2 decembrie 2023
ActualitatePensiunile, în vizorul Inspectoratului Teritorial de Muncă

Pensiunile, în vizorul Inspectoratului Teritorial de Muncă

Pe parcursul acestei luni, în mod deosebit, pe lângă stațiile GPL, în vizorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău s-au aflat și motelurile, precum și alte servicii și facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată, respectiv pensiunile. Acțiunea de control la aceste locații face parte dintr-o campanie națională organizată de Inspecția Muncii și s-a încheiat la mijlocul lunii septembrie.

Campania a avut ca obiective identificarea angajatorilor care încalcă reglementările legale referitoare la relațiile de muncă și sănătatea și securitatea lucrătorilor în timpul activității, eliminarea neconformităților constatate și creșterea gradului de conștientizare a operatorilor economici și a salariaților în ceea ce privește respectarea legislației muncii.

Prin filtrul controlului efectuat de către inspectorii ITM-ului au trecut 8 societăți comerciale, respectiv motelurile și pensiunile acestora. Doi dintre operatorii economici verificați au fost amendați pentru muncă ”la negru”, valoarea totală a amenzilor suportate de ei ridicându-se la 60.000 lei. La cei doi angajatori au fost identificate 3 persoane care lucrau fără a avea încheiat contract individual de muncă.Dar inspectorii au depistat abateri și de la normele de sănătate și securitate în muncă. La o mare parte dintre angajatorii controlați, locurile de muncă nu erau întreținute, amenajate și semnalate corespunzător, lipseau verificarea ISCIR și fișele de lucru ale echipamentelor de muncă, instrucțiunile de exploatare a acestora nu erau afișate, salariații nu erau instruiți conform normelor etc. Față de aceste nereguli, inspectorii ITM au decis emiterea a 6 avertismente pentru tot atâția angajatori.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri