– pâna acum, doar 137 de bacauani si-au cerut drepturile de la Fondul de Garantare a Asiguratilor n acestia ar fi indreptatiti sa primeasca peste 3,3 milioane de lei

Bacauanii care au de recuperat despagubiri de la compania Astra Asigurari, aflata in faliment, trebuie sa transmita cât mai rapid cereri de plata catre Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA). Demersul trebuie facut de cei care au fost pagubiti de un posesor de polita Astra, completând Anexa 6 de pe pagina de internet a Fondului (www.fgaromania.ro).

Cererea de plata se va depune la sediul Fondului, din str. Olari nr. 7A, etaj III, Sector 2, Bucuresti, cod postal 024056, direct sau prin posta, cu scrisoare recomandata, cu confirmare de primire. Documentul va mai putea fi trimis si prin posta electronica (la adresa office@fgaromania.ro) sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia. Cererea pentru despagubire o face creditorul de asigurare – pagubitul, dar el poate mentiona ca beneficiarul sumelor de plata sa fie service-ul care a reparat masina.

PUBLICITATE

La cererea de plata se anexeaza, în copie legalizata, actele / înscrisurile doveditoare ale sumelor pretinse cu titlu de creante de asigurari. Daca nu mai poseda aceste documente, petentul poate depune o declaratie pe proprie raspundere, dupa modelul din anexa nr. 7 din Norma nr. 16/2015. În cuprinsul cererii de plata se va preciza motivul imposibilitatii de depunere a înscrisurilor.

Peste 100 de pagubiti bacauani si-au cerut drepurile

Potrivit FGA, pâna la data de 31 decembrie 2015, pe adresa Fondului au ajuns doar 11.200 cereri de plata (circa 20% dintre pagubiti) cu o valoare estimata de 92 milioane lei, dintr-un total de 57.210 dosare de dauna preluate de la Astra. „Fondul de Garantare a Asiguratilor a primit, pâna la 31 decembrie 2015, 137 de cereri de plata de la potentialii creditori de asigurari ai societatii Astra Asigurari, din judetul Bacau. Suma totala ceruta la plata, prin intermediul acestor cereri, este de 3.369.174,66 lei”, a declarat Costin Anghel, purtatorul de cuvânt al FGA. In acest context, institutia le cere oamenilor sa se grabeasca, pentru a beneficia de o plata cât mai rapida a despagubirilor.

„Pentru a evita supraaglomerarea si aparitia starii de nemultumire în rândul potentialilor creditori de asigurari ai Astra Asigurari, FGA recomanda întreprinderea demersurilor de depunere a cererilor de plata din timp pentru a beneficia de o plata cât mai rapida a despagubirilor”, au transmis reprezentantii FGA. Potrivit legii, Fondul poate plati despagubiri celor care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor, insa abia dupa ramânerea definitiva a hotarârii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment. Termenul de plata va fi de cel mult de 5-7 zile lucratoare de la data la care dosarul este complet si aprobat la plata de catre Comisia Speciala.

Fondul de Garantare a Asiguratilor s-a constituit ca persoana juridica de drept public in scopul protejarii creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator. La data de 1 octombrie 2015, FGA a preluat 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare, precum si 2.046.604 de contracte de asigurare în vigoare de la Astra Asigurari. FGA a preluat 1.826.483 de polite si 51.566 dosare de dauna, din România, 191.241 de polite si 4.809 dosare de dauna aferente activitatii Astra în Ungaria, 22.752 de contracte în vigoare si 642 dosare de dauna aferente activitatii Astra în Slovacia, precum si 6.128 de contracte în vigoare si 193 de dosare de dauna aferente activitatii Astra în Germania. Pâna la data de 31 decembrie 2015, FGA a deschis 5.000 de dosare noi de dauna.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ