Comunitatea catolica din Parohia Fericitul Ieremia – Bacau, coplesita de recunostinta fata de Bunul Dumnezeu, fata de inaintasii si binefacatorii ei, face memoria unui eveniment care a avut loc in urma cu 10 ani si sarbatoreste aniversarea Consacrarii Altarului si a Sfintirii Bisericii inchinata Fericitului Ieremia Valahul.
Duminica, 30 august, la ora 18.00 se va celebra Sf. Liturghie pontificala, la care si-au anuntat prezenta si PS Petru Gherghel, episcop de Iasi si PS Aurel Perca, episcop auxiliar, precum si preotii din imprejurimi si care sunt originari din comunitate sau au activat in parohie. Dupa Sf. Liturghie va urma un CONCERT ANIVERSAR sustinut de Corul parohial, acompaniat de orchestra simfonica Mihail Jora din Bacau, care vor interpreta MISSA INCORONARII de W.A.Mozart.
In urma cu 10 ani, la data de 6 august 2005 a fost sfintita biserica si consacrat altarul de catre Excelenta Sa Petru Gherghel, episcop de Iasi, Excelenta Sa Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi, si Excelenta Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea. La celebrare, au participat 140 de preoti si autoritati locale si un numar impresionant de credinciosi din Bacau si comunitatile invecinate. La baza altarului au fost depuse moastele Fericitului Ieremia Valahul.

Ori de câte ori se ridica un lacas de cult se urmareste si aspectul estetic, pentru ca oricine intra în biserica sa se poata reculege în linistea sufletului si sa-1 întâlneasca pe Dumnezeu în casa sa. Însa este foarte important ca edificiul, acest spatiu limitat, prin imbinarea elementelor arhitecturale, sa exprime dimensiunile eternitatii, zidurile sa favorizeze prin ele însele teofania, marea manifestare a lui Dumnezeu venit sa locuiasca pe pamântul oamenilor.
Cine intra în biserica „Fericitul Ieremia” este surprins de maretia edificiului, soliditatea coloanelor ce amintesc de vechile temple romane, luminozitatea vitraliilor filtrând lumina diafana a soarelui vestitor al dumnezeirii, toate realizând ruptura de nivel dintre spatiul amorf, nesemnificativ, si spatiul plin de prezenta lui Dumnezeu. Biserica, construita în stilul roman, are lungimea de 75 m, latimea de 30 m, inaltimea cupolei centrale 19 m, iar inaltimea turnului pâna la vârful crucii de 67 m.

Celebrarea de duminica a fost dorita de credinciosii din comunitate. Ea este un omagiu si o aducere de multumire lui Dumnezeu, preotilor care au activat in comunitate, autoritatilor locale si diferitelor institutii de stat si privat, precum si tuturor binefacatorilor a caror generozitate a facut si face posibila vitalitatea de care se bucura tânara comunitate catolica bacauana.

PUBLICITATE

Comitetul parohial Fericitul Ieremia – Bacau

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ