19 martie 2024
ActualitateParlamentarii de Bacău, inițiatorii legii prin care Iașiul devine Capitală Istorică, nu...

Parlamentarii de Bacău, inițiatorii legii prin care Iașiul devine Capitală Istorică, nu au fost invitați la festivitate

Senatorul Dragoș Benea, liderul județenei PSD, a organizat, miercuri, o conferință de presă „intempestivă”, ca reacție la gestul Primăriei Iași de a nu-i invita pe parlamentarii de Bacău ai PSD-ALDE la manifestarea din Palatul Culturii.

Concret, evenimentul organizat pe 23 ianuarie de Primăria Iași, la care a fost invitat Klaus Iohannis, președintele României, a fost prilejuit de înmânarea copiei Decretului de promulgare a Legii pentru declararea Municipiului Iași drept „Capitală Istorică a României”.

„Cu părere de rău, vă comunic că deși suntem coinițiatori ai proiectului de lege prin care municipiul Iași a fost declarat Capitală Istorică a României, niciunul dintre parlamentarii de Bacău, doi senatori și șase deputați, nu a fost inivitat la evenimentul organizat de Primăria Iași, astăzi, de la ora 18, la Palatul Culturii. Este cu atât mai dezamăgitor cu cât propunerea de proiect de lege a venit din partea Bacăului”, a declarat Dragoș Benea.



Pe scurt, în ședința Comisiei Administrative din 5 iunie 2018, în care era discutat noul Cod Administrativ, Florin Roman a propus ca Alba Iulia să fie capitală istorică, însă Dragoș Benea a afirmat că, în mod firesc, Iașiul trebuie să fie declarat Capitală Istorică a României „datorită momentului din ianuarie 1859, dar și faptului că în vremuri de restriște chiar a fost capitală a României.”

„Mizam pe valoarea simbolică a proiectului”.

Propunerea lui Dragoș Benea a fost promovată printr-un proiect de lege, nu printr-un amendament la Codul Administrativ. „Singura mea rugăminte a fost ca proiectul de lege să aibă drept coinițiatori doar parlamentari de Bacău și Iași pentru a mai da jos o cărămidă din acest zid, care riscă să devină tot mare, între două orașe importante ale Moldovei.

Mizam foarte mult pe valoarea simbolică a acestui proiect de lege și a faptului că inițiatori sunt parlamentarii de Iași și Bacău”, a explicat Dragoș Benea. El a precizat că nu înțelege de ce, în diverse acțiuni civice, ieșenii au eliminat Bacăul de pe traseul autostrăzii care va lega Moldova de vestul țării.

Parlamentarii PSD-ALDE nu au dorit niciodată ca municipiul Iași să fie exclus, pur și simplu cred că varianta fezabilă este Iași-Bacău-Brașov, asta în condițiile în care autostrada Iași-Tg. Mureș e costisitoare și afectează foarte mult situl Natura 2000.

În contradicție cu politicienii de ieri…

„Parlamentarii de Bacău ai PSD-ALDE vor depune un amendament la proiectul Legii Bugetului pe 2019 în sensul în care studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru tronsonul Bacău-Brașov, ca parte componentă a autostrăzii Iași-Brașov, să aibă finanțare anul acesta și să fie lansată licitația”, a declarat Dragoș Benea. Gestul Primăriei Iași de a nu-i invita la acest eveniment pe parlamentarii de Bacău care au pus umărul la inițierea proiectului de lege demonstrează, încă o dată, că „în Moldova, dezbinarea a fost o constantă a ultimilor 30 de ani.

Este edificator acest gest și este în totală contradicție cu felul în care gândeau, acum 160 de ani, oamenii politici ai Iașiului”, a declarat Dragoș Benea, cu amărăciune. El a adăugat că mai jos de atât nu se putea ajunge, dar „e bine ca băcăuanii să știe cum stau lucrurile și cu cine au de-a face”. Parlamentarii de Bacău ai PSD-ALDE nu au fost invitați, miercuri, de primarul Mihai Chirica, dar vor participa joi, 24 ianuarie, la manifestările organizate de Consiliul Județean Iași.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri