In institutiile de invatamant bacauane se desfasoara un amplu program de colectare a maculaturii. Initiativa este derulata in parteneriat de Letea SA, organizatia non-guvernamentala aIubim Natura” si 12 institutii de invatamant.

O tara care nu poseda o cultura ecologica nu poate aspira la titulatura de “tara civilizata”. Pornind de la aceasta premisa a fost initiat un program de colectare a maculaturii din institutiile scolare, care se va derula pe parcursul intregului an scolar 2008-2009. Coordonatorul initiativei, Florin Suciu de la organizatia non-guvernamentala “Iubim Natura”, ne-a declarat ca “in primul rand este vorba de constientizarea elevilor asupra importantei reciclarii hartiei. Trebuie sa ii determinam sa-si asigure un viitor curat, pentru ca noi, cei maturi, de cele mai multe ori ne ingrijim de viitorul lor patrimonial, nu si de cel natural.” O parere similara are si directorul Letea SA, Georgiana Sova-Gatu: “Este un parteneriat reciproc avantajos. Ei aduc maculatura, iar noi o cumparam. In plus, statele UE au o politica de mediu extrem de bine pusa la punct, si trebuie sa mergem si noi pe aceeasi linie, a reciclarii masive.” Tinerii ecologisti de la cele 12 scoli inscrise in competitie si-au luat sarcina in serios si in luna octombrie s-au adunat 12,3 tone maculatura, iar in noiembrie peste 5 tone, conform datelor ce ne-au fost oferite de Georgiana Sova-Gatu. Intre institutiile de invatamant exista o adevarata competitie, pe primele trei locuri fiind situate Scoala “C. Platon”, Scoala nr. 10 si Grupul Scolar “M. Eminescu”. Premiul cel mare va fi acordat pe 15 iunie 2009, cand se va trage linie, iar castigatorul va primi o excursie finantata integral cu banii obtinuti din vanzarea maculaturii catre Letea SA.

Letea, unicul producator de hartie ecologica din tara

PUBLICITATE

Masina 11 de la Letea S.A. a fost modernizata, astfel incat poate produce hartie de ziar folosind in totalitate maculatura. Investitia realizata de Letea are efecte si asupra mediului inconjurator, deoarece contribuie la refolosirea deseurilor din hartie, in conditiile in care pana in urma cu cativa ani lemnul era principala materie prima. Masina 11 produce hartie de ziar de foarte buna calitate, iar acum intregul proces se desfasoara pe coordonate ecologice. Intregul proces, de la intrarea maculaturii pe banda si pana la producerea hartiei de ziar este monitorizat si coordonat cu ajutorul aparaturii computerizate care a adus in ultimii ani cresterea productiei si imbunatatirea caracteristicilor tehnice ale hartiei produse la Letea. O instalatie de celuloza consuma in medie 45000 mc de lemn pe luna. Prin trecerea la productie bazata pe maculatura este evident impactul pozitiv, enorm, asupra mediului inconjurator. Tinand cont de faptul ca ritmul de crestere al unei paduri de rasinoase este de 4 mc anual la hectar… un calcul simplu arata ca Letea este unul dintre principalii promotori ai unei mentalitati ecologiste la nivel de judet si nu numai. Initiative precum parteneriatul cu scolile ar trebui avute de toate institutiile de invatamant, precum si de agentii economici sau de autoritati. Reciclarea este un semn de normalitate si de civilizatie, capitola la care mai avem mult de recuperat fata de “fratii mai mari” din Uniunea Europeana.Emilian Berceanu

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ