Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau, si Constantin Apostol, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADR N-E), au semnat, vineri, contractul pentru finantarea proiectului “Creare si modernizare spatii verzi in municipiul Bacau”, in valoare de 14,937 de milioane de lei, din care 14,934 milioane de lei reprezinta valoarea declarata eligibila. Finantarea nerambursabila acopera 98 la suta din valoare eligibila si este asigurata din FEDR si din bugetul national.

Valoarea totala estimata (inclusiv TVA) se ridica la 4 milioane de euro. “Este un proiect foarte important, care va completa proiectele pe care le vom derula in anii urmatori pe bd. Mioritei, Stefan cel Mare, I. L. Caragiale si Milcov”, a explicat Romeo Stavarache, primarul Bacaului.

Constantin Apostol, directorul ADR N-E, s-a declarat multumit de faptul ca Primaria Bacau a reusit sa obtina banii necheltuiti de ADR N-E, care au ramas din penalitati si cheltuieli neeligibile: “Proiectele de valorare, ca utilitate si consistenta tehnica, incep sa fie finantate din economii. Au facut foarte bine beneficiarii ca si-au prevazut aceste proiecte din timp, desi intr-un fel au riscat realizând documentantia tehnica.”

Pasajul Stefan Gusa si strazile Mioritei-Stefan cel Mare-Milcov vor functiona ca o “centura interioara” a Bacaului, iar proiectul privind spatiile verzi va urma indeaproape aceasta centura. Investitia pentru care, vineri, s-a semnat contractul de finantare va acoperi 124.367 mp si va presupune plantarea a 1.118 arbori, 2.304 de arbusti, 3811 metri de gard viu, construirea de noi alei, achizitionarea si montarea a 494 de banci, 338 cosuri de gunoi si 217 stâlpi de iluminat, reconditionarea spatiilor verzi naturale, taierea arbustilor si gardurilor degradate si infiintarea de gazon pe aproape zece mii de metri patrati.

“Daca ne gândim numai la faptul ca suprafata acoperita cu spatii verzi va creste cu 6 mp/locuitor, ne dam seama ca aceasta finantare este foarte-foarte importanta. Acest proiect ne va permite sa ne atingem obiectivul – 25 mp spatii verzi/locuitor in municipiul Bacau -, media fiind, in prezent, de 20 mp.” – a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau.

“Prin POR s-a decontat pânâ acum 36 la suta din suma totala disponibila. In România, gradul de absorbtie mediu este de 38,39 la suta, in timp ce ADR N-E a ajuns la 53 la suta si ne propunem sa realizam 60 la suta, ceea ce ar reprezenta un grad de absorbtie bun. Ne dorim ca la jumatatea anului 2015 sa depasim 90 la suta” – a spus Constantin Apostol, directorul ADR N-E.

Prin POR, Primaria Bacau a obtinut finantare pentru proiectele care vizeaza Pasajul St. Gusa, podul de la Narcisa, cele doua poduri din Margineni, Caminul pentru vârstnici, locuintele sociale, modernizarea spatiilor verzi, bd. Milcov – str. I. L. Caragiale, str. Mioritei, str. Stefan cel Mare si Adapostul pentru oamenii strazii. Aceste proiecte inseamna 50 de milioane de euro accesate, in conditiile in care fondurile destinate Bacaului, ca pol de dezvoltare urbana, erau de 24 de milioane de euro. Li se adauga alte 43 de proiecte in valoare 12 milioane de euro, din cele 30 pe care le are la dispozitie agentia. In derulare exista si alte proiecte care insumeaza aproape 8 milioane de euro. Suma totala atrasa de muncipiul B acau ar putea trece, astfel, de 70 de milioane de euro.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Daca am vedea si mai putine masini cu geamuri fumurii pe strazile Bacaului,inclusiv prin centru conduse de cate un tigan din acela gras cat un urs(abia il vezi in spatele geamurilor fumurii) ,ar fi si mai ideal.Nu ai mai avea niciun disconfort psihic sa te plimbi prin oras.M-am saturat sa vad atata populatie de culoare peste tot.Am o strangere de inima ori de cate ori trec pe langa cate unul.

LĂSAȚI UN MESAJ