25 aprilie 2024
ActualitatePensie de urmaș, și mai devreme de împlinirea vârstei standard

Pensie de urmaș, și mai devreme de împlinirea vârstei standard

Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a emis o hotărâre prin care a decis că pensia de urmaș, pentru soțul (soția) supraviețuitor, va fi acordată și în cazul în care pensionarea se face mai devreme, respectiv cu reducerea vârstei potrivit legii. Mai exact, în Decizia nr.19/2022, ÎCCJ precizează că ”vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei de urmaș este atât vârsta standard de pensionare din Anexa nr.5 a Legii pensiilor nr.263/2010, cât și vârsta standard de pensionare redusă în condițiile legii”.

Decizia a devenit obligatorie pentru toate instanțele din țară care judecă o speță similară, deoarece a fost pubicată deja în Monitorul Oficial (nr.587). Menționăm că Legea 263/2010 prevede că soțul (soția) supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. Așadar, potrivit legii amintite, soțul sau soția supraviețuitoare poate să ceară pensie de urmaș după cel decedat doar atunci când împlinește 65 ani, bărbații, respectiv 61 ani și 10 luni, deocamdată, femeile.

Acum, decizia Înaltei Curți le va da posibilitatea de a cere pensie de urmaș mai devreme, respectiv în momentul în care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, celor care au lucrat în grupe superioare de muncă ori în condiții speciale sau deosebite. Această hotărâre a fost luată după ce o beneficiară de pensie de urmaș a rămas fără aceasta la împlinirea a 6 luni de la decesul soțului, pentru că ea nu avea vârsta standard de pensionare.



Femeia a lucrat, însă, în grupe superioare de muncă și se pensionase mai devreme pentru că îndeplinise condiția stagiului complet de cotizare, cu reducerea vârstei standard. Ea avea dreptul la pensia proprie cuvenită pentru stagiul de cotizare acumulat, dar a ales-o pe cea de urmaș, deoarece era mai avantajoasă, și instanța de judecată i-a dat câștig de cauză. Pentru cei care nu știu, în final, precizăm că soțul (soția) supraviețuitor, care are dreptul la o pensie proprie și îndeplinește condițiile pentru acordarea și a celei de urmaș, poate opta pentru cea mai avantajoasă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri