19 martie 2024
ActualitatePasajul subteran de la Narcisa va avea lift. A început lucrul la...

Pasajul subteran de la Narcisa va avea lift. A început lucrul la prima pistă de biciclete

Proiectul de mobilitate urbană de circa 50 de milioane de euro, bani obținuți de la Uniunea Europeană în vremea mandatului de primar al lui Cosmin Necula, a început să fie pus în practică. Deocamdată au început lucrările la Coridorul nemotorizat sud (Centru-Aeroport), prima pistă pentru biciclete care intră în execuție din Planul de Mobilitate Urană Durabilă al municipiului Bacău.

“Momentan BVA Logistik se mișcă pe șantier în zona Pasajului Letea, care va fi complet reabilitat pentru a lega centrul și sudul orașului atât din punct de vedere ciclistic, cât și pietonal”, a anunțat viceprimarul Cristian Ghingheș.

Pe lângă refacerea pereților, treptelor, finisajelor, ușilor, pompelor, camerei tehnice și așa mai departe, proiectul vizează în primul rând facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități și a bicicliștilor care vor traversa subteran magistrala CFR 500.



“Astfel vom preveni producerea accidentelor nefericite de tipul celor care s-au întâmplat de-a lungul timpului sub podul de la Narcisa.

Pentru persoanele cu dizabilități: la accesul din str. Garofiței și str. Orizontului se va instala un lift care să permită accesul, în timp ce în partea opusă a pasajului se va instala o platformă cu rol de elevator care să permită urcarea și coborârea în și din pasaj”, a mai snunțat viceprimarul Ghingheș.

Pentru bicicliști: benzi transportoare amplasate pe toate grupurile de trepe care vor fi dotate cu sistem electric de tracțiune al benzii pentru urcarea bicicletelor, respectiv cu benzi simple, mecanice cu perii pentru coborâre.

Sistemul de iluminat al pasajului va fi unul generos: în zona de acces a pasajului va fi poziționat la baza treptelor, după care se va regăsi la nivel de corpuri de iluminat de siguranță de tip LED care vor direcționa trecătorii spre ieșirea din pasaj. Astfel, vor fi instalate 39 de sisteme LED și 14 sisteme de iluminat de siguranță.

“Voi monitoriza în permanență șantierul întregului coridor astfel încât să circulăm, până la finalul anului viitor, pe tot traseul cuprins între Statuia lui Ștefan cel Mare și str. Aeroportului”, a mai spus Cristian Ghingheș.

Studiile de fezabilitate pentru 9 proiecte de mobilitate urbană care vor fi realizate cu fonduri europene au fost aprobate de Consiliul Local Bacău în martie 2019. Valoarea totală a proiectelor este de aproape 50 de milioane de euro. Vedetele sunt construirea unui sistem de management al traficului în valoare de 20 milioane euro, modernizarea a 40 de stații de autobuz din oraș, precum și amenajarea a 23 km de piste pentru bicicletă. Primarul de la vremea respectivă, Cosmin Necula, a menționat, atunci, că depunerea proiectelor a venit după o perioadă de muncă de peste 2 ani, timp în care o echipa din Primăria Bacău, sub coordonarea consilierului Lucian Bogdănel (șeful Autorității Urbane a Municipiului Bacău, actualmente prefect al județului), s-a ocupat de elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă și a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană, de prioritizarea proiectelor ce urmau a fi depuse pe Axa 4 din cadrul POR 2014 – 2020, precum și de elaborarea Documentului Justificativ – DJ FESI, ce conține aceste proiecte, depus spre aprobare la Autoritatea de Management a POR.

În ceea ce proivește celelalte coridoare nemotorizate, primarul Lucian – Daniel Stanciu – Viziteu spune ca s-a semnat contractul pentru realizarea infrastructurii necesare deplasărilor nemotorizate velo de-a lungul axei est-vest a municipiului, respectiv str. Gării, str. Mioriței, str. Vadu Bistriței și str. Nicu Enea.

“Vom construi piste pentru biciclete, vom achiziționa și amplasa elemente de mobilier urban și vom instala rastele pentru biciclete. În proiect sunt prevăzute și măsuri privind îmbunătățirea siguranței rutiere, prin modernizarea unor treceri de pietoni, montarea de indicatoare piste velo și separatoare de benzi”, a mai declarat primarul Viziteu.

Acesta spune căse caută un contractor pentru traseul Parcul ”Cancicov” – Stadion – Bazinul de înot -Universitatea „Vasile Alecsandri”. “Sunt încrezător că asta se va întâmpla cât mai curând, astfel încât anul viitor să se lucreze la acest proiect important pentru comunitatea băcăuană”, a mai spus primarul Bacăului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri