Avocată

Timp de trei ani, administratorul a doua asociatii de proprietari a sustras bani din gestiunea acestora producând un prejudiciu total ce depaseste 200.000 lei. Curtea de Apel a dat, recent, decizia definitiva in acest dosar penal.

Delia D., în calitate de administrator al Asociatiei de Proprietari Eminescu din Bacau, a luat din gestiunea asociatiei 160.633,46 lei, fie în mod direct, fie prin întocmirea unor documente justificative nereale, falsificând chitante pentru a acoperi lipsa din gestiune. Aceeasi inculpata, în calitate de administrator al Asociatiei de Proprietari Avram Iancu din Bacau, si-a însusit suma de 50.104,19 lei.

Femeia a fost trimisa in judecata pentru delapidare în forma continuata si fals în înscrisuri sub semnatura privata. La sfârsitul anului trecut, Judecatoria Bacau a condamnat-o pe Delia D. la 3 ani închisoare, cu suspendare. A fost admisa partial actiunea civila a Asociatiilor de Proprietari Eminescu si Avram Iancu, iar Delia D. a fost obligata la plata sumelor de 160.633,46 lei, respectiv 50.104,19 lei, actualizate la data platii, reprezentând despagubiri materiale.

PUBLICITATE

Pe lânga acestea, inculpata trebuie sa suporte si cheltuieli judiciare in valoare de 31.500 lei. Fostul administrator nu a recunoscut savârsirea faptelor si a facut apel împotriva sentintei Judecatoriei Bacau, cerând achitarea pentru infractiunea de delapidare, motivat de faptul ca nu ar mai fi îndeplinit functia de administrator din anul 2008. Dar Curtea de Apel nu a luat in calcul aceasta aparare (“negarea calitatii de administrator a inculpatei a intervenit în cursul procesului penal, fiind doar o aparare de conjunctura”) si i-a respins apelul. Decizia este definitiva.

Lucrari platite in documente, dar neexecutate

In perioada iulie 2005 – decembrie 2011, Delia D. a îndeplinit functia de administrator al Asociatiei de Proprietari Eminescu. In 2008, Adunarea Generala a Proprietarilor din cadrul Asociatiei Avram Iancu a hotarât revenirea acestei asociatii la Asociatia Eminescu. Astfel, si gestiunea Asociatiei Avram Iancu a fost preluata de catre Delia D. Ea a folosit un singur registru de casa pentru ambele asociatii si aceleasi numere la chitantele de încasare, fie cu antetul Asociatiei Eminescu, fie cu cel al Asociatiei Avram Iancu, desi nu exista o hotarâre judecatoreasca prin care sa fie dispusa desfiintarea Asociatiei Avram Iancu si preluarea acesteia de catre Asociatia Eminescu.

Initial, expertiza contabila judiciara facuta in cursul urmaririi penale, doar pentru jumatate din anul 2009, la Asociatia Eminescu, a aratat un prejudiciu de circa 35.000 lei. Ulterior, insa, martorii audiati pe durata anchetei au scos la lumina o paguba mult mai mare si numeroase nereguli. “Astfel, martorul M.T., caruia i-ar fi fost achitata la data de 30.06.2009, conform facturilor, suma de 1.980,73 lei si respectiv suma de 860,75 lei, reprezentând contravaloare interfon pentru blocuri de pe str. Nicolae Balcescu din Bacau, a declarat ca o cunoaste pe inculpata D.D. din perioada în care aceasta lucra la o alta asociatie unde a efectuat lucrari de reparatii, însa nu a executat pentru Asociatia de Proprietari Eminescu nicio lucrare de montaj, reparatii sau înlocuire interfon în perioada 2008 – iunie 2009.

Martorul P.I., caruia i-ar fi fost achitata suma de 2.800 lei, în data de 30.01.2009, reprezentând contravaloare lucrare coloana principala caldura, suma de 1.250 lei, în data de 26.05.2009, reprezentând contravaloare reparatie vana subsol si suma de 3.820 lei, în data de 04.06.2009, reprezentând contravaloare reparatie coloana principala apa rece, a declarat ca aceste lucrari au fost efectuate întrucât era în interesul sau, fiind locatar, dar nu au fost achitate de catre asociatie, iar procesele verbale, contractul de prestari servicii si statul de plata nu au fost semnate de catre acesta.

Martorul a aratat ca lucrarea de reparatie acoperis, pentru care s-ar fi achitat de catre asociatie suma de 4.200 lei unei persoane ce nu a fost identificata, nu a fost executata în fapt”, arata procurorii.

Chitante falsificate

Alti doi martori au declarat ca au facut, în doua rânduri, lucrari de reparatii pentru Asociatia Eminescu, la cererea inculpatei Delia D., dar ca nu au încasat suma totala de 4.700 lei, cât era precizat in documente, ci doar 800 lei. In urma controlului facut de Serviciul Public de Administrare a Fondului Locativ si Îndrumare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Bacau, in octombrie 2009, au fost descoperite si trei chitante cu modificari ale datelor de identificare. Astfel, chitante care figurau ca fiind emise de Compania Regionala de Apa Bacau (CRAB), pentru achitarea unor sume de bani de catre Asociatia Eminescu, au fost falsificate de catre Delia D. pentru justificarea unor lipsuri în gestiune.

Conform CRAB, chitantele au fost emise pentru achitarea unor sume de bani de catre Asociatia Avram Iancu, în 2008, fiind modificate datele de emitere si denumirea platitorului. Pe de alta parte, spun anchetatorii, administratorul celor doua asociatii a retras, în mai multe rânduri, sume de bani din contul bancar în care era virata chiria achitata de ORANGE România, fara a justifica sumele retrase, în cuantum total de 12.570 lei.

În cursul urmaririi penale, s-a dispus efectuarea unei noi expertize contabile privind activitatea inculpatei la cele doua asociatii, in perioada 2008 – 2011, prin care s-a constatat intregul prejudiciu.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

 1. O metoda simpla (prima de fapt) pentru a limita posibilitatea de bagare a mainii in gestiune este plata cu OP sau card. Si apoi respectarea legislatii privind afisarea defalcata a cheltuielilor si triemstrial veniturile si cheltuielile asociatiei.
  Sunt asociatii unde se practica aceste modalitati de plata si altele unde nici nu vor sa auda de asa ceva ( As Soimului).
  Cenzorii sunt si ei partasi chiar si numai prin faptul ca nu verifica operatiunile si nu respecta legea.
  Se fac plati peste plafonul legal in numerar si cenzorul doarme.Amenda o va plati el oare?

  • da, ar trebui verificate toate asociatiile de proprietari – periodic si cu atentie. Iar proprietarii ar trebui sa se implice mai mult, sa ceara explicatii pentru fiecare leut cheltuit.

 2. Stimati concetateni,
  Asociatiile de proprietari functioneaza dupa lege aproape ca o SOCIETATE PE ACTIUNI. Presedintele este cum s-ar spune dupa lege MANAGERUL sau CEO, el este investit de Comitetul de Conducere sa ia toate deciziile, de aceea este si platit cu o indemnizatie, care fie vorba intre noi NU O MERITA pentru ceea ce face (niciunul din Bacau sau din alte parti, personal am exemple din Bucuresti). Administratorul-casier este un fel de contabil al SA-ului (salarizat pentru program de 8 ore zilnic si un salariu decent pentru cat lucreaza), peste care mai calca uneori COMISIA DE CENZORI (care primeste indemnizatie). Acest administrator-casier TREBUIE sa fie ”scolit” si ”examinat-certificat”, dupa lege, de PRIMARIE. Stiati? Sunt convins ca 95% dintre ACTIONARI nu stiti, asta e, ignoranta. Multi asteapta ca asociatiile de proprietari sa fie controlate din proprie initiativa de cineva (Primarie, ANAF, DNA, ONU etc.). Nimic mai fals. CONTROLUL vine numai si numai de la PROPRIETARI (actionarii acestor MICI SA). Cati dintre dvs. ati citit procesul verbal de alegeri a unui COMITET DE CONDUCERE la o asociatie de proprietari. Estimez ca 1% este foarte mult. Atunci de ce sa ne miram cand apare cate un caz din acesta? Asa se face ca unii PROFITA, baga mana pana cand le intra si capul in sac. Ati avut curiozitatea sa vedeti cum se calculeaza PENALITATILE, cei care intarziati cu plata? Cica, este un program pe COMPUTER (savant) care face asta, dar administratorii meseriasi, multi necertificati de Primarie, nu stiu sa bage datele in computer si te trezesti ca ti se ia penalitate la penalitate, in cascada. In acest caz, prezentat de media este foarte clar cine trebuie sa raspunda dupa lege (ATENTIE MAGISTRATI!), PRESEDINTELE, ADMINISTRATORUL-CASIER si COMISIA DE CENZORI. Cum au circulat acele chitante ale unui ”SA” pentru celalalt ”SA„ cand lunar presedintele semneaza acele jurnale de casa si comisia de cenzori verifica la anumite intervale de timp (cel putin trimestrial ca sa-si justifice indemnizatia pe care o ia? Traim in Romania si asta ne ia tot timpul!

 3. Am putea exista si fara aceste asociatii, dar aceasta numai cu concursul societatilor comerciale care ne furnizeaza utilitati (CRAB, THERMOENERGY GROUP, E-ON)!

 4. Toate serviciile si utilitățile să fie preluate de furnizori. De energie termică si ICM, să fie preluat de Thermoenergy Group.S.A, Bacau, de GAZE de furnizorul de gaze, de energie electrică de furnizorul de energie electrică. Cu contractare, facturare și încasare directă individuală de la proprietarul apartamentului, la casieriile furnizorului, PayPoint, Bancă etc. Exclus din context și sistem asociațiile de proprietari. Orice dare în judecata costă pe cheltuiala locatarilor pentru banii altora care sunt furnizori de servicii si utilitati. Spune ca este gratuit actiunea de judecată este o minciuna că avocații se platesc plus alte cheltuieli. Am putea fi luati individual cu contract direct cu furnizorii de servicii si utilitati. Dar ANRSC+ANRE nu este de acord, lasa ca să raspunda toti locatarii. Adica unul pentru toti si toti pentru unul sistem comunist de care nu mai scapam. Am putea să existam și să convetuim si fara asociatii de proprietari. O propunere pentru locatari; Consumul de energie electrica de pe scarile blocului se pot lua de catre primarie și plata sa se faca odata pe an cand se plateste impozitul pe locuinta. etc. Datorită ANRSC+ANRE a provocat ură intre vecini si discordie chiar si altercatii intre vecini. Unul spune ca el a consumat prea putin, altul nu a consumat nimic , altul dar tu ai consumat prea mult si asa nu se stie niciodata cat a consumat fiecare. Contractare/facturare/incasare directa si contorizare individuală a tuturor locatarilor si dispare furturile de servicii si de utilitati. Solutii sunt numai vointa din partea furnizorilor si primarie sa fie. Luptati pentru individualizare, noi suntem individuali cu serviciile si utilitatile de de 12 ani este foarte bine si ne gospodarim noi fără asociatie de proprietari etc.

LĂSAȚI UN MESAJ