Cei care nu au optat vor ramane fara contractul de munca. Inspectoratul de Munca va incepe verificarile la unitatile de stat. Pensionarii militari iau calea justitiei.

Ieri a fost ultima zi in care persoanele care au o pensie neta mai mare decat 1.693 lei si lucreaza in sectorul de stat au putut sa aleaga intre cele doua statute. Incepand de astazi angajatorul va decide in locul celor care nu au optat, adica va renunta la ei. aAngajatorul este obligat ca pana pe data de 4 a lunii urmatoare sa depuna la noi declaratia de suspendare a platii pensiei, in cazul in care pensionarul a optat pentru salariu, ne-a spus Liviu Cretu, directorul coordonator al Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau. In lipsa acestei declaratii, noi nu putem face suspendarea platii pensiei.” Conform legii, CJP Bacau va intrerupe achitarea pensiei celui care a ales sa lucreze in continuare, incepand cu luna urmatoare exprimarii optiunii, deci cu ianuarie 2010. Decizia CJP va fi comunicata celui in cauza in termen de 5 zile. La randul lui Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) are obligatia ca in termen de 15 zile de la constatarea faptului ca un pensionar cu o pensie de peste 1.693 lei (salariul mediu brut pe economie pentru anul 2009) lucreaza in continuare in sectorul de stat sa anunte CJP ca el incalca legea. aNu am primit instructiuni in acest sens de la Inspectia Muncii, dar, in baza obligatiilor legale, de luni vom incepe verificari la unitatile la care se refera legea”, ne-a spus Dan Cristian Petrea, director coordonator adjunct pe problema relatiilor de munca al ITM Bacau.

Pensionarii militari aleg calea justitiei

Gheorghe Muntianu, sef birou la Primaria Bacau, a refuzat sa-si exprime optiunea. “Astept sa ia angajatorul o decizie, ne-a declarat Gheorghe Muntianu. Aceasta lege mi se pare o discriminare si un abuz. M-am inscris in sindicatul pensionarilor militari. Se fac deja demersuri pentru actionarea in instanta a institutiilor vinovate pentru aceasta lege”. Fostii militari care sunt obligati sa aleaga intre pensie si salariu considera ca li se retrage un drept castigat prin Legea 164/2001, acela de a se incadra, dupa pensionare, atat in sectorul privat, cat si in cel public.

Seful Politiei Primariei a refuzat dialogul

Desi pana acum Ionel Rusu, seful Politiei Primariei Bacau, ne-a declarat mereu ca inca se mai gandeste ce alege, pensia sau salariul, ieri a refuzat dialogul si sa ne confirme decizia finala. “M-ati pus pe liber inca din urma cu doua saptamani, ce sa va mai declar?”, ne-a spus raspicat. Acelasi Rusu afirma atunci ca mai avantajos pentru el este salariul, de peste 2.000 de lei cu tot cu sporuri. Surse din interiorul unitatii au declarat insa ca va alege pensia. Ionel Rusu este la conducerea Politiei Primariei Bacau de cand s-a infiintat aceasta institutie, in septembrie 2005. Pe langa sef, vor fi obligati sa plece alti 8 politisti locali, pensionari de stat. “Inca nu s-a depus nimic la Compartimentul Personal. Abia pe 10 decembrie va pot spune exact cine a ales pensia si cine salariul”, ne-a declarat Florin Podoleanu, purtatorul de cuvant al Politiei Primariei Bacau.

Pensionarii-functionari s-au imbolnavit

Prefectura Bacau are doi pensionari: Paul Timofte, consilier la “Resurse Umane”, si Marian Mares, consilier in Directia de Dezvoltare. Ultimul e internat in Bucuresti si se afla in concediu medical, iar Paul Timofte e in concediu de odihna. Niciunul nu-si exprimase optiunea. “Eu sunt in concediu de odihna pana pe 14 decembrie, am o restanta din 2008. Dupa aceea, voi vedea! Nu a aparut niciun ordin, nimic! Angajatorul decide. In cazul nostru, domnul prefect!” Paul Timofte e de-a dreptul revoltat: aLegea asta e abuziva, eu am obtinut postul prin concurs. Ma apara, insa, Constitutia, Codul Muncii si Legea 188.”
[ad#stire] Prefectul Claudiu Balan spune ca cei doi vor pleca: “Trebuie sa aplicam legea. Avem nevoie de o persoana la aDezvoltarea, dar domnul Mares nu si-a exprimat optiunea. Nici nu vom putea sa angajam pe altcineva, pentru ca posturile sunt blocate.” Prefectul arata ca “legea e corecta” si ca “statul nu trebuie sa plateasca de doua ori o persoana. Exista alternativa mediului privat”. E criza, iar decizia “e de natura economica. In Bulgaria si Ungaria s-au luat deja masuri de inghetare sau reducere a salariilor.” In CJ Bacau exista doar un pensionar: Vlad Eugen, consilier “Resurse Umane”. “I s-a dat documentatia prealabila, asa cum prevede legea, si urma ca azi sa decida, dar de ieri e in concediu medical, arata directoarea Angela Bogea. Dupa terminarea concediului medical, i se va desface contractul de munca.”

(Elena T., Doina M.,
Roxana N., Silvia P.)

Alte articole