La Cora, autobuzele de pe liniile 4 si 5 nu pot opri in statie

– soferii bacauani s-au invatat sa parcheze in statii iar autobuzele sunt nevoite sa opreasca pe strada – politia locala spune ca se preocupa de situatie, insa anul acesta a dat, statistic, doar o amenda la doua zile pentru parcarea in alveolele rezervate autobuzelor

Lipsa spatiilor de parcare, dar si comoditatea unor soferi genereaza situatii care pun in pericol siguranta traficului in Bacau. Nu exista zi in care statiile de autobuz sa nu fie blocate de taxiuri sau alte autoturisme, ceea ce obliga soferii autobuzelor sa opreasca in mijlocul strazii.

Pe de o parte, calatorii sunt pusi in pericol iar, pe de alta parte, se blocheaza traficul. Mai apar si situatii in care, autobuzul aflat la capat de linie ajunge sa blocheze autoturismul parcat aiurea in statie iar soferul vinovat se ia la harta cu soferul de pe masina Transport Public SA.

PUBLICITATE

Probleme la Cora si la Nord

“Avem probleme in special in zona magazinului Cora, pe alveola dedicata transportului public, care este permanent ocupata de autoturisme particulare, ale celor care isi fac probabil aprovizionarea din acel magazin” – spune Adrian Botez, directorul societatii de transport.

“Autobuzele sunt nevoite sa parcheze pe prima banda de circulatie si astfel apar conflicte chiar cu cei care parcheaza masinile in mod nepermis. In alveola de la Cora stau autobuzele pentru traseele 4 si 5, pentru ca acolo e capat de linie, iar masinile parcate nepermis nu mai pot pleca din cauza lor. Se ajunge, in multe cazuri, chiar la agresivitate, la altercatii. Autobuzele nu pleaca de acolo decât la orele fixe din program. La Cora este un punct nevralgic, cel mai mare din oras” – mai spune acesta.

Dar probleme sunt si in statia Nord, unde este o zona foarte aglomerata, iar alvelola este ocupata de soferii particulari. Daca autobuzele sunt nevoite sa opreasca pe banda de circulatie, ingreuneaza foarte mult traficul, ba se creaza si ambuteiaje.

Sunt si alte zone nevralgice, in care mai apar si taxiuri parcate necorespunzator, pentru ca sunt mai multe decât pozitiile prevazute prin marcaje pentru ele. In alveolele din statiile de autobuz sunt semne de circulatie corespunzatoare, marcaje BUS si panouri care avertizeaza ca autovehiculele parcate acolo vor fi ridicate.

Statia de autobuz de pe Aprodu Purice este blocata de autoturisme
Statia de autobuz de pe Aprodu Purice este blocata de autoturisme

Noi am trimis adrese si la Politia locala si la Politia circulatiei. Ei au facut câteva actiuni in acest sens, dar sporadice, fara rezultat.
Adrian Botez,
directorul Transport Public SA

De cealalta parte, Politia locala sustine ca face controale si da amenzi. „In perioada 1 ianuarie – 19 septembrie 2016 au fost aplicate 515 sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 47.000 de lei pentru incalcarea normelor legale privind oprirea/stationarea/parcarea voluntara a autoturismelor. Circa 25% din totalul amenzilor au fost aplicate pentru stationari neregulamentare in statiile de autobuz de pe raza municipiului Bacau” – a declarat Florin Podoleanu, purtator de cuvânt la Politia Locala Bacau.

Un sfert din 515 inseamna 128 de amenzi. Cum intre 1 ianuarie si 19 septembrie sunt 263 de zile, rezulta ca politistii locali au dat câte o amenda la doua zile pentru cei care parcheaza in Bacau in statiile de autobuz. Prea putin, totusi, pentru a descuraja aceasta practica.

Petru Done
Geta Panaite


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

 1. Politia locala ce face?dacă ar sta 2 zile prin stații și ar da amenzi, șoferii si-ar învăța lecția și nu ar mai parcă nimeni.La noi este și efectul de turma.dacă a parcat unul parchează alți 3 lângă el, pe principiul ca doar nu ne amendează pe toți. Ieșiti pe teren cei de la politia locala și faceti-va treaba! Traficul e și așa sufocat.autobuzele oprite pe prima banda pentru ca nu au loc în alveole contribuie la circulația îngreunată.

 2. Cred ca cea mai mare problema este pe strada Oituz, in statia de autobuz din fata ISJ Bacau, unde mai mereu sunt blocaje datorita parcarii ilegale. O alta zona importanta, unde se formeaza blocase datorita parcarii ilegale este in pe strada Al. Tolstoi-la bariera-in fata magazinului, unde tot timpul o banda de circulatie este blocata, formandu-se asfel blocaje rutiere serioase.
  O alta problema o reprezinta soferii de autobuz care atunci cand au statiile de autobuz libere prefera sa opreasca pe banda de circulatie blocand astfel traficul rutier.
  Cred ca atat Politia Locala cat si Politia Judeteana ar trebui sa se preocupe de aceste aspecte vitale pentru fluidizarea traficului rutier in mun. Bacau. O alta probleme destul de grava este generata de soferii de autobuz, care atunci cand opres autobuzele in statii semnalizeaza stanga ca si cum ar iesi, in conditiile in care usile autobuzului nici macar nu s-au deschis pentru a putea cobora pasagerii. Acest fapt-gest deruteaza participantii la trafi care opres sa de a prioritate autobuzului, in conditiile in care autobuzul nu intentioneaza sa plece din statie.
  Cred ca ar trebui sa mai reveniti cu astfel de articole si poate pe aceasta cale se va sesiza conducerea Primariei Bacau, a Politiei Locale Bacau si a IPJ Bacau.
  O alta probelem destul de importanta, care genereza blocaje, o reprezinta frecventa cu care circula autobuzele (in cate 2-3 unu dupa altul).

 3. Bună
  Nu știi pe cine să mai dai vina
  Cred că sint mai multe cauze.
  Poliția să își facă treaba, camere video și legea mai clara
  Noi să respectăm legea
  În rest Dumnezeu cu mila
  Că deexemplu aseară vin de Moinești :drum îngust, nemarcat, trafic la greu, viteză mai mare prin localități ce să aștepți….accidentul??bașca poliția nu există

LĂSAȚI UN MESAJ