28 martie 2024
ActualitatePaguba de peste 200.000 lei, la doua asociatii de proprietari

Paguba de peste 200.000 lei, la doua asociatii de proprietari

Timp de trei ani, administratorul a doua asociatii de proprietari a sustras bani din gestiunea acestora producând un prejudiciu total ce depaseste 200.000 lei. Curtea de Apel a dat, recent, decizia definitiva in acest dosar penal.

Delia D., în calitate de administrator al Asociatiei de Proprietari Eminescu din Bacau, a luat din gestiunea asociatiei 160.633,46 lei, fie în mod direct, fie prin întocmirea unor documente justificative nereale, falsificând chitante pentru a acoperi lipsa din gestiune. Aceeasi inculpata, în calitate de administrator al Asociatiei de Proprietari Avram Iancu din Bacau, si-a însusit suma de 50.104,19 lei.

Femeia a fost trimisa in judecata pentru delapidare în forma continuata si fals în înscrisuri sub semnatura privata. La sfârsitul anului trecut, Judecatoria Bacau a condamnat-o pe Delia D. la 3 ani închisoare, cu suspendare. A fost admisa partial actiunea civila a Asociatiilor de Proprietari Eminescu si Avram Iancu, iar Delia D. a fost obligata la plata sumelor de 160.633,46 lei, respectiv 50.104,19 lei, actualizate la data platii, reprezentând despagubiri materiale.



Pe lânga acestea, inculpata trebuie sa suporte si cheltuieli judiciare in valoare de 31.500 lei. Fostul administrator nu a recunoscut savârsirea faptelor si a facut apel împotriva sentintei Judecatoriei Bacau, cerând achitarea pentru infractiunea de delapidare, motivat de faptul ca nu ar mai fi îndeplinit functia de administrator din anul 2008. Dar Curtea de Apel nu a luat in calcul aceasta aparare (“negarea calitatii de administrator a inculpatei a intervenit în cursul procesului penal, fiind doar o aparare de conjunctura”) si i-a respins apelul. Decizia este definitiva.

Lucrari platite in documente, dar neexecutate

In perioada iulie 2005 – decembrie 2011, Delia D. a îndeplinit functia de administrator al Asociatiei de Proprietari Eminescu. In 2008, Adunarea Generala a Proprietarilor din cadrul Asociatiei Avram Iancu a hotarât revenirea acestei asociatii la Asociatia Eminescu. Astfel, si gestiunea Asociatiei Avram Iancu a fost preluata de catre Delia D. Ea a folosit un singur registru de casa pentru ambele asociatii si aceleasi numere la chitantele de încasare, fie cu antetul Asociatiei Eminescu, fie cu cel al Asociatiei Avram Iancu, desi nu exista o hotarâre judecatoreasca prin care sa fie dispusa desfiintarea Asociatiei Avram Iancu si preluarea acesteia de catre Asociatia Eminescu.

Initial, expertiza contabila judiciara facuta in cursul urmaririi penale, doar pentru jumatate din anul 2009, la Asociatia Eminescu, a aratat un prejudiciu de circa 35.000 lei. Ulterior, insa, martorii audiati pe durata anchetei au scos la lumina o paguba mult mai mare si numeroase nereguli. “Astfel, martorul M.T., caruia i-ar fi fost achitata la data de 30.06.2009, conform facturilor, suma de 1.980,73 lei si respectiv suma de 860,75 lei, reprezentând contravaloare interfon pentru blocuri de pe str. Nicolae Balcescu din Bacau, a declarat ca o cunoaste pe inculpata D.D. din perioada în care aceasta lucra la o alta asociatie unde a efectuat lucrari de reparatii, însa nu a executat pentru Asociatia de Proprietari Eminescu nicio lucrare de montaj, reparatii sau înlocuire interfon în perioada 2008 – iunie 2009.

Martorul P.I., caruia i-ar fi fost achitata suma de 2.800 lei, în data de 30.01.2009, reprezentând contravaloare lucrare coloana principala caldura, suma de 1.250 lei, în data de 26.05.2009, reprezentând contravaloare reparatie vana subsol si suma de 3.820 lei, în data de 04.06.2009, reprezentând contravaloare reparatie coloana principala apa rece, a declarat ca aceste lucrari au fost efectuate întrucât era în interesul sau, fiind locatar, dar nu au fost achitate de catre asociatie, iar procesele verbale, contractul de prestari servicii si statul de plata nu au fost semnate de catre acesta.

Martorul a aratat ca lucrarea de reparatie acoperis, pentru care s-ar fi achitat de catre asociatie suma de 4.200 lei unei persoane ce nu a fost identificata, nu a fost executata în fapt”, arata procurorii.

Chitante falsificate

Alti doi martori au declarat ca au facut, în doua rânduri, lucrari de reparatii pentru Asociatia Eminescu, la cererea inculpatei Delia D., dar ca nu au încasat suma totala de 4.700 lei, cât era precizat in documente, ci doar 800 lei. In urma controlului facut de Serviciul Public de Administrare a Fondului Locativ si Îndrumare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Bacau, in octombrie 2009, au fost descoperite si trei chitante cu modificari ale datelor de identificare. Astfel, chitante care figurau ca fiind emise de Compania Regionala de Apa Bacau (CRAB), pentru achitarea unor sume de bani de catre Asociatia Eminescu, au fost falsificate de catre Delia D. pentru justificarea unor lipsuri în gestiune.

Conform CRAB, chitantele au fost emise pentru achitarea unor sume de bani de catre Asociatia Avram Iancu, în 2008, fiind modificate datele de emitere si denumirea platitorului. Pe de alta parte, spun anchetatorii, administratorul celor doua asociatii a retras, în mai multe rânduri, sume de bani din contul bancar în care era virata chiria achitata de ORANGE România, fara a justifica sumele retrase, în cuantum total de 12.570 lei.

În cursul urmaririi penale, s-a dispus efectuarea unei noi expertize contabile privind activitatea inculpatei la cele doua asociatii, in perioada 2008 – 2011, prin care s-a constatat intregul prejudiciu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri