4 mai 2024
OpiniiEditorialPastila de mișcare

Pastila de mișcare

Știrile despre „cercetătorii englezi” care făceau și dregeau cam în toate domeniile și uimeau lumea cu rezultatele lor „spectaculoase” parcă au devenit, în ultimul timp, ceva mai rare. Ba, observ că lipsesc de tot. Ne-am cam prins de cioacă și nu le-am mai luat de bune? Astăzi le-am numi frecvent cu un termen ajuns la modă, „fake news” – știri false. De ce erau puse ele pe seama cercetătorilor englezi? Poate pentru că Marea Britanie e realmente o forță din toate punctele de vedere și inspiră încredere doar auzind că ceea ce se întâmplă provine de acolo.

Am râs de asemenea știri, dar eu unul m-am gândit mereu că adevărații cercetători englezi chiar ar merita aprecieri și nu bășcălie.

Acum aflăm încă una: anume că sistemul de sănătate britanic începe un studiu pentru a evalua rezultatele prescripției medicale pentru practicarea sportului și impactul acestei prescripții asupra reducerii poverii îngrijirii sănătății. Adică exercițiile fizice ar putea fi „medicamentul perfect”, iar întrebarea care apare este dacă ele ar trebui efectiv prescrise chiar de medici, precum pastilele.

Dacă exercițiul fizic ar fi o pastilă, „pastila de mișcare”, se spune că nu ar exista medic care să nu-l prescrie. Pentru că ar reduce riscul de mortalitate din orice cauză: boli cardiace ischemice, boli cerebrovasculare, hipertensiune arterială, cancer de colon și de sân, diabet de tip 2, sindrom metabolic, obezitate, osteoporoză, sarcopenie, dependență funcțională și căderi la vârstnici, tulburări cognitive, anxietate și depresie. Cu puține efecte secundare dacă doza este adecvată.

Oare ar adera și medicii de familie la asemenea metodă, în condițiile în care foarte multă lume face parte din categoria sedentarilor? Adică nu doar ca o recomandare pe care o știm deja, că mișcarea întreține sănătatea, că mersul pe jos face piciorul frumos, ci cu rețete în regulă, poate chiar cu detalii despre ce sport ar trebui să te apuci în funcție de ce boală te afectează. Aici nici cercetătorii britanici încă nu sunt total lămuriți, motiv pentru care vor lansa, în acest an, un studiu pentru a verifica beneficiile reale ale prescripțiilor medicale privind exercițiile fizice.

Statisticile arată că în Spania, de exemplu, oamenii fac, în medie, 5,2 ore de exerciții fizice săptămânal, pe când în Europa media ajunge la 6,1 ore, iar în Olanda la 12,8 ore. Câte ore or fi alocate în România?

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri