29 martie 2024
ActualitatePaza buna nu mai face doi bani Protectia elevilor se face...

Paza buna nu mai face doi bani \ Protectia elevilor se face pe baza de incredere

Violenta in scoli a atins cote alarmante. Profesori agresati, elevi batuti, incaierari sangeroase in clase si pe holuri. Au elevii siguranta in scoli? Parintii spera, profesorii sunt sceptici. Primariile nu au mai avut bani pentru plata serviciilor jandarmilor, jandarmii nu mai au efective pentru a asigura protectia in fiecare scoala. In Bacau nu s-au semnalat cazuri deosebite. Ingrijorator este o oarecare suficienta din partea conducerii liceelor si scolilor: &#8222la noi nu au fost cazuri deosebite&#8221. Nici scolile nu mai sunt ca altadata. Multitudinea de activitati, de forme de invatamant creaza destule probleme celor pusi sa asigure protectia elevilor. Multi intra fara a fi legitimati. Destui nu au carnete de elev sau de student. Intra in acest joc flerul paznicilor si ingeniozitatea celor care vor sa-i pacaleasca. Politia nu are atributiuni in acest domeniu. Jandarmii doar patruleaza prin zona. Politia Primariei este la inceput si nu a primit sarcini in acest sens. Inspectoratul Scolar face declaratii de dragoste. Primaria si Prefectura ne asigura ca &#8222noi ne preocupam&#8221. Guvernul este hotarat sa ia masuri drastice, inainte ca elevii sa puna mana pe mitraliere si pistoale, asa cum se intampla in America.

Luni dimineata. Ora 7,30. Suntem in poarta Colegiul Tehnic de Telecomunicatii N. V. Karpen din Bacau. Mai multe clase au inceput orele la ora 7,00. Curg insa si la aceasta ora elevi prin poarta scolii. Cetateanul care asigura paza este prezent in poarta. Elevii trec pe langa el si isi vad de treaba. &#8222Eu ii cunosc aproape pe toti. Sunt aici de aproape sase ani. Cand am indoieli le cer carnetul de elev. La noi nu s-a intamplat niciodata vreun incident. Paza este asigurata pana spre seara, atunci cand vin seralistii sau studentii. Mai greu este ca cei de la seral nu au legitimatii si mergem pe incredere&#8221, ne spune rapid &#8222Omul cu PAZA&#8221. Directorul adjunct Gheorghe Ilcos ne asigura ca scoala este dotata cu un sistem de alarma centralizat, fiecare cladire, laborator sau incapere importanta este conectata la acest sistem. &#8222Prin zona trece si o patrula de jandarmi, tinem legatura cu ea permanent, la fel si cu politistul de proximitate. Acum dorim sa achizitionam camere video pe care sa le montam in punctele principale din scoala, inclusiv la poarta. Suntem siguri ca acest sistem va descuraja orice tentativa de a intra fraudulos in scoala si vom avea posibilitatea sa-i identificam mai usor&#8221, ne mai spune domnul Ilcos. Pare simplu, insa nu-i asa. La Colegiul Karpen trec prin poarta copii de gradinita, de la liceu, de la postliceala, studenti de la &#8222Spiru Haret&#8221, &#8222seralisti&#8221 si chiar muncitori sau jandarmi cazati in internatul scolii. Oricat de vigilent ar fi, salariatul desemnat sa asigure paza elevilor are destule greutati, la care se adauga si faptul ca portiuni din gard sunt daramate, placi intregi sunt rupte, locuri prielnice pentru doritorii de a atenta la bunurile scolii si chiar de a-si regla anumite conturi cu elevii din scoala.

PAZA era putin… plecata!



La Colegiul National &#8222Vasile Alecsandri&#8221 elevii intrau fara a fi legitimati. Poarta era deschisa larg. Putea intra oricine, asa cum am intrat si noi. Conducerea scolii ne-a spus ca portarul trebuia sa fie la post, numai ca era plecat putin. La intrarea pentru profesori, elevul de serviciu era la post. &#8222La Colegiul nostru nu sunt probleme. Dupa ora opt, accesul este interzis, poarta se inchide si nu mai intra, nici nu mai iese nimeni&#8221, ne-a spus directorul adjunct al colegiului. Avem paza si pe timpul noptii, iar la internat nu au acces decat elevii inscrisi si aflati in evidenta pedagogului&#8221, declara directorul adjunct. Ce se intampla dupa orele 17-18 pe langa internat este mai greu de tinut in frau. Tentatii mari, fete frumoase, paza lipsa, invoiri.

Jandarmii trec rar prin zona

La Colegiul Tehnic &#8222Anghel Saligny&#8221 portarul supraveghea intrarea elevilor in scoala. &#8222La noi sunt peste 1700 de elevi. Mari probleme nu sunt si nu au fost. Eu ii cunosc pe majoritatea, insa flerul imi spune cine are ganduri necurate. Se mai bat, mai fac scandal, insa mai mult in joaca. Sunt copii, nu-i poti tine ca pe babe in biserica&#8221, ne spune &#8222omul cu paza&#8221. Directorul Colegiului, Adrian Fuioaga, este de parere ca, in actualele conditii, este foarte greu sa legitimezi fiecare elev. &#8222La noi servesc masa si elevi de la &#8222Alecsandri&#8221, inchiriem Amfiteatrul pentru diferite manifestari, este o mare circulatie. Acum nici jandarmii nu mai trec prin scoala, au in supraveghere mai multe scoli. Am discutat si cu elevii din Consiliul Consultativ, care au fost de acord cu interzicerea iesirii elevilor din scoala pe timpul orelor, insa este foarte greu sa-i tii in scoala, mai merg la alimentara, la diferite chioscuri. Important este sa conlucram permanent, scoala, parintii, politia si jandarmii, astfel vom reusi sa asiguram siguranta si protectie tuturor elevilor pe timpul orelor de curs. Ceea ce se intampla dupa aceea, este mai greu de controlat&#8221, ne mai spune directorul Fuioaga.

Camera video la intrarea elevilor

Afirmatia a fost formulata de directorul Colegiului National &#8222Gheorghe Vranceanu”, profesorul Gabriel Andrei. Ideea instalarii unei camere video de supraveghere la intrarea elevilor a aparut pe la sfarsitul lunii noiembrie si s-a bucurat si de girul Comitetului de parinti, in conditiile in care jandarmii nu mai pot asigura paza unitatilor scolare. &#8222Avem peste 900 de elevi, ne-a spus directorul Gabriel Andrei. Pana acum n-am avut nici un fel de probleme, pentru ca la intrarea elevilor avem doi elevi de serviciu si profesorul de servici pe scoala in ziua respectiva. Avem cate doi elevi si la intrarea cadrelor didactice. Pentru un plus de siguranta, insa, in prima jumatate a lunii ianuarie, poate chiar in timpul vacantei, vom instala o camera video la intrarea elevilor. Asa vom sti in permanenta cine a intrat si cine a iesit, ii vom identifica usor pe eventualii vizitatori din afara scolii noastre”.

Elevi pe post de jandarmi si politisti

Scoala nr.2 &#8222Constantin Platon” functioneaza in doua schimburi, programul zilnic fiind intre orele 7.30-18.30. Elevii au o singura intrare si aici usa se inchide in timpul orelor, fiind deschisa numai in recreatii, sub supravegherea profesorului de serviciu, care ramane la usa pe intreaga durata a pauzei. &#8222Noi instruim periodic elevii in privinta asigurarii ordinii si disciplinei in scoala, precum si in privinta obligatiilor care le revin cand sunt de serviciu, ne-a declarat directorul adjunct, profesorul Adrian Boaca. Am instruit si personalul TESA, dar i-am instruit si pe parintii celor peste 100 de prescolari de la gradinita, care-si astepata copiii la iesire si nu mai patrund, ca inainte, in interiorul scolii. Inclusiv la sala de sport, atat intrarea cat si iesirea copiilor se face numai sub supravegherea profesorilor”.

Siguranta cu povesti

La ora 7.45, curtea Colegiului Economic &#8222Ion Ghica” era plina de elevi. Intrarea in scoala se facea numai pe baza legitimatiei sau a carnetului de elev. Am fost siguri ca nu vor reusi toti sa intre pana la inceperea orelor, dar ne-am inselat. La ora 7.55 intrasera toti, iar la ora 8.00 usa a fost incuiata. Au fost si cinci elevi care au sosit dupa ora 8.00. Li s-a permis accesul in scoala, dar au fost trecuti in registru. &#8222Sunt trecuti in registru nu numai cei care au intarziat, ci si elevii care ies din scoala pentru orele de practica, ne-a informat directorul Colegiului, profesorul Ovidiu Cojocaru. Asa, profesorii diriginti pot verifica in fiecare zi daca vreunul dintre elevii lor s-a aflat in culpa”. In timpul programului, nici un elev nu are voie sa iasa din incinta scolii, cei 1963 de elevi beneficiind in recreatii de doua chioscuri alimentare bine aprovizionate. In rest, totul este lasat si aici in grija elevilor si a profesorilor de serviciu. Purtatorul de cuvant al Primarie, Ionut Tomescu, afirma ca in Bacau nu au avut loc evenimente deosebite in scoli si licee. Cu toate acestea, s-a stabilit, ca impreuna cu conducerile a 39 de scoli, cu clasele I-VIII si licee, scoli postliceale si de arte si meserii sa se intocmeasca liste cu elevii problema, dar si dublarea patrulelor Politiei comunitare. &#8222La urmatoarea sedinta a Consiliului Local va fi propus un proiect de hotarare prin care Primaria isi propune infiintarea de posturi fixe in fiecare scoala cu politisti de la Politia municipiului, pe baza unui protocol in care parteneri sa fie ISJ si Primarie&#8221, ne-a declarat Ionut Tomescu. Generalul de bigada Nicolae Rugina, inspector sef al IJJ, a declarat, cu ocazia Bilantului Jandarmeriei ca trupele de jandarmi patruleaza in jurul scolilor si liceelor, asigurand astfel protectie si ordine in jurul scolilor. &#8222Noi suntem pregatiti si avem efective pentru aceaste operatiuni. Colaboram bine cu scolile si rezultatele se vad: in judetul Bacau nu au fost probleme majore in scoli, iar cele semnalate au fost rezolvate prin amenzi sau chiar dosare penale&#8221.Scris de Gheorghe BALTATESCU Stefan OLTEANU Dan MINDIRIGIU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri