24 aprilie 2024
Actualitate„Pedalam pentru sanatate”, o campanie de succes...si nu prea

„Pedalam pentru sanatate”, o campanie de succes…si nu prea

Intr-o zi fierbinte, cu multe evenimente, câtiva tineri din oras, reuniti intr-o organizatie numita „Pedal World Bacau”, au initiat un proiect intitulat „Pedalam pentru sanatate” care s-a dorit o campanie de donare de sânge.

Ziua aleasa pentru campanie, 29 iulie, dar si locatia de unde sa ia start evenimentul, nu au fost cele mai bune variante: ora 10.00, in Piata Tricolorului, acolo unde s-au desfasurat si ceremoniile dedicate Imnului National de Ziua Imnului.

Cu toata promovarea si cu asteptari mari, organizatorii au ramas putin dezamagiti de numarul foarte mic de participanti la aceasta campanie.



Desi s-au asteptat ca peste 100 de tineri sa se alature acestei campanii, organizatorii au numarat putin peste 10 participanti, care dupa intâlnirea de la ora 10.00 din Piata Tricolorului s-au deplasat la centrul de transfuzii, din spatele palatului administrativ de la Spitalul Judetean.

Aici au intervenit alte probleme, pentru ca nu toti cei prezenti au fost apti pentru donarea de sânge (unui tânar i s-a facut rau, unei domnisoare i s-a interzis recoltarea pentru ca a fumat inainte, s.a.). Cu toate acestea, pe holul de la centrul de transfuzii erau mai multi doritori sa doneze. Unii dintre ei, donatori cu state vechi, altii la prima incercare si vreo doi trei care au aflat de campania „Pedalam pentru sanatate” fie de prin ziar sau de pe retelele de socializare.

Mihai Codrin Udrea, initiatorul proiectului
Mihai Codrin Udrea, initiatorul proiectului
„Sincer, ma asteptam sa vina mai multi oameni. Pe noi ne intereseaza sa cream o societate de oameni sanatosi si de aceea am sustinut aceasta campanie. Nu ma descurajeaza faptul ca au raspuns putini chemarii noastre, desi am avut multe promisiuni, si ne propunem si alte proiecte pe viitor, pentru copiii cu dizabilitati, pentru familiile defavorizate si alte asemenea situatii”, a declarat Mihai Codrin Udrea, reprezentant Pedal World si initiatorul proiectului „Pedalam pentru sanatate”.

De cealalta parte, am stat de vorba si cu dr. Adriana Ghinda, directorul Centrului de Transfuzii Bacau, care a declarat pentru publicatia noastra : „Este laudabila aceasta initiativa a acestor tineri, mai ales ca este nevoie de sânge. Colecta, pe timp de vara este mai scazuta având in vedere ca este perioada vacantelor dar si vremea foarte calduroasa. Cu toate acestea, la nivelul judetului nostru, noi stam chiar foarte bine.”

Am incercat sa aflam si câteva chestiuni care ar tine de statistica, chiar daca anumite situatii nu se pot incadra la regului. Astfel, nu exista un numar mediu de donatori. Sunt zile in care pot fi 25 de doritori, pot fi zile in care sunt 45 sau mai multi, si nu conteaza ca e luni, miercuri sau vineri. Totusi, asa dupa cum ne-a spus dr. Adriana Ghinda, in lunile bune, numarul donatorilor tinde spre 1000, iar in lunile potrivite, spre 700.

dr. Adriana Ghinda, directorul Centrului de Transfuzii   Bacau
dr. Adriana Ghinda, directorul Centrului de Transfuzii Bacau

Oricum, necesarul pentru judetul Bacau este acoperit cu succes, mai mult decât atât, Centrul de Transfuzii Bacau trimite sânge si la alte spitale din tara, cel mai frecvent la Iasi si la Bucuresti. Ramânând in zona statisticilor, am aflat ca sunt doua categorii de donatori. Sunt cei care vin pentru beneficii si cei care vin din spirit civic.

Daca in urma cu ceva timp, cei din prima categorie erau predominanti, in ultima vreme numarul lor s-a cam egalizat, ceea ce e un lucru imbucurator, dupa cum ne-a spus sefa de la „transfuzii”.

Donatorii au, potrivit legii, atât drepturi cât si obligatii. Orice persoana are dreptul de a primi materiale informative privind donarea de sânge, inainte de a face acest lucru. Dupa aceea, la cerere, va primi buletinul de analize cu rezultatul testelor efectuate. Donatorii fideli au dreptul sa beneficieze, gratuit, de examene radiologice pulmonare, biologice extinse si cardiologice.

Ei trebuie sa primeasca tratament substitutiv cu fier, daca se constata un deficit al acestuia sau un sindrom anemic secundar donarilor repetate. Totodata, toti donatorii au dreptul la sapte tichete de masa, la o zi libera de la locul de munca (scoala) atunci când doneaza, precum si la decontarea cheltuielilor cu deplasarea la CJTS ori la abonament pentru transportul in comun, cu reducere de 50 la suta.

Cât priveste obligatiile, donatorii trebuie sa nu consume bauturi alcoolice cu minimum 72 ore inainte de donare, sa se odihneasca in preziua acesteia iar dimineata sa ia un mic dejun echilibrat, fara grasimi, ceai, cafea sau alte bauturi care contin cofeina. Ei trebuie sa fie in stare perfecta de sanatate, sa aiba o tensiune arteriala buna, sa nu aiba hepatita, HIV/SIDA sau orice boala cu transmitere sexuala si nu trebuie sa fie sub tratament. Nu in ultimul rând ei trebuie sa raspunda sincer la chestionarul pe care il vor completa inainte de donare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri