29 martie 2024
EconomiePandemia infectează, din nou, moneda euro

Pandemia infectează, din nou, moneda euro

Șoc pe piața valutară, unde un euro a ajuns la un nou maxim istoric. Astfel, Banca Națională a României a anunțat, joia trecută, un curs de 4,8595 lei/euro. Potrivit specialiștilor, în acest an, moneda euro a variat în limite normale, crescând cu maximum 8,5 bani, cea mai mică valoare pentru euro fiind de 4,7642, în 4 februarie. Înainte de pandemie, euro a crescut peste 4,8 lei, ajungând să atingă un nou maxim zilele trecute.

De ce tot crește euro?

Creșterea monedei unice europene este pusă pe seama crizei sanitare cu care ne confruntăm cu toții, când investitorii aleg să-și plaseze banii în monede mai puternice, mai puțin riscante. Prin urmare, cererea este mai mare pentru euro decât leu. Lucru care se vede inclusiv în economiile românilor care au ales să economisească din ce în ce mai mult în euro, în ciuda dobânzilor apropiate de zero. Semn că aceștia nu țintesc neapărat câștigul, ci mai curând protecția, mulțumindu-se să obțină, eventual, un avantaj din diferențele de curs valutar. De altfel, și cei care s-au întors de afară, alungați de pandemie din țările unde erau plecați să muncească, preferă să țină banii în euro. Însă, cursul leu-euro este determinat și de deficitul de balanță comercială, știindu-se că, de ceva timp, România importă mai mult decât exportă. Or, marfa adusă din afară se plătește în euro, nu în lei. La aceasta, se adaugă inflația, datoria publică, deficitul bugetar, precum și instabilitatea de pe scena politică internă.



Cine pierde?

Din păcate, prin slăbirea leului, au de suferit nu doar cei care au împrumuturi în euro sau cei care stau în chirie calculată în baza aceleiași monede, ci întreaga populație, întrucât prețurile la utilități, telefonie etc. sunt stabilite în funcție de moneda unică. În plus, sunt afectați și cei care au de gând să se mute în casă nouă, inclusiv tinerii care sunt la prima lor casă, în zona imobiliară discutându-se doar în euro. Cei care, acum, vor un apartament nou trebuie să ceară bani mai mulți de la bancă pentru a acoperi diferența de curs valutar.

Ce putem face?

În aceste condiții, experții în finanțe ne sfătuiesc să ne împrumutăm doar în moneda în care câștigăm (sunt trei astfel de bănci comerciale care schimbă lei în euro, la cursul afișat de BNR), să economisim în moneda în care vom cheltui banii (în euro, pentru vacanță în afara țării sau pentru avansul la un apartament, și în lei, dacă vrem să avem bani pentru o urgență oarecare). În plus, nu trebuie ocolite instrumentele de economisire gen titluri de stat sau fonduri de investiții.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri