20 mai 2024
ActualitateParadoxurile epocii informatice: cei mai multi someri sunt semianalfabeti

Paradoxurile epocii informatice: cei mai multi someri sunt semianalfabeti

Peste 77 la suta dintre someri au un nivel scazut de educatie. Cei mai multi sunt tineri. Somerii cu pregatire profesionala migreaza in alta tara, chiar si la o vârsta mai inaintata.

In timp ce aproape ca nu exista somer, fie el si de la tara, care sa nu aiba un telefon mobil, paradoxal, marea majoritate dintre cei ramasi fara loc de munca sunt semianalfabeti. O demonstreaza indubitabil ultima statistica privind nivelul de instruire a somerilor, aflati in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau.

„In anul 2014, media lunara a somerilor a fost de 14.931 persoane. Dintre acestea, 77,17 la suta au un nivel scazut de educatie. Asadar, cea mai mare pondere a somerilor o reprezinta cei care au terminat invatamântul primar, gimnazial ori profesional. Alti 18,19 la suta au un nivel mediu de pregatire, respectiv si-au finalizat cursurile liceale ori ale unei scoli postliceale, si numai 4,64 la suta au absolvit o facultate. Se constata un nivel din ce in ce mai scazut de instruire la persoanele care au 15 ani sau peste aceasta vârsta, ceea ce este foarte ingrijorator”, ne-a spus Daniela Balan, consilier superior, purtatorul de cuvânt al AJOFM Bacau.



Tot statisticile AJOFM Bacau arata ca ponderea somerilor cu un grad redus de pregatire profesionala este in continua crestere, in detrimentul celor cu studii superioare. La data de 31 iulie 2014 dintre cei 14.941 someri, 76,52 la suta absolvisera o forma de invatamânt primar, gimnazial sau profesional, 18,26 la suta terminasera un liceu ori o scoala postliceala iar 5,22 la suta aveau studii superioare.

Munca in strainatate, mult mai tentanta pentru cei pregatiti

Fenomenul, evident, este o consecinta a abandonului scolar, dar si a migratiei masive a fortei de munca, mediu si inalt calificata, in afara granitelor României. Si aceasta tendinta se manifesta chiar si la someri trecuti de 50 de ani. Desi are 58 de ani, Gheorghe Cojocaru, din Onesti, considera ca are sanse mari sa-si gaseasca de lucru in strainatate si nu ezita sa se pregateasca intens pentru aceasta. S-a inscris la un curs de calificare ca electrician, organizat de AJOFM la Centrul de Formare Profesionala Bacau, si dupa absolvire este hotarât sa plece “afara”.

„Am facut liceul de chimie, am lucrat ca merceolog apoi la Combinatul Petrochimic Borzesti, dupa care am urmat cursuri de contabilitate. Am diploma si de contabil, dar multi ani am avut o firma de tâmplarie din PVC si aluminiu si stiu si eu sa o confectionez si sa o montez. Acum vreau sa ma calific in meseria de electrician si sa ma pun la punct cu limba engleza, pentru ca am vazut ca sunt niste oportunitati in afara.

Vreau sa incerc si altceva, pentru ca Onestiul este o zona moarta.” Pentru a diminua ponderea somerilor cu un nivel scazut de educatie, AJOFM Bacau organizeaza un program de formare profesionala in care acestia sa fie inclusi cu prioritate. Anul trecut, dintr-un total de 918 participanti la cursurile de calificare, 367 au fost someri din mediul rural. Dar, numarul lor este nesemnificativ fata de cei 11.500 someri care au un grad de educatie extrem de modest.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri