21 mai 2024
ActualitatePandemia a ieftinit carnea de porc, la poarta fermei

Pandemia a ieftinit carnea de porc, la poarta fermei

Prețul cărnii de porc a tot scăzut, pe fodul pandemiei. Este vorba de nivelul de preț al cărnii valorificate direct, la producători. Astfel, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, carcasa de porc românesc, vândută de fermieri, s-a ieftinit cu circa 30%.

„Prețul cărnii de porc, în viu, la poarta fermei a fost de 7 lei/kg în februarie 2020, iar, la data actuală, prețul este de 5 lei/kg”, au precizat reprezentanții Direcției Agricole Bacău. Astfel, putem spune că avem cea mai ieftină carcasă din Europa, dar și cea mai mare scădere față de anul trecut. În medie, prețul la poarta fermei, raportat de România Comisiei Europene, era 1,14 euro/kg față de 1,86 în februarie 2020. De reținut că, la noi, un nivel atât de mic al prețului cărnii de porc – carcasă tip S – a mai fost înregistrat în februarie 2019.

Fermierii descurcăreți

De altfel, și pe piața țărănească, prețurile la carnea de porc au cunoscut o scădere semnificativă. Problema a fost și mai este încă, pesta porcină africană (PPA). Astfel, în zonele unde încă mai există această boală, au fost instituite restricții în privința valorificării porcilor. Prin urmare, țăranii au recurs la tot felul de metode ingenioase pentru a-și putea vinde marfa.



„Pe site-urile de vânzări diverse, crescătorii particulari disimulau intenția de a vinde porcii, anunțând că au iepuri de 120 de kilograme sau miei cu păr. Asta ca să evite eventuala eliminare a anunțului de către administratorii site-ului, porcul fiind, în general, interzis la vânzare”, au arătat specialiștii Direcției Agricole.

Din păcate, aceste scăderi nu s-au văzut și la raft, unde anul trecut, de exemplu, în plină pandemie, prețurile la carnea crudă de porc s-au majorat cu 13%, comparativ cu perioada similară a anului 2019. Prețul mediu a fost 17,9 lei pe kilogram.

De ce și, mai ales, până când?

Scăderea de preț are cumva legătură cu pandemia, dar și cu pesta porcină africană, prezentă la nivelul întregii UE. Astfel, potrivit analiștilor, ieftinirea ar fi fost fost dictată de evoluția pieței din Germania, cel mai mare producător din acest domeniu, țară unde, la fel, carnea de porc a devenit accesibilă la preț. Și asta ca urmare a saturației pieței, China și ceilalți mari consumatori asiatici refuzând să cumpere din zone unde evoluează PPA. Se pare că, la noi, situația nu se va menține prea mult, astfel încât carnea de porc s-ar putea scumpi, chiar înainte de Paște, spun producătorii. „Există o tendinţă de creştere cu 1-2 zile înainte de Paşte. În perioada postului, scade consumul de carne, iar în săptămâna premergătoare Paştelui este posibilă modificarea preţului pe baza creşterii cererii”, arată Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri