29 martie 2024
ActualitatePe urmele hotilor de icoane si ale vanatorilor de comori

Pe urmele hotilor de icoane si ale vanatorilor de comori

Politistii de la Patrimoniu sunt cei care incearca sa dea de urma hotilor de icoane sau a celor care baga mâna in cutia milei, fara sa le fie frica de Dumnezeu. Tot ei stau cu ochii si pe vânatorii de comori.

In ultimii ani, din bisericile de pe raza judetului Bacau au disparut in jur de zece icoane. Sa gasesti autorii unor astfel de fapte nu este la fel de simplu ca in oricare alt caz de furt, spun anchetatorii. Misiunea lor este cu atât mai dificila când cei care raspund de lacasul de cult nu pot furniza prea multe informatii despre bunul respectiv. „Nu vorbim de icoane foarte valoroase ori intrate in patrimoniul national. Ultimul caz l-am avut prin 2010. Mai frecvent ne-am confruntat cu furturi din cutia milei”, a spus inspectorul Paul Leaua, de la Compartimentul Patrimoniu, din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau. Pentru a sti ce cauta in momentul sesizarii unui furt, ofiterii le-au recomandat fetelor bisericesti sa fotografieze toate icoanele din biserici. „Este adevarat ca s-a inceput fotografierea obiectelor de cult din biserici si inregistrarea lor intr-o baza de date. Aceasta procedura este inca in derulare si la final fiecare lacas de cult va avea un registru cu toate bunurile detinute si imagini cu acestea”, a declarat preotul Constantin Gherasim, purtatorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului.

Biserici cu sistem de alarma

Mai marii bisericii au fost insa tot timpul cu un pas inaintea hotilor si au avut grija ca toate obiectele de cult, cu o valoare insemnata, piese unicat si foarte vechi, sa fie asezate la loc ferit de acestia si sub paza foarte stricta. Unii preoti au montat chiar si sisteme de alarma pentru a-i tine la distanta pe infractori. „Avem sistem de alarma performant, instalat de o firma specializata care afla in câteva secunde daca ceva nu este in regula si trimite echipaje. Noi avem si gratii. S-a mai furat din cutia milei, o icoana acum ceva timp, dar am recuperat-o. In general, ne-a ferit Dumnezeu de hoti”, ne-a spus preotul Constantin Tomozei, paroh la Biserica „Precista” din Bacau.



Furt de la biserica cu final fericit

In vara anului trecut, politistii de la patromoniu au reusit sa dea de urma unor obiecte de cult sustrase, in 2007, dintr-o biserica din comuna Filipeni. Lipseau 13 bunuri, carti vechi si icoane pictate in urma cu mai bine de 100 de ani. „Am facut investigatii si asa am ajuns la locuinta unui barbat din comuna Filipesti, la care erau depozitate obiectele si le-am recuperat. Este si destul de dificil sa valorifici astfel de lucruri. Aici, in Bacau, exista un magazin de antichitati, dar vânzatorul de acolo poate primi astfel de obiecte numai pe baza de documente, altfel risca sa fie cercetat”, a mai spus politistul.

Sabia nu a mai fost gasita

Competenta acestor ofiteri nu se opreste la biserica. Tot ei investigheaza si furturile de obiecte de patrimoniu si stau cu ochii pe vânatorii de comori. Singurul dosar inregistrat si ramas cu autor necunoscut este cel din 2007, când o sabie, din secolul al IX-lea, a disparut din Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu” din Bacau. Cercetarile nu au incetat nici acum. „Atunci s-a facut multa vâlva pe acest subiect. Disparitia a fost sesizata imediat, doar ca nu s-au gasit prea multe indicii la fata locului. In acea noapte sistemul de supraveghere nu functiona”, a explicat inspectorul Leaua. Sabia era din bronz, cântarea peste 700 de grame si se afla in patrimoniul muzeului din 1970. Nu se stie cât valoareaza pentru ca nu s-a facut o evaluare pe vremea când era in institutia de cultura.

Cauti comori? Trebuie sa stie si Politia

Bacauanii care cred ca se pot imbogati din comori nedescoperite inca si care zac ingropate in pamânt, trebuie sa treaca pe la Politie inainte de a se apuca de treaba. Cei care detin detectoare de metale au nevoie de aviz de la IPJ . „Avem doua societati comerciale care au trei detectoare si alte trei detinute de persoane fizice. Cine nu se autorizeaza risca amenzi cuprinse intre 250 si 500 de milioane de lei vechi. Atunci când gasesc ceva trebuie sa anunte in 72 de ore si sa predea bunurile la Directia de Patrimoniu sau la muzeu, pentru ca altfel sunt cercetati penal. Am avut un caz acum câtiva ani când persoana respectiva refuza sa predea monedele gasite. A inteles in cele din urma ca nu este de gluma”, a mai spus Leaua.
Geta Panaite

Comoara de la Basoteni

In urma cu trei ani, un localnic din satul Basoteni, comuna Beresti Tazlau, a gasit in gradina, in timp ce sapa ca sa planteze rosii, un tezaur de pe la 1700. Erau peste 300 de piese din argint, monede, puse intr-un ulcior la fel de vechi si de valoros. Toate au ajuns in cele din urma la muzeu. „Tezaurul a fost evaluat de un specialist si domnul care le-a gasit a primit 30% din valoare. Nu pot sa spun acum ce suma a primit pentru ca nu stiu. Anul trecut am mai primit 53 de monede, tot de argint, de la cineva din Huruiesti, iar procedura de evaluare a acestora este in curs”, a spus Lacarmioara Istina, directorul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacau.

Tablouri furate din casa unui italian

Un cetatean italian, stabilit in Bacau, a ramas vara trecuta fara tablourile in ulei pe care le tinea in casa. Intr-o noapte, indivizi ramasi neidentificati au intrat in locuinta acestuia si au plecat cu sase lucrari. Oamenii legii spun ca tablourile nu sunt foarte valoroase, insa hotii nu au plecat si cu alte bunuri din casa. Au obtinut de la proprietar fotografii cu acestea si le-au dat in urmarire. De altfel, picturile apar si in registrul bunurilor culturale mobile furate sau disparute realizat de Ministerul Culturii, alaturi de sabia disparuta din muzeu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri