Un act normativ – HG 974/2020, publicat zilele trecute în Monitorul Oficial, stabilește modul de calcul al despăgubirilor pentru hotelurile rechiziționate, folosite pentru cazarea persoanelor carantinate în pandemia de SARS – COV – 2. În perioada stării de urgență, o serie de imobile din turism au fost rechiziţionate în baza Legii nr. 132/1997, despăgubirile cu titlul de chirie făcându-se de autorităţile administraţiei publice locale.

Spațiile care ofereau criteriile minime necesare cazării/carantinării instituţionalizate puteau fi rechiziționate, chiar dacă proprietarii refuzau să le pună la dispoziția autorităților. Hotelierii au primit, atunci, câte 300 de lei pe zi pentru fiecare persoană cazată, reprezentând plata pentru lipsa de folosinţă a respectivelor spaţii pe timpul rechiziționării. Din această sumă, 230 de lei erau pentru găzduire, curățenie și servicii de igienă, iar 70 de lei, pentru cheltuieli cu hrană și îmbrăcăminte (pijamale și papuci).

Rechiziționare și în perioada stării de alertă

Noutatea este că HG 974/2020 nu vizează doar plata chiriilor pentru unităţile hoteliere rechiziţionate pe timpul stării de urgenţă, ci se extinde și la situațiile viitoare, inclusiv pe perioadele stării de alertă. Mai mult, autoritățile locale se pot îndrepta și către alt fel de spații de cazare, în afara celor din turism, cum ar fi spitalele private. Calculul chiriei se face după o formulă complicată. Practic, chiria se determină prin raportare ipotetică la media încasărilor imobilelor necesare pentru cartiruire sau cazare în clădirile rechiziţionate, similare cu cele din zonă, ținând cont de clasificarea acestora și de numărul de camere rechiziționate.

Scutiri de impozite şi taxe

Banii sunt plătiți în baza documentelor depuse de proprietari în termen de trei luni de la data restituirii bunului rechiziţionat. Pe timpul rechiziționării, proprietarii şi deţinătorii sunt scutiţi de la plata impozitelor şi a taxelor pentru bunurile rechiziţionate. La debutul pandemiei, 11 unități de cazare de pe raza municipiului Bacău au fost dispuse să cazeze persoanele venite din afara țării. Printre acestea, se numără Hotel EMD, Motel Travel, Hotel Bohemia, Pensiunea Tosca, Hotel Bizanț, Hotel ViaLux, Pensiunea Moldavia, Hotel Hanami etc.PUBLICITATE