Bacauanii care detin o polita la societatea Carpatica Asig sau cei care au suferit o dauna provocata de un asigurat al societatii pot depune la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) solicitari de daune.

Astfel, institutia a comunicat ca „a luat act de publicarea în Monitorul Oficial nr. 586/02.08.2016, a Deciziei ASF nr. 1.498/27.07.2016 privind închiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan de redresare, stabilirea starii de insolventa, declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare a societatii «Carpatica Asig» S.A.

De la aceasta data, creditorii de asigurari ai societatii Carpatica Asig S.A. pot solicita FGA plata sumelor cuvenite”. Asadar, incepând din aceasta luna, practic, FGA poate primi cereri de plata si de deschidere a dosarelor de dauna de la potentialii creditori de asigurari ai Carpatica Asig S.A.

Tot dupa data publicarii deciziei ASF, la cererea posibililor creditori de asigurari ai Carpatica, FGA poate proceda la deschiderea dosarelor de dauna pentru evenimente întâmplate între data publicarii deciziei ASF si cea a denuntarii contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronuntarii hotarârii de deschidere a procedurii falimentului. Solicitarile pot fi depuse direct, la sediul Fondului, din str. Popa Petre nr. 24, Sector 2, Bucuresti, sau prin posta, cu scrisoare recomandata, cu confirmare de primire.

Cererea de plata va mai putea fi trimisa si prin posta electronica sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia.

Deocamdata, se stie ca plata despagubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor in termen de cel mult de 5-7 zile lucratoare de la data la care dosarul este complet si aprobat la plata de catre Comisia Speciala.

In acest sens, FGA va forma o Comisie Speciala, din proprii specialisti, în vederea aprobarii sumelor solicitate la plata din disponibilitatile sale, iar dupa preluarea evidentelor societatii Carpatica Asig S.A., institutia va publica pe site-ul propriu, www.fgaromania.ro, lista potentialilor creditori de asigurari ai companiei. Intre timp, pentru a-i ajuta pe cei pagubiti, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat ghidul destinat clientilor si pagubitilor Carpatica Asig. Publicatia include un set de întrebari si raspunsuri pentru situatii cu care se pot confrunta pagubitii.

Ghidul poate fi consultat pe site-ul ASF. „Plata dosarelor se va realiza de catre FGA doar dupa ce instanta de judecata va stabili, definitiv, falimentul Carpatica Asig S.A., conform art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015 coroborat cu art. 266 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa”, au precizat reprezentantii Fondul de Garantare a Asiguratilor. Politele de asigurare emise de Carpatica Asig ramân în vigoare pâna la data expirarii.

Societatea Carpatica Asig a fost trimisa în judecata, ca persoana juridica, pentru infractiuni de cumparare de influenta si dare de mita, patronul firmei fiind deja condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la inchisoare, impreuna cu alti inculpati. La data de 30 iunie, firma detinea un portofoliu de 1.310.852 de contracte de asigurare, dintre care 936.089 polite RCA. La 31 mai, erau deschise nu mai putin de 26.520 de dosare de dauna.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ