La inceputul anului 2007, deputatul liberal Ionel Palar a ajuns, prin intermediul clinicii Luxor, al carei actionar este, proprietar pe o suprafata de teren plasata strategic, in centrul orasului, chiar in spatele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Imediat, Palar s-a apucat de treaba, a primit toate avizele de la primarie si a inceput sa construiasca. Fara a respecta insa legislatia in domeniul constructiilor.

Acolo, pana nu de mult, erau mai multi arbori care tineau de umbra cabinetelor medicale din cladirea CJAS. Situatia s-a schimbat si peisajul a fost ciuntit de drujbele harnice ale catorva muncitori care, netinand cont de protestele oamenilor, au culcat la pamant arborii de pe locatia viitoarei clinici cu tenta liberala. Initiativa afaceristica a lui Palar se muleaza, ca o manusa, pe ambitiosul program demarat de primaria bacauana, intitulat aCadastru Verde”. Prevederile legale prevad si in acest caz, ca terenul nu trebuie sa faca parte dintr-o zona protejata din punct de vedere al urbanismului, cum ar fi zona verde. Insa legislatia nu conteaza nici cat negru sub unghie atunci cand este vorba de interesele personale ale gruparilor aflate in jurul edilului Romeo Stavarache. Cu o repeziciune demna de invidiat, societatea Luxor patronata, printre altii, de deputatul liberal Ionel Palar, a obtinut autorizatia de constructie, a imprejmuit terenul si s-a pus pe treaba. Pe pancarta lipita de panourile metalice ce inconjoara viitoarea clinica, scrie clar ca se va construi o cladire de patru etaje. Prin urmare, cabinetele medicale din incinta policlinicii vechi pot sa-si ia adio de la razele soarelui.

Se incalca legea

Lucrarile la cladirea apartinand clinicii Luxor merg cu o viteza demna de invidiat. Desi legislatia in domeniul constructiilor prevede ca trebuie sa existe o distanta minima de patru metri intre noua cladire si cea veche, in cazul clinicii lui Palar, normele legale au fost trecute cu vederea de catre autoritati. Mai mult, inaltimea unui imobil este direct proportionala cu distanta fata de cladirea ce se afla in apropiere, pentru a nu umbri vecinii, in cazul de fata Casa de Asigurari de Sanatate. De toate aceste lucruri trebuiau sa se ocupe, pentru a fi respectate prevederile legale, cei din comisia de urbanism a Consiliului Local, arhitectul sef Silvian Cortez si biroul de urbanism al primariei. Interesele politice au fost, insa, mai presus decat prevederile legale. In ceea ce-l priveste pe arhitectul sef Cortez, acesta nu este la prima arealizare” de acest gen, orasul fiind plin de cladiri ce se ridica fara o strategie clara si care incalca legislatia in constructie.

Nimeni nu a protestat

In mod normal, cei de la Casa de Asigurari de Sanatate ar fi trebuit sa protesteze vizavi de initiativa lui Palar de a-si propti clinica chiar in coasta sediului CJAS. Nu a facut-o nimeni, si nici nu este de mirare atata timp cat sefa de atunci a CJAS, Maria Tioc, a stat mereu in preajma lui Stavarache, fiind una din membrele active ale PNL Bacau. Mai mult, Tioc a fost protejata multa vreme de edilul Bacaului, el fiind cel care a avut un cuvant greu de spus in numirea acesteia in fruntea CJAS. Nici actualul director interimar Mihai Ichim nu a avut nimic de comentat. Intr-o emisiune televizata la TV Bacau, intrebat de moderator daca va face demersuri in acest sens, Ichim a raspuns senin ca nu este treaba CJAS, iar daca clinica are toate avizele de la primarie, ei nu au ce face. Nici inspectoratul in constructii nu a avut niciun cuvant de spus, ba mai mult, a girat o incalcare a legii. Asta in ciuda faptului ca unui muritor de rand ii trebuie o multime de avize si hartii pentru a putea sa-si inchida un amarat de balcon. Cainii latra, ursul merge, iar cladirea a prins contur, cu toate incalcarile legilor specifice.Scris de Ionut AvramPUBLICITATE