18 aprilie 2024
SportPasiunea lor nu cunoaște obstacole

Pasiunea lor nu cunoaște obstacole

Tinerii sportivi legitimați la Clubul de Călărie „Rarăul” alcătuiesc, conform antrenorului Silviu Erhan, o generație promițătoare

Pe unii îi despart anii de naștere. Pe alții, anii de călărie. Pe toți îi unește, în schimb, Clubul de Călărie „Rarăul”. Și pasiunea pentru echitație. O pasiune fără obstacole, cu toate că- și nu e un simplu joc de cuvinte- tocmai obstacolele dau sens acestei pasiuni. „Este o generație numeroasă, alcătuită din copii foarte buni. O generație promițătoare”, își prezintă elevii, antrenorul, și, totodată, președintele Clubului de Călărie Rarăul, Silviu Erhan. Atras de călărie încă din copilăria petrecută într-o zonă cu apetență pentru creșterea cailor, Bucovina, Silviu Erhan a pus umărul, în 1988, la înființarea asociației sportive cu profil hipic Avicola Bacău, care, din 2003 s-a transformat în Asociația Sportivă Clubul de Călărie „Rarăul”, ducând astfel, mai departe, la nivel local, tradiția acestui sport nobil. Tradiție a cărei purtătoare de ștafetă este, astăzi, tocmai această „generație promițătoare” alcătuită din Maria Sava, Bianca Hărmănescu, Ștefana Benchea, Anastasia Zaharia, Andreea Georgescu, Rareș Duca, Eliade Frâncluescu și Albert Pântea.

Cu toții, participanți cu succes în competițiile naționale de sărituri peste obstacole. Anul acesta, amazoanele și cavalerii Clubului de Călărie „Rarăul” nu au ratat locurile fruntașe la niciuna dintre provocările hipice care- în ciuda pandemiei- s-au ținut lanț. Cea mai recentă competiție s-a derulat nu mai departe de weekend-ul trecut, la baza „163 Plopi”, de la Prejmer. Localitatea brașoveană a găzduit Finala Campionatelor Naționale, iar gruparea băcăuană s-a prezentat cu patru concurenți. Doi au intrat în concursul rezervat sportivilor debutanți: Bianca Hărmănescu, cu calul Zori de Zi și Maria Sava, cu Vanessa. Ambele concurente au trecut de cele două manșe, calificându-se în barajul pentru titlul național. Bianca a ocupat locul secund, iar Maria s-a clasat a patra, după prestații foarte bune. Ceilalți doi reprezentanți ai „Rarăului” au fost Rareș Duca și Ștefana Benchea, ambii participanți la categoria Copii 1, rezervată sportivilor cu vârste sub 14 ani. Având o penalizare în a doua zi de concurs, Rareș s-a poziționat al optulea, în timp ce Ștefana s-a aflat la doar 0,15 secunde (!) de titlul național, clasându-se a doua.



„Concursul a fost unul foarte solicitant, pe parcursul a trei zile și a fost decis de barajul cronometrat, diferențele de timp între locul 1 și locul 5 fiind infime. Sportivii noștri s-au prezentat foarte bine. Sigur, ne-am fi dorit ca toți să ia primul loc, dar evoluțiile și rezultatele lor sunt foarte mulțumitoare”, punctează antrenorul Silviu Erhan. În calendarul toamnei figurează încă două concursuri la care vor participa și reprezentanții „Rarăului”. La finalul acestei săptămâni, în apropiere de Fetești este programată Cupa Hergheliei Calului de Sport Românesc, la care băcăuanii se vor prezenta cu trei debutanți: Anastasia Zaharia, Andreea Georgescu și Cristina Scorțanu. Anastasia și Andreea sunt la vârsta primului buletin. Cristina, în schimb, bate înspre 50 de ani. OK, nu e niciodată politicos să devoalăm vârsta unei doamne, dar, în cazul de față, este necesar pentru a arăta că în sport, în general, și în călărie în mod special, nu e niciodată prea târziu pentru a-ți oficia debutul. În fine, săptămâna viitoare, la Tâncăbești, este programată o nouă finală de Campionat Național, iar gruparea pregătită de Silviu Erhan va lua startul cu trei cai, care vor fi călăriți de Ștefana Benchea, Albert Pântea și Rareș Duca. După ce ultima filă a calendarului competițional va fi… scuturată de vântul rece al toamnei, „generația promițătoare”, ca de altfel, toți ceilalți pasionați de călărie care frecventează terenurile de antrenament alr Clubului de Călărie „Rarăul” își vor continua pregătirile. Și o vor face la baza de la Itești, noua casă- începând de anul acesta- a clubului condus de Silviu Erhan. O bază pe care finanțistul (este absolvent de ASE) Silviu Erhan a ….finanțat-o exclusiv din fonduri proprii, dovadă că pasiunea pentru echitație a antrenorului nu cunoaște, nici ea, obstacole!

 

Cartea de vizită a unei generații promițătoare

Maria Sava. Născută la 17.06, în Bacău, elevă în clasa a VI-a la Colegiul Național de Artă „George Apostu”. Practică hipismul de cinci ani, iar performanță face de doi ani. Principalele rezultate: locul 1, sportivi debutanți, la Cupa Calului de Sport Românesc și locul 4, sportivi debutanți, la finala Campionatului Național de forță, echipe seniori, juniori, amatori, criterii.

Rareș Duca. Născut la 20.08.2010, Bacău, elev în clasa a V-a la Șc. Gimn. „Dr. Alexandru Șafran”. Practică hipismul din ziua în care a împlinit cinci ani. Principalul rezultate: locul 1, copii 1 la Concursul național de sărituri peste obstacole de la Târgu-Neamț.

Bianca Hărmănescu. Născută la 28.01.2009, elevă în clasa a Vi-a la Șc. Gimn. „Nicolae Iorga”. Practică hipismul de șase ani, iar performanță face de doi ani. Principalul rezultat: locul 2, sportivi debutanți, la finala Campionatului Național de forță, echipe seniori, juniori, amatori, criterii.

Ștefana Benchea. Născută la 22.04.2007, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”. Practică hipismul de patru ani. Principalele rezultate: locul 1, copii 1, proba E la Concursul național de sărituri peste obstacole de la Târgu-Neamț, locul 2, proba nivel E la Summer Tour și locul 2, copii, la finala Campionatului Național de forță, echipe seniori, juniori, amatori, criterii.

Eliade Frânculescu. Născut la 27.06, 2008, elev în clasa a VII-a A la Colegiul Național Ferdinand I. Practică hipismul de șapte ani. Principalul rezultat: locul 1, proba E la Cupa Municipiului Piatra Neamț, locul 1, proba E la Summer Tour.

Anastasia Zaharia. Născută la 2.06. 2008, elevă în clasa a VII-a la Șc. Gimn. „Al. I. Cuza”. Practică hipismul de doi ani. Principalul rezultat: locul 1 proba de încurajare, Summer Tour.

Andreea Georgescu. Născută la 14.07.2008, elevă în clasa a VII-a la Șc. Gimn. „Al. I. Cuza”. Pricipalele rezultate: locul 1, proba de încurajare la Concursul național de sărituri peste obstacole de la Târgu-Neamț și locul 1 sportivi debutanți la Summer Tour.

Albert Pântea. Născut la 20.06.2004, clasa a XI-a la Colegiul Economic „Ion Ghica”. Principalul rezultat: locul 1, proba nivel E și D la Concursul național de sărituri peste obstacole de la Târgu-Neamț.

 

 

 

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri