13 iunie 2024
EconomiePas important pentru renașterea industriei chimice românești

Pas important pentru renașterea industriei chimice românești

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, și președintele Asociației Companiilor Chimice din România – ROMCHIMICA (asociație cu 17 membri, între care și Chimcomplex Borzești), dr. Ștefan Vuza, au semnat, „Scrisoarea de intenție pentru tranziția energetică în industria chimică”. Evenimentul a avut loc în timpul recentei Conferințe la nivel înalt pentru industria chimică, a cărei temă a fost „Calea de tranziție a industriei chimice din România către economia verde”. Ștefan Vuza este și președintele celui mai mare Grup industrial din industria chimică românească, Chimcomplex, cu unități de producție la Borzești și Râmnicu Vâlcea.

Documentul semnat va sta la baza colaborării pentru derularea inițiativelor dedicate avansării tranziției verzi și parteneriatelor pentru tranziție energetică, între Guvern și operatorii economici din România. Practic, astfel începe reconstrucția industriei chimice românești.

Rolul industriei românești de motor al competitivității și creșterii economice, cu o pondere de 23% în PIB, a fost subliniat și în mesajul prim-ministrului Marcel Ciolacu transmis conferinței. Iar ministrul Ștefan-Radu Oprea a punctat: „România are toate ingredientele pentru a transforma industria chimică într-o poveste de succes și a reuși să echilibreze balanța comercială”.



Semnarea acestui document a fost salutată și de Directorul general al Consiliului European al Industriei Chimice (CEFIC), Marco Mensink, prezent la eveniment alături de alți oficiali, care a remarcat că viitorul pe care îl vom construi împreună cu industria chimică se concentrează pe nevoia de acțiune, aceasta fiind, de altfel, esența Declarației de la Anvers.

Ștefan Vuza, a salutat inițiativa Ministrului Economiei de a semna protocolul de colaborare proactivă și de lungă durată și a subliniat că renașterea industriei chimice românești, prin susținerea investițiilor și coordonarea priorităților între mediul de afaceri și Guvern, este o condiție esențială pentru tranziția către o economie verde și o balanță comercială echilibrată:
„Avem susținerea oficialilor Parlamentului European, avem trei proiecte prioritare de țară care rezolvă deficitul balanței comerciale a României și avem și companii care să le pună în practică. Haideți, deci, să trecem la implementare!”.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri