16 iulie 2024
Top StoryParlamentarii bacauani: multe initiative, putine legi!

Parlamentarii bacauani: multe initiative, putine legi!

Activitatea alesilor bacauani, in perioada 2012-2014, a fost analizata de Asociatiile “Romanian Youth Movement for Democracy” (RYMD) si “Un zâmbet”, in cadrul unui proiect cu finantare europeana. Intr-o editie precedenta am prezentat rezultatele privind munca consilierilor locali si judeteni. De data asta, ne vom referi la deputati si senatori.

Initial, bacauanii au fost reprezentati in Parlament de 18 alesi. Au ramas doar 16, dupa demisia lui Damian Draghici, devenit europarlamentar, si a lui Viorel Hrebenciuc, implicat in scandalul retrocedarilor. Din cei ramasi, unii au schimbat partidul: Valerian Vreme, PDL, a devenit independent, Nicu Marcu a trecut de la PNL la PLR, iar alesii PP-DD au trecut la PSD, cu exceptia lui Marcel Bujor, care a preferat UNPR. Tinerii din cadrul RYMD au verificat participarea la sedinte, legile initiate, interpelarile si declaratiile politice ale alesilor. La Senat, despre prezenta nu apar date pe site. La prezenta in plenul Camerei Deputatilor, pe primul loc se afla Viorica Marcu (PNL), cu 90%, urmata de Miron Smarandache (PSD) – 89% si Ionel Palar (PNL) – 85%. In coada clasamentului se afla Valerian Vreme – 50%, urmat de Lucian Ciubotaru (PNL) si Viorel Hrebrenciuc (PSD), ambii cu 57%. In topul pe partide, pe primul loc e PSD, cu o prezenta medie de 78,1%, iar pe locul II, PNL, cu 77,3%.Gabi Vlase, locul I la eficienta

In privinta proiectelor, cel mai harnic a fost Ioan Melinte (PSD), care s-a numarat printre initiatorii a 91 de legi, apoi Constantin Avram (PC), care a initiat 41 de proiecte si Dan Tataru (PSD), cu 39 de proiecte. Cosmin Necula se afla pe locul IV, cu 37 de proiecte legislative. La polul opus sunt Viorel Hrebenciuc (PSD) – 6 initiative si Valerian Vreme – 8 initiative. La propuneri transformate in legi, pe primul loc se situeaza Cosmin Necula (PSD) ca numar: 6 din 37 propuse (16,2%). Pe criteriul eficientei, locul I e ocupat de Gabriel Vlase (PSD), care are 5 initiative devenite legi, din cele 27 depuse (20,8%). Marcel Bujor (PSD), Vasile Nistor (PC), Viorel Hrebenciuc (PSD), Valerian Vreme si Nicu Marcu (PLR) nu au nicio propunere transformata in lege. In privinta interventiilor, Miron Smarandache (PSD) se situeaza pe primul loc, având 132 de intrebari sau interpelari adresate Guvernului si administratiei, dintre care 79 fac referire la judetul Bacau. Pe locul II se claseaza senatorul Marcel Bujor (PSD), cu 82 interpelari si intrebari, 26 vizând comunitatea bacauana, iar pe locul III, senatorul Dragos Luchian, cu 28 de interpelari/intrebari, din care 12 privesc judetul Bacau. Unii nu au avut nicio interpelare/intrebare in primii doi ani de mandat. E vorba despre Iulian Iancu, Dan Tataru, Cosmin Necula, Viorel Hrebrenciuc, Lucian Ciubotaru si Nicu Marcu.

De la pensii la Codul Penal

In privinta declaratiilor politice, cel mai activ a fost Constantin Avram, cu 85 de interventii, fiind urmat de Miron Smarandache, cu 74, si Ion Melinte, cu 33. RYMD a analizat si zonele de interes ale partidelor reprezentate in Parlament. Cu acest prilej a constatat ca alesii PSD sunt preocupati de egalitatea de sanse, tichetele de masa, consumul de droguri, amânarea executarii silite a cetatenilor din locuinte, interzicerea achizitionarii metalelor de la persoane fizice, constituirea parcurilor industriale, salariile functionarilor publici etc. PP-DD e interesat, intre altele, de drepturile persoanelor cu handicap, alocatii, somaj, pensii, reforma in domeniul sanatatii, clasificarea fermelor. Pentru PNL, zonele de interes sunt comercializarea produselor si serviciilor de piata, controlul transporturilor rutiere, administratia publica, introducerea programului “Masa la Scoala”, infiintarea unui oficiu al produselor traditionale, protectia persoanelor cu handicap, pensiile. Reprezentantii PC au sustinut modificarea Codului Fiscal si a Codului Penal, egalitatea de sanse, cresterea natalitatii, educatia prin sport, recuperarea unor sume banesti de la persoanele care aduc daune sanatatii altor persoane.

“Din analizele noastre reiese faptul ca este foarte mult loc de mai bine. Fiecare persoana e libera sa interpreteze concluziile noastre in felul in care doreste, noi doar aratam o imagine a celor doi ani de mandat. Cetatenii pot sa le citeasca si sa vada daca alesii si-au indeplinit sarcinile sau nu.”
Marian Damoc, coordonator proiect RYMD

Bacauanii sunt reprezentati in Camera Deputatilor de Constantin Avram, Cosmin Necula, Viorica Marcu, Lucian Ciubotaru, Lucian Sova, Ionel Palar, Iulian Iancu, Gabriel Vlase, Ioan Melinte, Valerian Vreme, Miron Smarandache si Nicu Marcu. Senatorii de Bacau sunt Dragos Luchian, Vasile Nistor, Dan Tataru si Marcel Bujor.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri