Peste 400 de parinti se abat” pentru unul din cele 128 locuri care se vor elibera din toamna. Cei mai multi nu au pe nimeni in Bacau si nici posibilitati financiare pentru a angaja o bona.

Sute de parinti care au copii cu varsta pana in trei ani asteapta cu sufletul la gura inceperea noului an scolar, pentru ca astfel o parte din locurile de la crese se vor elibera. Cele cinci crese din municipiul Bacau sunt sufocate, pur si simplu, de avalansa de solicitari venite din partea parintilor pentru a le fi primit copilul acolo. In prezent, in total, sunt inregistrate nu mai putin de 419 cereri iar numarul de locuri care se vor elibera de la 1 septembrie nu le acopera nici pe departe. Prin plecarea la gradinita a unor copii, la 1 septembrie la Cresa nr.6 (str. Alexandru cel Bun) raman 23 locuri, dar pentru acestea se abat” nu mai putin de 135 parinti. La Cresa 3 (str. Pictor Andreescu) vor fi disponibile 40 locuri, iar solicitarile au ajuns la 105. Si Cresa 4 (nou infiintata, anul trecut, pe strada Carpati) este asaltata de cereri, numarul lor ajungand la 65 pe 19 locuri libere. La fel, si Cresa 19 (str. Costache Negri) este foarte cautata, cele 26 locuri libere fiind disputate de 76 parinti. Cat despre Cresa 9, cu program prelungit, pana la ora 20.00 (din cartierul CFR, str. Ozanei), aici vor fi 20 locuri, iar cererile sunt in numar de 38. aSunt foarte multe cereri si inca mai vin parinti sa solicite un loc, ne-a spus Valentina Dospinescu, directorul Centrului Bugetar Crese Bacau. La cele asaltate nici nu mai primim cereri pentru ca nu are sens”. De regula, la aprobarea cererii conducerea cresei tine cont de data depunerii ei. Dar trebuie sa aiba in vedere si dificultatile familiei in cauza.

Sperante, pentru mai tarziu

Situatia impune ca in municipiul Bacau sa fie mult mai multe crese de stat, unde contributia din partea parintilor este modesta, de aproximativ 100 lei pe luna, taxa pe zi (frecventata) fiind de 5 lei (cresa cu program normal) sau 6 lei (cresa cu program prelungit). Conducerea Centrului Bugetar Crese considera ca ar mai fi spatii care ar putea fi amenajate ca atare: aDaca s-ar fi vrut, s-ar mai fi putut face o cresa chiar in cladirea de pe strada Carpati. Si cred ca mai sunt spatii si pe la gradinitele care cu ani in urma au fost cuplate cu crese. Dar acum sigur nu sunt bani, deoarece amenajarea unui spatiu pentru cresa costa mult”.

Elena Tintaru

Alte articole