Pelicani pe Lacul Răcăciuni

    Trei exemplare de pelicani au fost observate de voluntarii Centrului Regional de Ecologie Bacău, zilele trecute. Păsările au fost și fotografiate, dar imaginile surprinse nu sunt de cea mai bună calitate, fiind vorba de o distanță destul de mare.

    Totuși observația rămâne deosebit de valoroasă în condițiile în care literatura de specialitate nu menționează prezența în zonă a pelicanului comun, singura observație fiind efectuată în perimetrul sitului Natura 2000 “Lacurile de acumulare Buhuși Bacău Berești” pe 8 iunie 2016, cand dr.Carmen Gache a consemnat prezența unui exemplar de pelican creț pe lacul Galbeni.

    Observația din 2016 a fost realizată în cadrul programului de custodie derulat de CRE Bacău, program în care se realiza monitorizarea sistematică a efectivelor de păsări din zonă.



    Cele mai apropiate populații de pelican sunt cantonate în zonele din apropierea confluenței râurilor Prut și Siret cu Dunărea. În căutarea unor areale noi de hrănire, sau în condițiile în care păsările sunt deranjate din locurile în care trăiesc în mod obișnuit, acestea pot migra spre locații care oferă condiții mai bune.

    FOTO: CRE Bacău

    Adresăm rugămintea pescarilor și celor care intră cu barca atât pe lacul Răcăciuni cât și pe celelalte lacuri din zona Bacăului de a păstra distanța și de a evita să deranjeze efectivele de păsări prezente pe luciul apei. Pe lângă braconajul piscicol, un impact negativ sever asupra păsărilor acvatice îl reprezintă accesul cu ambarcațiuni, în special în zonele și perioadele de protecție strictă. Din acest motiv, preponderent pe lacul Bacău și pe lacul Berești în ultimii ani s-a înregistrat un declin semnificativ al efectivelor cuibăritoare.
    Centrul Regional de Ecologie Bacau

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"