In spatele randului de copaci de pe strada Stadionului, se ascunde intre blocuri un paradis. In decursul a 4-5 ani, cativa locatari gospodari au transformat o alee de tranzit intr-o superba gradina. Mii de trandafiri de toate soiurile si culorile, crini, garofite si margarete incanta ochiul si inmiresmeaza aerul. Trecatorii se opresc si admira cel mai frumos spatiu verde din Bacau. Locatarii care au trudit aici se simt astfel rasplatiti pentru orele lungi de munca.

Pe strada Stadionului, din Bacau, poate fi admirat cel mai frumos si mai ingrijit spatiu verde din oras. Mii de trandafiri sunt in plina expozie de culoare si miresme. Margaretele galbene par desprinse din soare. Garofitele, Ochiul-Boului si Gura-Leului formeaza pete de culoare prin iarba proaspat cosita si pe fundalul gardului viu perfect tuns. Trecatorii se opresc vrajiti de culori si de parfumul pe care il raspandesc zecile de tufe de crini si Palma Maicii Domnului. Privirile incantate sunt o rasplata binemeritata pentru locatarii care muncesc aici de aproape 5 ani pentru a transforma o alee prafuita intr-un paradis. “Pe aici era un drum pe care masinile ocoleau sensul unic de pe strada Miron Costin, ne-a explicat Virgil Nemteanu, presedintele Asociatiei de proprietari 43 Crizantema. Era un pericol pentru copii. Au fost si accidente. L-am amenajat intr-o gradina pentru bucuria tuturor. Mai avem carcotasi care ar fi vrut parcare aici, dar la ambele capete ale blocurilor sunt locuri suficiente pentru masini.”

Domnii au dat tonul, doamnele au preluat comanda

Initiativa a apartinut unor domni din asociatia de proprietari, insa in scurt timp doamnele si-au descoperit o adevarata pasiune pentru gradina. “Noi am inceput, carand pamant si plantand gardul viu, dar sotiile noastre au preluat comanda, iar noi suntem acum asistentii lor”, glumeste Vasile Lazar. Sotia sa, Tinca, este sufletul gradinii. Nu este zi in care sa nu munceasca aici cateva ore. A adus butasi de trandafiri din tot orasul. “Unde am vazut un soi care mi-a placut am cerut o crenguta si am plantat-o, ne-a marturisit Tinca Lazar. Cred ca am ajuns la peste o mie de fire. Numai anul trecut am pus o suta. Este foarte greu, fiindca ne ia o ora sa facem o gaura prin betonul si pietrisul de sub stratul de pamant.” Pentru vecina ei, Anghelina Flescan, gradina este un izvor de speranta. “Imi plac florile, culorile lor, parfumul, totul. Faptul ca mor pentru a inflori din nou in anul urmator imi da speranta. Ca pensionari nu mai avem prea multe bucurii, copiii s-au mutat la casele lor, iar aceasta gradina ne alina.”

PUBLICITATE

Atractia cartierului

Constanta Suditu se bucura atunci cand vede trecatorii oprindu-se pentru a se bucura, macar pentru cateva clipe, de linistea, parfumul si frumusetea gradinii. Vecinii ii invidiaza pe locatarii din blocurile 11 si 13 de pe strada Stadionului, care privesc de la geamuri o asemenea gradina. Putini stiu ca pentru fiecare trandafir plantat, gradinarii amatori sapa din greu. In fiecare seara, cara nenumarate galeti de apa si uda fiecare tufa. La cel mai mic semn de invazie a daunatorilor scot bani din buzunar pentru insecticide si stropesc plantele. Frumusetea gradinii si admiratia trecatorilor sunt singura lor rasplata.
Doina Mincu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ