Oricât ne-ar placea sa ne laudam cu istoria noastra, cladiri istorice nu prea avem. La vremea când altii construiau catedrale si universitati, românii isi faceau bordeie de pamânt. Nenorocirea e ca nici putinele cladiri vechi, care au supravietuit buldozerelor, nu sunt conservate. Una dintre acestea e Palatul Administrativ din Bacau, construit pe la 1890 si fost Tribunal, Prefectura, Baroul Avocatilor, Sfat Popular etc.

Acum gazduieste Prefectura, care reprezinta Guvernul României, si Consiliul Judetean, care ii reprezinta pe cei 600.000 de locuitori ai judetului, institutii importante va sa zica. Totusi, nu poate fi reabilitat. Nu exista bani, dar mai ales nu exista interes. O solutie ar fi fost fondurile europene. CJ Bacau a solicitat ca Palatul sa fie transferat in domeniul judetului sau sa se incheie un acord de parteneriat cu Guvernul pentru a putea accesa un program destinat monumentelor istorice. Iaca a venit si raspunsul: NU SE POATE!

Isi pun speranta in parlamentari…

PUBLICITATE

“Din nefericire, am primit o adresa de la minister prin care suntem informati ca nu suntem eligibili, cladirea fiind destinata administratiei publice, nu vizitelor publicului”, a declarat Ionel Floroiu, vicepresedintele CJ. Asadar, proiectul de reabilitare nu poate fi finantat de UE deoarece imobilul nu este obiectiv turistic sau cultural.

Chiar daca ar dispune de bani, CJ Bacau nu-l poate reabilita din cauza ca nu este proprietar si nici nu va fi. Curtea Constitutionala spune ca imobilul nu poate fi trecut in proprietatea CJ Bacau, trebuie sa ramâna al statului. “Singura solutie este modificarea legii de catre Parlamentul României”, arata Ionel Floroiu. Dupa cât de solidari si de activi sunt parlamentarii bacauani, Palatul Administrativ mai are de asteptat vreo doua-trei decenii. Poate ar mai exista o varianta pentru a salva cladirea: CJ Bacau si Prefectura sa se mute intr-un imobil nou, modern, iar Palatul sa fie transformat in muzeu sau in centru cultural, ca sa intre in circuitul public.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

9 COMENTARII

 1. Cine este statul, cine sunteți voi, pentru ce vă trebuie acel palat? ??; dacă tot ați decis să faceți parte din uniunea europeana, întrebați pe”omologii” voștrii, occidentali: Cum rezolvă problemele de administrație a clădirilor care nu sunt ale lor, nu nu sunt ale statului. …Dacă sunteți persoane oneste, dați-o în gestiune pe termen mediu și plătiți chirie. ..Dacă sunteți persoane oneste!?*?!?

  • Ai citit de-ai inteles nimic ! Desteptule, cladirea e a statului, dar statul nu da bani pentru renovarea ei. Tu esti tampit, cum sa dea cladirea “in gestiune”? Ce inseamna pentru tine asta? Idiot patentat care esti!

 2. Gresit ,dna Patrascanu,cand aia isi faceau catedrale si universitati,noi eram scutul europei.Noi aveam grija sa nu treaca turcii,tatarii si alte natii si astia din vest isi faceau catedrale.Mai cititi putina istorie,dna redactor!

 3. Multe din problemele arhitecturale ale Bacăului vor fi rezolvate de primul cutremur mai acătării. Am mai lucrat prin blocurile astea de cărămidă și prin casele făcute prin anii ’50 și pot spune că, dacă printre cărămizi se mai găsesc unele care nu au început să se sfărâme fiindcă la celelalte ori argila ori temperatura nu au fost cele corecte la fabricarea lor, mortarul folosit la zidit deja nu mai are nicio treabă cu ceea ce ar trebui să fie – bănuiesc că din lipsa materialelor sau din cauza “caracterului” românilor cimentul cam lipsește din compoziție. Și, dacă nu mă înșel, pereții interiori ai prefecturii sunt făcuți dintr-un fel de paiantă care se leagă cu cei exteriori care-s din cărămidă…mai țineți minte ce s-a întâmplat la Aquila în Italia acum câțiva ani? Cam aceeași treabă e și pentru clădirile astea la prima zdruncinătură.

 4. Acum 38-40 ani a cui era cladirea aceasta de s-a putut reconditiona?Sa-i sculam din morti pe Anton Ciobanu si ajutoarele lui ca sa refaca stucaturile? Mai, mai,mai!

  • Ioana,cladirea prefecturii a fost reconditionata intre anii1988-1989,lucrarile de ceramica fiind refacute in totalitate dar nu de d-ul Anton Ciobanu,el fiind plecat din tara,ci de un grup de ,, muncitori,,( care slava Domnului inca sunt in viata ) si care s-au folosit de atelierul d-ului A.C.
   Pentru munca depusa au primit cateva kg de masline,cascaval,salam de sibiu de la tov. ichim.
   Cine mai face munca patriotica in ziua de azi?

LĂSAȚI UN MESAJ