În fiecare an, mii de kilometri pătrați de pădure din întreaga lume sunt mistuiți de flăcari. Incendiile sunt cauzate de secetă, de accidente, de neglijență sau chiar de om, care dorește să desțeleneasca pământul pentru a-l folosi în scopuri agricole. Mai țineți minte teribilele incendii din Grecia, de acum câțiva ani? Abia va mai amintiți deși au murit zeci de oameni. Dar acum toata lumea vorbește despre incendiile din jungla amazoniană.

Deși, după cum am spus, acestea se întâmpla în fiecare an. Ba chiar, anul acesta – a anunțat NASA – focul a cuprins suprafețe putin mai mici decât anul trecut. În același timp, incendiile de pădure fără precedent ca întindere din Siberia nu provoacă nici un fel de interes. Ne-am putea întreba de ce. Răspunsul nu este foarte ușor de dat. Hai sa ne amintim de incendiul de la Notre – Dame.

Câtă emoție a creat și câta lume a anunțat că va constribui cu bani pentru refacerea Catedralei… Bine, foarte mulți nu s-au mai ținut de cuvânt dar cineva a observat că exista o piață a donatorilor. Dar să ne lămurim, întâi. Nu orice incendiu merge și, mai ales, nu din orice regiune! Mâna întinsa care nu spune o poveste nu primește pomană, nu?!

Poate sa ardă Siberia cu urșii ei și cu cerbii și cu celelalte animale, cât o vrea; cetățeanul sensibil care urărește cu interes și îngrijorare situația ecologiei mondiale nu are ochi pentru așa ceva. Pe când Amazonia… frate, e plămânul verde al Planetei, e jungla cu animale mișto, e altceva, nene, trebuie sa ne implicăm, să donăm bani pentru așa ceva!

Pentru că unul dintre răspunsuri este cel financiar. Cineva spune o poveste tristă ca să primească un ban. Cum discutam problema pe Facebook, hop!, ce văd? O tânăra – din România, să fim înțeleși – își invita prietenii să nu-i mai cumpere cadouri de ziua ei, ci să doneze bani unui ONG care promite să salveze Amazonul.


PUBLICITATE