Ne place sa vorbim despre România ca e o tara bogata, frumoasa, cu oameni harnici, priceputi, destepti si primitori. De acord. Partial, insa, pentru ca adevarul e cam altul. E ca-n televiziunea de dinainte de ’89 – partial color. Fiindca bogata e tara, doar ca nu se (mai) vad acele averi nationale, e frumoasa, fara doar si poate, dar mânjita de chiar cei care o locuiesc (de o parte dintre ei). Apoi, românii sunt, in general, harnici, chiar daca sunt unii care rup usa când s-a umplut ceasul sa plece acasa.

Risc chiar sa si precizez despre ce categorie ar fi vorba: angajatii din sistemul public, evident, unii dintre ei, dar destul de multi, din pacate. Admir, sincer, munca celor din Sanatate, cu toate lipsurile si nebuniile care se petrec in sistem. Apreciez in intregime munca pompierilor, oameni pe care unii incuiati ii injura, pe nedrept, si-i umilesc nepermis in situatiile in care ei, de fapt, vin, culmea!, sa-i ajute pe oamenii aflati in pericol.

Jos palaria si in fata jandarmilor, cei care, de multe ori, sunt trimisi sa rezolve chestiuni „murdare”, la care, in alte conditii, nimeni nu s-ar baga. Ma uit cu prudenta condescendenta la politisti (atitudine ceva mai rezervata tocmai pentru ca, stiti cu totii, printre ei, mai sunt destui care, dupa parerea mea, nu au ce cauta).

Admit ca este nevoie de aceasta categorie profesionala, absoluta nevoie, altfel nu cred ca vor putea vreodata sa-i inlocuiasca (Doamne fereste!) cei de la Politia Locala (nefericita denumire!), stiut fiind ca multi dintre ei provin din total ineficienta, absolut nefolositoarea structura a Gardienilor Publici.

Ineficienta (si nu neaparat din cauza angajatilor), care se regaseste (fara suparare) si la Primarie (oriunde ar fi ea), la Metrologie, la Garda de Mediu, ITRSV (cei care ar fi trebuit sa pazeasca padurile si vânatul), ARR, Protectia Consumatorilor, la Directia Agricola, etc.

Ma opresc cu enumerarea, ca sa ma injure mai putini, de data asta. Ma intreb, insa, ca prostul, cum naiba sa progresezi, sa aduci plus valoare intr-o economie, daca ai atâtia angajati care nu-si justifica posturile si lefurile, in vreme ce productia a fost ingenuncheata, trimisa la fier vechi, cu tot cu salariatii de valoare?!