29 martie 2024
EconomiePentru unii fermieri, subventiile agricole vor fi achitate pâna la toamna

Pentru unii fermieri, subventiile agricole vor fi achitate pâna la toamna

Termenul pentru plata subventiilor europene catre fermieri va fi prelungit pâna la 30 septembrie. Si asta în conditiile în care nu s-au putut efectua toate platile pâna la data limita initiala, de 30 iunie, din cauza blocarii repetate a sistemului informatic. Anuntul a fost facut recent de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Potrivit cerintei Comisiei Europene, pentru a nu plati penalitati, trebuiau facute 80% din plati pâna la 30 iunie. România a solicitat prelungirea termenului de plata a subventiilor europene din campania aferenta anului 2015, fara penalitati, în conditiile în care Comisia Europeana a anuntat în cursul lunii iunie ca statele membre pot solicita o astfel de prelungire pâna la 15 octombrie 2016, fara penalizarea fermierilor.

„Referitor la prelungire, subliniem faptul ca acest lucru nu afecteaza platile catre fermieri, in sensul ca, ceea ce nu s-a platit pâna acum se va plati in perioada imediat urmatoare, insa, nu pâna la 30 septembrie. Prelungirea priveste statul român, pentru ca acesta sa nu primeasca penalitati de intârziere”, a declarat Raluca Iacobeanu, purtatorul de cuvânt al APIA Bacau.



Se vor plati fermierii care au accesat urmatoarele forme de sprijin: ANT 7 – schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte – diferenta, ANT 8, Sprijin cuplat vegetal lucerna si sprijin cuplat la animale, ANT 9 – oi capre, inclusiv fermierii cu erori la controlul pe teren. De retinut ca au ramas criteriile de blocare a intrarii la plata, respectiv o parte dintre fermierii din esantionul de control pe teren, cu erori in curs de rezolvare de catre dezvoltatorul de soft, fermierii cu scheme ANT 2-9, fermierii cu scheme sprijin cuplat vegetal (doar lucerna si fructe pentru industrializare), fermierii cu sprijin cuplat pe zootehnie, fermierii cu transfer de exploatatie. Pâna la data de 1 iulie 2016, pentru judetul Bacau, din 21.513 cereri primite în anul 2015, au fost platite 19.406 cereri.

Oficialii APIA spera ca in urmatoarele doua saptamâni sa finalizeze plata tuturor fermierilor. In plus, reglementarile europene prevad ca, începând cu 2020, nu se vor mai putea face plati directe fara cadastru. Potrivit statisticilor ministerului de resort, in prezent, doar 3 milioane de hectare din extravilan sunt cadastrate din totalul celor 15 milioane de hectare de terenuri agricole.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri