26 mai 2024
ActualitateParintii bolnavi psihic au drepturi, copiii lor, nu

Parintii bolnavi psihic au drepturi, copiii lor, nu

Nebunia din spatele legilor

O femeie din Bacau si-a aruncat duminica pe geam copilul de 6 ani. Baietelul a ajuns in sectia Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta, iar mama, la doi pasi, in sectia Psihiatrie. Aceasta este o pacienta veche a sectiei. Dupa cum s-a dovedit, femeia este un pericol pentru cei doi copii ai ei, dar este singura protejata de legi si de scaparile acestora.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau a demarat o ancheta sociala, urmând sa decida modalitatea de interventie pe caz. “Cu certitudine cei doi minori vor avea nevoie de sedinte de consiliere psihologica pentru a depasi situatia de dificultate in care se afla si, in cazul in care nu se identifica un membru al familiei largite care sa-si asume responsabilitatea cresterii si ingrijirii celor doi copii, acestia vor fi preluati de catre DGASPC Bacau”, arata Alina Iftode, purtator de cuvânt. Asistentii sociali ai DGASPC au verificat toate dosarele din ultimii trei ani si au constatat ca familia din cartierul Cornisa Bistritei nu s-a aflat in evidenta institutiei. “Protectia Copilului” colaboreaza cu toate unitatile medicale din judet, iar dintre acestea, in mod frecvent, cu sectiile de pediatrie si cu maternitatile. “Sectia «Psihiatrie» nu ne anunta când apare un astfel de caz, dar noi luam legatura cu ei si le trimitem adrese atunci când avem nevoie de informatii. De exemplu, când vrem sa reintegram un copil in familie ne interesam intâi daca mama e sanatoasa si are discernamânt”, arata Alina Iftode, purtator de cuvânt al DGASPC Bacau.



SPAS raspunde de cazurile din comunitate

Alina Iftode afirma ca raspunderea monitorizarii familiilor vulnerabile, in care copiii pot fi neglijati sau abuzati, revine Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) din comunitate, prin urmare cu SPAS Bacau ar trebui sa tina legatura Psihiatria. Mai mult, “conform art. 598 din Codul Civil, instanta de tutela, adica Tribunalul, poate decide decaderea din drepturile parintesti, la solicitarea autoritatilor administratiei publice, a persoanei care pune in pericol sanatatea sau viata copilului.” SPAS sustine ca nu a avut niciodata in evidenta acest caz. “Aceasta familie nu a primit niciodata vreo prestatie sociala, motiv pentru care nu era in evidentele noastre. In acest moment, cazul este de competenta Politiei. Pe parcurs, ne vom consulta cu Directia de Asistenta Sociala sa vedem ce facem in continuare”, a declarat Daniela Pozinarea, directorul SPAS Bacau.

Tot acasa se intoarce

Tot instanta este cea care decide punerea sub interdictie a unui pacient cu afectiuni psihice. Cu alte cuvinte, preventia este imposibila in astfel de cazuri. „Aceasta pacienta a stat anul acesta trei luni in spital. A plecat cu mama, cu fratele. Si acum daca vrea sa plece la cerere, trebuie sa o externam.” Medicul mai spune ca sunt bolnavi pentru care s-a incercat chiar si de 6 ori punerea sub interdictie si nu s-a reusit. „Partea proasta este ca, daca se incearca si in acest caz punerea sub interdictie, poate dura si un an. Unde sta pacienta? Acasa.” Acasa, unde mai are o fetita despre care se spune ca ar fi fost la un pas sa fie sugrumata de mama in urma cu mai mult timp.

„Noi nu avem voie sa anuntam Protectia Copilului, chiar daca stim ca un pacient are copii acasa. Pacientul ne poate da in judecata. Legea prevede ca nu se poate lua nicio masura inainte de a se petrece fapta.”

dr. Carmen Covrig, sefa sectiei Psihiatrie

Silvia Patrascanu

Doina Mincu

Andreea Gavrila

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri