19 aprilie 2024
ActualitatePalatul Administrativ redevine al băcăuanilor şi va fi restaurat

Palatul Administrativ redevine al băcăuanilor şi va fi restaurat

Săptămâna aceasta, la iniţiativa parlamentarilor PSD de Bacău, senatorii Dragoş Benea şi Miron Smarandache, împreună cu deputaţii Ionel Floroiu, Theodora Şotcan, Elena Hărătău, Lucian Şova, Claudiu Ilişanu, Costel Dunava, a fost adoptat un proiect de lege prin care Palatul Administrativ trece în domeniul public al judeţului Bacău din domeniul public al Statului. A fost nevoie de ani întregi de efort parlamentar pentru a modifica legislaţia contradictorie, care împiedica autorităţile judeţene să intervină pentru reabilitarea clădirii. Unul dintre adversarii revenirii clădirii în patrimoniul local a fost chiar preşedintele Iohannis, care a trimis la Curtea Constituţională o primă formă a legii. Doar perseverenţa parlamentarilor băcăuani a împiedicat blocarea acestui normal act de justiţie.Prin asumarea de către Consiliul Judeţean a responsabilităţii de proprietar, se poate trece la o refacere integrală a întregii clădiri, cu respectarea cerinţelor care vin din statutul de monument istoric pe care Palatul îl are.


„La fel cum România are nevoie de simboluri naţionale de care noi, cetăţenii, să fim mândri, şi Bacăul trebuie să-şi păstreze întregi şi frumoase simbolurile locale. Am înţeles, eu şi colegii mei din PSD Bacău, că este un act de patriotism local obligatoriu să salvăm Palatul Administrativ şi să-l redăm băcăuanilor aşa cum merită – elegant, impunător şi funcţional pentru toţi cei care intră în el. A durat destul de mult, dar mă bucur de acest succes, care este al tuturor oamenilor care îşi iubesc locul natal. Ca să fiu sincer, mai insistent pentru realizarea acestui obiectiv a fost Ionel Floroiu, atunci când era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Pe de altă parte, am şi o anumită frustrare întrucât, dacă Palatul Administrativ ar fi fost în patrimoniul CJ în urmă cu mai mulţi ani, ar fi fost modernizat prin fonduri europene pe POR 2007-2013. Sper ca marţi, 2 aprilie, de Ziua Prefectului, să nu treacă neobservată această «ştire administrativă», iar unii dintre foştii prefecţi, care au avut şi funcţii în Guvern, să-şi pună pentru o secundă întrebarea de ce n-au făcut posibilă mai demult reabilitarea clădirii? Sunt convins că în bugetul pe 2019 al Consiliului Judeţean va avea sume prevăzute pentru a readuce la viață una din puținele bijuterii arhitectonice din Bacău.”
senator Dragoş Benea, preşedinte PSD Bacău



„Am avut onoarea de a pleda de la tribuna Parlamentului pentru legea care repară o mare nedreptate perpetuată zeci de ani, iar acum clădirea simbol a Bacăului s-a reîntors în proprietatea băcăuanilor. Nu avem, precum ieşenii, un Palat al Culturii, dar cred că Palatul nostru poate fi la fel de important pentru noi, după ce îi vom readuce la viaţă frumuseţea pe care timpul i-a ştirbit-o. Este un vis împlinit, pe care, împreună cu Dragoş Benea, l-am avut când conduceam Consiliul Judeţean, însă abia când am devenit parlamentari am reuşit să schimbăm legile potrivnice. Echipa PSD Bacău munceşte şi se vede peste tot în judeţ, iar oamenii înţeleg că noi ne ţinem de cuvânt.”
deputat Ionel Floroiu

Actuala conducere a Consiliului Judeţean Bacău a declarat în repetate rânduri că există resurse financiare suficiente pentru o reabilitare integrală a Palatului Administrativ. După rezolvarea aspectelor legislative, în calitate de autoritate publică deliberativă, administraţia judeţului va putea adopta hotărârile legale, inclusiv alocarea de fonduri pentru o expertiză completă, urmată de readucerea la starea iniţială. Ar fi prima de acest fel, având în vedere că, după cutremurul din 4 martie 1977, s-a făcut doar o minimă consolidare a fundaţiei, fără alte lucrări ce ar fi fost necesare.

Palatul Administrativ a fost ridicat între anii 1886-1890, devenind pentru multe generaţii cea mai importantă clădire a Bacăului, centru administrativ, dar şi simbolic de unde au pornit evenimente majore ale judeţului. De la plecarea trupelor la luptă în cele două războaie mondiale şi până la descătuşarea din decembrie1989, când din balconul Palatului s-a strigat “Libertate!” şi “Dictatura a căzut!”, acesta este locul unde s-a scris mare parte a Istoriei locale băcăuane. Astăzi, în piaţa Palatului Administrativ, denumită “Piaţa Tricolorului”, drapelul naţional flutură alături de steagurile NATO şi Uniunii Europene.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri