18 aprilie 2024
ActualitatePAUZA DE CAFEA

PAUZA DE CAFEA

MEDITATIILE

Zilele acestea au loc dezbateri publice cu privire la noile proiecte de legi ale invatamantului. Cred ca lipsa de interes a multor beneficiari ai acestor legi este justificata de falsa democratie, de convingerea ca oricum in Romania legile nu sunt facute ca sa fie respectate sau ca aceea ce nu este scris in lege este permis”.
Ma voi referi astazi la un aserviciu” educational la care legea invatamantului nu face referire (deci este permis!) – meditatiile. Meditatiile reprezinta un serviciu oferit contra cost elevilor acasa la profesori sau acasa la elevi la solicitarea/sugestia uneia dintre parti. Cu toate ca cererea (si oferta!) de astfel de servicii este in crestere, legal nu putem vorbi de calitatea acestor servicii, de evaluarea lor, de asteptarile si de protectia consumatorului. Ce garantie avem ca prin meditatii reusita copilului este asigurata. Eu sunt de parere ca meditatiile fac de rusine sistemul de invatamant, scoala, profesorul si familia. in plus, sunt costisitoare, elevii sunt obligati sa urmeze doua scoli paralele, iar regimul lor de studiu individual este dat peste cap. Chiar si timpul liber le este confiscat elevilor, daca nu cumva si-l apetrec” la scoala. De ce?
Va rog sa meditati la meditatiile copiilor dumneavoastra alegand raspunsurile Adevarat/Fals la urmatoarea intrebare: aDe ce trimiteti copilul dumneavoastra la meditatie?”
Pentru ca profesorii de la scoala sunt arai”, iar acasa sunt abuni”.
Pentru ca elevii la scoala sunt lenesi, iar acasa la profesori sunt silitori.
Pentru ca elevii au prea mult timp liber.
Pentru ca parintii au prea putin timp pentru copii.
Pentru ca elevii progreseaza mai usor.
Pentru a asigura viitorul copiilor.
Pentru ca e o moda.
Eu am la o singura afirmatie raspunsul – Adevarat! Argumentele vin de la un exemplu de neuitat cand amoda” meditatiilor aparuse in preajma examenelor de admitere la facultate. Am fost si eu in 1966 la doua ore de apregatire” la matematica, acasa la o renumita profesoara de la Universitatea aCuza”. De fapt n-a fost pregatire. Mi-a dat trei subiecte ca pentru examen. M-a supravegheat fara sa vorbeasca. Cand timpul pe care mi-l oferise a expirat, mi-a corectat lucrarea si mi-a spus sec. aDu-te acasa. N-ai nevoie de meditatii.”
Cati profesori fac astazi acest lucru? Cati parinti au puterea sa creada ca nu este necesar sa trimita copilul la pregatire suplimentara? Cand copilul este mic, parintii doresc sa ajunga la scoala, in colectivitate, sub supravegherea atenta a dascalilor. Cand copilul devine scolar este incurajat sa neglijeze scoala pentru a-si face lectiile (contra cost) intr-o altfel de ascoala”. Este regretabil ca multi dintre parinti nu vor sa fie modele pentru copiii lor, desi stiu ca au ajuns oameni de valoare prin propriile puteri.
Ca fosta eleva si studenta, ca parinte si ca parte a sistemului cred cu tarie ca aprofesorii care sunt rai sunt buni”! Depinde ce intelege fiecare dintre noi prin profesori arai” si profesori abuni”.
Nu ascund faptul ca as fi vrut sa evit o intrebare jenanta aDe ce accepta profesorii sa faca meditatii?”. Am un singur raspuns: au salarii foarte mici raportandu-ne la pregatirea, munca si raspunderea lor si in comparatie cu alte categorii de salariati.

Insomniferul de marti
aOrice om primeste doua feluri de educatie: una data de altii si alta mult mai importanta, pe care si-o face singur.” (E. Gibbon)Scris de Prof.univ.dr. Viorica Paraschivescu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri