25 aprilie 2024
CulturăParadoxuri din literatură: Un critic iubit de scriitori!

Paradoxuri din literatură: Un critic iubit de scriitori!

Despre Petre Isachi este vorba. Profesor, eseist, publicist, făcător de reviste, dar mai ales critic literar, „o voce unică în domeniu, original, din regnul celor care citesc literatură, înţeleg şi comentează cu dezinvoltura celor aleşi” (Cristina Ştefan, poet, vicepreşedinte al Filialei Bacău a USR), sărbătorit la împlinirea vârstei de 80 de ani, de romancieri, poeţi, filosofi, şefi de reviste literare, critici literari, profesori şi prieteni, din Bacău şi alte oraşe din Moldova, la Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza”.

S-ar fi vrut o surpriză, după cum a dezvăluit Ion Fercu, unul dintre artizanii ineditei sărbători, însă „sursele” au zădărnicit iniţiativa, astfel că s-a ajuns tot la clasicul prezidiu şi, de cealaltă parte…invitaţii. Introducerea în temă: Ion Fercu l-a adus printre oameni de incomodul critic, apelând la una dintre cele mai alese însuşiri ale celui care domină critica literară băcăuană de mai bine de 20 de ani – Prietenia. Un colaj de fotografii şi un comentariu informativ, urmat de o exaustivă biografie prezentată de Liliana Cioroianu, bibliotecar, după care şi-au făcut loc lin, generos, amintirile, emoţionante relatări în care, evident, a fost prezent Petre Isachi de-a lungul frumoasei şi prodigioase cariere, în unele şi-au făcut loc nevinovate exagerări, acceptate însă în astfel de momente, când gândul frumos are nevoie de epitete pentru a fi exprimat.

„Petre Isachi are cultul prieteniei şi al dialogului, altruist şi generos a scris despre mulţi şi a promovat la fel de mulţi. Eu îl ridic de la geniu, la rangul de Prieten” (Viorel Savin), „Elev fiind, profesorul Isachi mi-a devenit mentor, Învăţător” (Mădălina Rotaru), Ioan Neacşu, în semn de preţuire i-a dăruit un ceas, o replică a unei mărci celebre, „Criticul este un om al cărţilor, cu lecturi din vârfurile creaţiei universale, are puterea de a se bucura de realizările celor despre care scrie” (Ion Dinvale), Dan Sandu a venit la întâlnirea aniversară cu un eseu sclipitor în care şi-au făcut loc frumos, discret trimiteri la marii creatori ai lumii, „Pe sărbătoritul de astăzi îl caracterizează 1.) Hărnicia, 2.) Imaginaţia, 3.) Iubirea pentru critica literară (Ştefan Munteanu).



Gheorghe Iorga a apelat la memorie pentru a aprecia contribuţia profesorului Isachi la dărâmarea unei prejudecăţi: profesorul nu poate fi altceva decât profesor, evidenţiind rolul lui la editarea revistelor „Convorbiri didactice” şi „13 Plus”, acolo unde au debutat zeci de scriitori. Nu au lipsit de la festinul intelectual nici George Calcan, nici Ioan Dănilă, nici Mihai Botez sau Dumitru Brăneanu, care şi-au proiectat intervenţiile spre orizontul centenarului lui Petre Isachi, care, la propria anivesare, a dăruit literaturii o nouă carte de critică literară: „Sfinx şi deriva hermetică”, rămasă în studiu.
Urările de sănătate şi mulţi ani au încheiat un gest frumos şi necesar: să ne iubim criticii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri