Prescriptia extinctiva, denumita si liberatorie, reprezinta o institutie de o importanta covârsitoare in toate ramurile dreptului, necesara oricarui sistem juridic, reprezentând o modalitate eficienta de asigurare a stabilitatii si securitatii in raporturile juridice, menita sa asigure inlaturarea incertitudinii din circuitul civil.

Anterior intrarii in vigoare a actualului Cod Civil, institutia prescriptiei extinctive era reglementata de Decretul nr. 167/1958, insa acum regimul juridic al prescriptiei este reglementat de dispozitiile Codului Civil, pe fondul dezideratului concentrarii reglementarilor de drept civil in acelasi corp normativ.

In dreptul civil, prescriptia extinctiva este o institutie ce vizeaza doua ipoteze distincte: dreptul material la actiune si executarea silita. In ambele ipostaze, aceasta institutie opereaza ca o sanctiune pentru cel ce era indreptatit sa foloseasca o cale legala – dreptul de a actiona in justitie sau cel de a cere executarea silita a unui drept de creanta – dar care, insa, a ramas in pasivitate toata durata termenului de prescriptie respectiv ce ii afecteaza sansele de obtinere a realizarii sau constatarii dreptului sau personal sau de a obtine executarea silita a dreptului de creanta pe care il are fata de un debitor.

PUBLICITATE

Expirarea termenului de prescriptie nu inseamna ca o persoana ce isi doreste sa obtina câstig de cauza in instanta, nu va mai putea formula cerere de chemare in judecata, ci ca, in ciuda faptului ca a actionat in justitie in vederea salvgardarii drepturilor sale, actiunea sa va fi respinsa ca fiind prescrisa din cauza faptului ca a neglijat sa-si apere drepturile si interesele legale in termenul stabilit de catre legiuitor in acest scop.

In dreptul civil toate subiectele de drept interactioneaza de pe o pozitie de egalitate astfel incât in momentul in care titularul unui anumit drept neglijeaza sa se opuna la incalcarea drepturilor sale de catre un alt subiect de drept sau la uzurparea dreptului sau de proprietate si termenul de prescriptie stabilit de lege pentru respectivul caz expira, chiar daca cel indreptatit formuleaza cerere de chemare in judecata, plateste taxa de timbru judiciar si face alte cheltuieli cu respectivul proces, instanta va respinge cererea acestuia, intemeiata pe fond insa prescrisa, aceasta fiind sanctiunea legiuitorului pentru pasivitatea titularului respectiv de drepturi.

In ceea ce priveste executarea silita, interventia prescriptiei extinctive se materializeaza prin aceea ca, la expirarea termenului stabilit de lege, creditorul, desi are un drept necontestat, nu mai poate obtine executarea silita a acestuia, demersul sau in instanta pentru a obtine câstig de cauza in fata debitorului, cheltuielile efectuate in acest scop, precum si tarifele avansate executorului judecatoresc fiind facute, in acest caz, in van deoarece chiar daca va incepe executarea silita, aceasta poate fi paralizata de catre debitor prin contestatie la executare.

In speranta ca ati gasit acest articol util, asteptam scrisorile dvs. pentru a va da raspunsuri cât mai edificatoare!

av. Simona Dobos, colaborator in cadrul Cabinetului de Avocat Dan Nitu

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ