Conform Legii 176/2010, privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, alesii locali sunt obligati sa-si declare, in fiecare an de mandat, sumele si bunurile dobândite, precum si interesele, adica actiunile si functiile pe care le au in diverse organizatii si societati comerciale. Actul normativ urmareste sa asigure transparenta institutiilor publice, institutii care trebuie sa serveasca intereselor cetatenilor.

Consilierii municipali alesi de acestia trebuie ca, in fiecare an, pâna pe cel târziu 15 iunie, sa depuna declaratiile de avere si de interese. De altfel, la sedinta CL Bacau din luna aprilie, Romeo Stavarache, primarul Bacaului, le-a sugerat sa se grabeasca in a-si indeplini aceasta obligatie. Unii dintre alesi au tinut seama de recomandarea primarului, altii nu. Printre uituci sunt si câtiva liberali.

Astfel, Ilie Bârzu a depus ultimele declaratii, de avere si interese, in 2012, la inceputul mandatului. La fel, Isabela Adam si Neculai Nechita.

Tacere de la inceputul mandatului!

De la PNL, s-au conformat legii si sugestiei presedintelui lor, Maria Enasel, Radu Ababei, Viorel Cojocaru, Costel Bujor si Stefan Stanciu, unii având declaratiile depuse in termen, in fiecare an de mandat, din 2008 incoace. Dintre social-democrati, mai harnica a fost Irina Florea, care si-a facut publica averea, imediat cum a intrat in 2014.

Niciunul dintre cei trei ecologisti alesi in CL Bacau nu si-a actualizat declaratiile de avere si interese, in ciuda faptului ca membrii PER vorbesc des in sedinte despre nevoia de transparenta. La PDL, doi din trei consilieri – Raluca Nastase si Vasile Dragusanu – au depus declaratiile, Gh. Huluta, inca nu. La fel la PP-DD: Cosma Elena si Paul Timofte au inteles dreptul cetatenilor de a afla ce bani au strâns, ce credite au facut si ce masini si-au mai cumparat.

Corneliu Jitariu, colegul lor, nu a mai depus nicio declaratie de avere din 2012. Daca ne uitam la datele de atunci si le comparam cu cele din 2014, acolo unde exista, observam ca alesii au ramas la fel de saraci. Poate ca, totusi, in acest an vor respecta legea. Mai au la dispozitie doar patru zile pentru a se conforma. Dupa expirarea termenului vom reveni cu informatii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ