17 iunie 2024
ActualitatePe calea cunoașterii cosmice: performanțe remarcabile în Clubul AstroCrew, anul 2024

Pe calea cunoașterii cosmice: performanțe remarcabile în Clubul AstroCrew, anul 2024

Anul 2024 a marcat o serie de noi succese pentru clubul AstroCrew Bacău, evidențiindu-se prin evenimente de amploare precum AstroMOON, o conferință ce a pus în discuție tema colonizării planetei Marte, și prin influxul de noi ‘cadeți’ care s-au înscris la cursurile introductive oferite de club, precum și prin performanțele remarcabile ale elevilor la Olimpiada Județeană de Astronomie și Astrofizică. Astfel, clubul AstroCrew se apropie tot mai mult de îndeplinirea obiectivului său de a insufla pasiunea pentru astronomie în inimile locuitorilor din Bacău.

Pe data de 20 aprilie, în întreaga Românie, a avut loc etapa județeană a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică. Toți elevii membri ai clubului care au participat la această competiție au obținut premii, majoritatea calificându-se și la etapa națională. Sub îndrumarea Emei Popa, olimpică națională, si a lui Grosu Teodor, dublu olimpic internațional în cadrul acestei olimpiade, dar și prin eforturile proprii, elevii Darius Roca, Miruna Jechel, Mira Andrei, Andrei Zota și Ema Popa s-au remarcat prin rezultate deosebite:

Andrei Mira, clasa a VI-a, a obținut premiul I și s-a calificat la Etapa Națională.



Zota Andrei, clasa a VI-a, a obținut premiul I.

Roca Darius-Alexandru, clasa a X-a, a obținut premiul I și s-a calificat la Etapa Națională.

Jechel Miruna-Ioana, clasa a X-a, a obținut premiul al II-lea și s-a calificat la Etapa Națională.

Popa Ema-Ioana, clasa a XII-a, a obținut premiul al II-lea.

Ema Popa, coordonatoarea secțiunii Excel în cadrul clubului, a pregătit elevii săi printr-o serie de cursuri săptămânale de aprofundare a materiei pentru olimpiadă. Despre experiența sa de a preda astrofizică, Ema afirmă: “Să predau la Excel a fost o experiență care a contribuit foarte mult la dezvoltarea clubului și la continuitatea sa, în a forma elevi care să cunoască mai mult decât ceea ce este comun la astronomie și ceea ce se discută la nivel de amator, dar m-a ajutat și pe mine foarte mult să mă descopăr și să îmi găsesc o pasiune în a preda și în a da mai departe informația pe care am acumulat-o până acum pe cont propriu. Am colaborat cu elevi foarte pasionați, ceea ce m-a făcut să mă implic din ce în ce mai mult în a-i ajuta să își atingă obiectivele, respectiv să obțină rezultate bune la olimpiadă și să se califice la următoarea etapă, și am descoperit în ei aceeași pasiune pe care o simțeam și eu când am început să studiez astronomia.”

Totodată, Roca Darius, elev AstroCrew Excel, afirmă despre experiența sa în cadrul clubului și la olimpiadă: “Astronomia a fost un subiect care m-a pasionat dintotdeauna. În AstroCrew am găsit o comunitate de persoane la fel de pasionate de studiul cosmosului și am reușit să îmi dezvolt cunoștințele mai mult decât mi-am imaginat că aș putea să o fac. Anul trecut am participat și eu la cursurile Intro și am învățat lucrurile de bază despre astronomie, iar anul acesta am fost elev la Excel și, de asemenea, am predat mai departe noilor cadeți Intro teoria pe care am învățat-o, alături de colegele mele Solomon Ștefania și Alessya Lișman. Olimpiada pentru mine a fost un mod foarte bun de a-mi testa cunoștințele, iar pregătirea pentru aceasta a fost o experiență pe care nu o voi uita niciodată.”

Jechel Miruna, de asemenea elevă Excel, dezvăluie: “De mică am fost pasionată de astronomie. Visul meu a fost să călătoresc printre stele și într-un final să devin și eu una. Când am aflat despre existența Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică, am fost încântată și motivată să învăț pentru a obține un rezultat frumos, dar și pentru a-mi valorifica și extinde cunoștințele dobândite în timp!”

AstroCrew, clubul de astronomie și astrofizică al municipiului Bacău, fondat de tineri pasionați pentru alți tineri, a fost primul și cel mai mare punct de întâlnire al elevilor din Bacău interesați de studiul cerului, al spațiului și al lumii înconjurătoare. Clubul a fost înființat în anul 2021 de către liceenii și olimpicii naționali și internaționali Grosu Teodor, Murariu Alexandra și Ema Popa, Ștefania Solomon alăturându-se ulterior în anul 2022, aceștia alcătuind “Turnul de Control” AstroCrew.

De la înființarea clubului, tinerii astronomi au adus Bacăul mai aproape de știința spațiului cosmic prin numeroase realizări, printre care se numără premii la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică, activități destinate copiilor, observații astronomice în câmp deschis și cursuri introductive în astronomie. În organizarea tuturor acestor evenimente, AstroCrew a avut ca partener principal organizația Romanian Space Initiative (ROSPIN), un ONG național ce își propune să introducă ingineria aerospațială în cât mai multe comunități din România. În realizarea acestui scop, ONG-ul a înființat ROSPIN Local TaskForce, o comunitate de voluntari din întreaga țară ce organizează evenimente lunar pentru a stârni interesul oamenilor pentru astronomie și inginerie aerospațială. De asemenea, organizația găzduiește diferite competiții deschise tuturor elevilor: ROSPIN School, Romanian Cansat / Rocketry Championship (RCRC) și ROSPIN Academy.

Membrii AstroCrew au participat activ la evenimentele organizate de ROSPIN și au colaborat cu aceasta în cadrul diferitelor competiții deschise elevilor. Astfel au avut rezultate remarcabile la competițiile ROSPIN School 2022 și ROSPIN School 2023, și la cea mai recentă ediție a concursului RCRC. Participanții au avut șansa de a interacționa cu diferiți oameni din industria ingineriei, au avut acces la prezentări și cursuri despre proiectarea rachetelor și a componentelor electrice ce le alcătuiesc și au putut colabora și concura într-un mediu competitiv. Legat de aceste concursuri, membrii participanți AstroCrew atestă: “ROSPIN School a fost una dintre cele mai fascinante competiții la care am participat. Am reușit în final să proiectăm o rachetă funcțională, după multă muncă, ce ar putea fi folosită într-o misiune cu oameni pe Lună. Ne-am întâlnit în fiecare săptămână de două-trei ori, de fiecare dată stând cu orele să rezolvăm probleme la calcule și să îmbunătățim proiectul cât mai mult. A fost o experiență minunată, și dorim să mai participăm și la următoarele ediții!”

Încheind a treia ediție a cursurilor introductive, clubul de astronomie își îndreaptă atenția către viitor, cu înscrieri deschise pentru a patra ediție a secțiunii Intro începând din luna septembrie și adresate tuturor elevilor doritori din clasele 6-12.

Felicitări acestor copii pasionați pentru rezultatele la olimpiadă și toate realizările clubului AstroCrew Bacău!

 

– Roca Darius-Alexandru, clasa a X-a, Colegiul Național “Gheorghe Vrănceanu Bacău”, elev Excel și tutore Intro în cadrul AstroCrew

– Lișman Alessya-Maria, clasa a X-a, Colegiul Național “Gheorghe Vrănceanu Bacău”, tutore Intro în cadrul AstroCrew



spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img