29 martie 2024
ActualitatePe „plus” și „minus” la Centrul de Transfuzii

Pe „plus” și „minus” la Centrul de Transfuzii

Anul ce tocmai s-a încheiat nu trece, în continuare, fără să marcheze date importante în statistici. Este și cazul Centrului de Transfuzii din Bacău, care, a înregistrat cifre record. Din păcate, record negativ.

Dacă în anii precedenți colecta de donatori depășea bine 8.000, anul trecut a fost dezastruos din acest punct de vedere. Când s-a tras linie, 2020 a adunat doar 6.443 de donatori. „E clar că ne-a afectat coronavirusul. Ianuarie și februarie a mers bine, chiar foarte bine, iar de când a venit pandemia, în martie, totul s-a prăbușit”, a declarat dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău, precizând că în starea de urgență au fost doar 200 de donatori pe lună, în condițiile în care, cu măsurile luate, s-a lucrat după program normal. Doar într-o lună s-au două s-a depășit cifra de 600, cifră care în anii precedenți însemnau luni slabe, luni în care virusul West Nile își arăta „colții” sau erau oamenii plecați în concedii.

Mai puțini donatori…

„În 2020 am avut cam cu 2.000 de donatori mai puțin, chiar dacă am avut program normal. Mai mult decât atât, începând din luna august, am avut deschis și o sâmbătă pe lună”, a mai explicat dr. Ghindă. Doar în decembrie a fost altfel, mai ales între Crăciun și Revelion, când donatorii, fiind și ei oameni normali, s-au bucurat de bucatele specifice ceea ce a dus la modificări în această perioadă și care nu sunt compatibile cu donarea. Chiar și așa, au fost donatori, doar că unii au fost respinși, pentru că ori au consumat băuturi alcoolice ori serul a ieși lipemic, adică era încărcat cu grăsimi.



…dar și o cerere mai mică

Dacă vorbim de cererea de sânge, per ansamblul lui 2020 a fost mai scăzută, mai ales pentru că în perioada de stare de urgență, dar și după, vreo două-trei luni, spitalele erau ocupate de pacienții cu Covid iar intervențiile au fost reprogramate, sânge fiind nevoie doar pentru urgențele majore. Și numărul scăzut al accidentelor rutiere din acea perioadă a scăzut cererea de sânge. Cererea de sânge a început să crească în a doua parte a anului trecut, dar numărul donatorilor a rămas mic.

Donarea de plasmă: și în mod clasic și prin afereză

Noutatea lui 2020 a fost plasmafereza și recoltarea de plasmă. Aparatul de plasmafereză a fost adus pe 30 aprilie iar la început recoltarea a fost timidă. Recoltarea de plasmă a crescut din luna septembrie, pe tot anul fiind 85 de recoltări. Pe zi se fac cam trei plasmafereze, acestea durând între 45 de minute și o oră. Aceste operațiuni se fac cu programare, anterior existând probe de predonare. „În ultima perioadă am început să luăm plasmă și prin procedeul clasic, prin donare de sânge, pentru că toate studiile au arătat că partea «roșie» nu transmite nimic. Noi preferăm să recoltăm prin afereză, pentru că la o recoltate prin acest procedeu obținem 600 de ml de plasmă și putem chema donatorul peste două săptămâni din nou. Prin procedeul clasic, donatorul poate reveni după două luni și jumătate”, a explicat șefa Centrului de Transfuzii care a precizat că cererea de plasmă Covid a scăzut odată cu scăderea numărului de persoane infectate.

67 de donatori de Ziua lui Eminescu

Dar să revenim în actualitate. Chiar dacă anul a început anevoios din acest punct de vedere, după sărbători încărcate, în primele două săptămâni au fost 247 de donatori, o cifră îmbucurătoare. Cu toate acestea, trebuie subliniat că doar vineri, 15 ianuarie, au fost 67 de donatori, dar mulți dintre ei au fost pentru niște cazuri speciale, grave. Se poate spune că numărul donatorilor a scăzut și de teamă pe fondul Covid. „După ce donatorii au început să vină și au văzut ce măsuri am luat și-au dat seama că oamenii sunt în siguranță. Apoi au vorbit, între ei, pe reșelele de socializare, și au realizat că venirea la donare nu reprezintă un pericol”, a afirmat dr. Adriana Ghindă, care a specificat că nu au relaxat aceste condiții nicio secundă. Singurul impediment, mai ales acum când vremea este foarte rece, este că nu pot intra mai mulți donatori deodată în Centru, numărul acestora fiind restricționat tocmai pentru a împiedica aglomerarea. „Până acum nu am avut cazuri de donatori care să ne sune la câteva zile după ce au donat sânge și să ne spună că au fost diagnosticați pozitiv”, a mai precizat directorul Centrului de Transfuzii Bacău.

Cum suntem la un nou început, și la Centrul de Transfuzii din Bacău există dorințe și speranțe pentru anul 2021:

„Mi-aș dori să reluăm colectele mobile, pentru că, atunci când am făcut raportarea de sfârșit de an, mi-am dat seama că exact diferența care este între 2020 și 2019 era reprezentată de colectele mobile. Acestea pe noi ne ajutau foarte mult. Îmi mai doresc să văd sala plină de donatori, să văd din nou frigiderele noastre cu stocuri de sânge nu cum vedem acum două pungi aici și trei dincolo.”

Dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău

Un alt aspect, mai puțin discutat, dar foarte important, este că Centrul de Transfuzii Bacău are un program de permanență, un program bine pus la punct și pus la dispoziția Serviciului de Ambulanță și a Unității de Primiri Urgențe, astfel încât, la orice oră din zi și din noapte există cineva, de gardă, care să livreze sângele de care este nevoie. Acesta poartă numele de „serviciu de gardă la domiciliu”, iar în caz de nevoie, cine este de serviciu vine în cel mai scurt timp la Centru și distribuie sângele solicitat.
Și, nu în ultimul rând, trebuie subliniat că în continuare se mențin acele avantaje ale donatorilor, acestea constând într-un set de analize gratuit – o dată la trei donări, tichete valorice de masă – 7 tichete în valoare de 9,56 lei/buc., o zi liberă la serviciu și o serie de gratuități pe transportul în comun.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri