Bibliotecarul Lenuta Neacsu a preluat fraiele filialei Bicaz a Bibliotecii Judetene "Costache Sturdza" in 2009. La momentul la care a sosit, biblioteca avea in acte 12 persoane inscrise. In 2011, aceasta numara deja peste 250 de cititori si si-a schimbat complet infatisarea.

"Nu intamplator nimeni nu voia sa vina aici. Aceasta filiala era izolata. Am cerut sprijinul conducerii sa fac din ea un punct de atractie in cartier si l-am primit", a explicat bibliotecarul, care spune ca bacauanii vecini cu unitatea nici nu au stiut mult timp ca acolo functioneaza o biblioteca. Din 2009, cladirea a fost modernizata, cartile au fost asezate la locul care li se cuvine si in plus, prin programul Biblionet, au fost aduse 9 calculatoare, cu acces la internet gratuit. "Aceasta zona este mai deosebita. Copiii provin din familii numeroase, nu au posibilitati. Dupa ore, vin la biblioteca. Cea mai aglomerata perioada este intre 12 si 16, cand se fac chiar liste de asteptare la calculator si se asteapta unii pe altii", a mai spus Lenuta Neacsu.

Proiecte pentru dezvoltarea creativitatii

Pentru a le starni nu doar interesul pentru cautarea informatiilor, ci si pasiunea pentru lectura, copiii care vin la biblioteca au fost implicati in numeroase proiecte. De la concursuri cu teme precum "Scrisoare catre un personaj literar", pana la proiectul Scoala dupa scoala, copiii au fost motivati in permanenta sa calce pragul institutiei. "Copiii au capatat incredere. Se poate face treaba buna cu ei, dar trebuie sa fii implicat", ne-a mai spus Lenuta Neacsu.

"N-am aterizat intamplator aici"

Drept rasplata, in urma modernizarilor si a dotarii, numarul celor inscrisi la biblioteca a ajuns de la 12 la 250 si aproape toti sunt activi. Dimineata, sala de lectura este plina de pensionarii din zona care vin in special pentru colectia de ziare, iar dupa-amiaza, vin elevii. "Convingerea mea este ca nu am aterizat intamplator aici. Asta este vocatia mea si aici am dorit sa lucrez inca din copilarie", a conchis bibliotecarul. "Are o aplecare spre aceasta latura sociala, ceea ce este un lucru bun. Consider ca munceste aidoma altor colege de-ale noastre, din intreaga institutie", a declarat directorul Bibliotecii Judetene, Gabriela Muraru.
Andreea Gavrila


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ