu afecteaza platile catre fermieri, in sensul ca, ceea ce nu s-a platit pâna acum se va plati in perioada imediat urmatoare, insa, nu pâna la 30 septembrie. Prelungirea priveste statul român, pentru ca acesta sa nu primeasca penalitati de intârziere”, a declarat Raluca Iacobeanu, purtatorul de cuvânt al APIA Bacau.

PUBLICITATE

Se vor plati fermierii care au accesat urmatoarele forme de sprijin: ANT 7 – schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte – diferenta, ANT 8, Sprijin cuplat vegetal lucerna si sprijin cuplat la animale, ANT 9 – oi capre, inclusiv fermierii cu erori la controlul pe teren. De retinut ca au ramas criteriile de blocare a intrarii la plata, respectiv o parte dintre fermierii din esantionul de control pe teren, cu erori in curs de rezolvare de catre dezvoltatorul de soft, fermierii cu scheme ANT 2-9, fermierii cu scheme sprijin cuplat vegetal (doar lucerna si fructe pentru industrializare), fermierii cu sprijin cuplat pe zootehnie, fermierii cu transfer de exploatatie. Pâna la data de 1 iulie 2016, pentru judetul Bacau, din 21.513 cereri primite în anul 2015, au fost platite 19.406 cereri.

Oficialii APIA spera ca in urmatoarele doua saptamâni sa finalizeze plata tuturor fermierilor. In plus, reglementarile europene prevad ca, începând cu 2020, nu se vor mai putea face plati directe fara cadastru. Potrivit statisticilor ministerului de resort, in prezent, doar 3 milioane de hectare din extravilan sunt cadastrate din totalul celor 15 milioane de hectare de terenuri agricole.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. La cate hotii sunt in legatura cu fondurile APIA,mai ales pentru suprafetele de islaz din comune si pentru efectivele de animale, ar trebui ca EU sa sisteze total aceste fonduri, pt. ca smecherii din primariile judetulyi sa nu mai poata fura pe prostii care nici nu stiu ce semneaza. APIA Bacau stie toate hotiile din judet, dar este complice la aceste jafuri de 10 ani si nu sesizeaza organele de ancheta. Aviz DNA!!!

  2. Cine-i smechera din fotografie??? Angajata APIA Bacau??? Aia ar trebui atestati aproape in totalitate pentru jaful si falsurile acoperite de aproape 10 ani. ,,Noroc,, cu cei de la UE, ca ori sunt PROSTI ori sunt si ei CORUPTI ca romanii. Niste birocrati si atat.

LĂSAȚI UN MESAJ