20 aprilie 2024
Top StoryPadurile bacauane, exportate de straini

Padurile bacauane, exportate de straini

Potrivit, directiei Silvice Bacau, anul trecut, a fost valorificati prin licitatii circa 650.000 de metri cubi de lemn. Pentru necunoscatori, cantitatea n-ar fi deloc impresionanta. Numai ca valoarea totala a lemnului valorificat in 2013 de silvicultorii bacauani s-a ridicat la circa 2,5 milioane de euro.

Aproape tot lemnul achizitionat din padurile judetului ajunge la export. Partea proasta este ca destul de putin din aceasta cantitate este prelucrata superior, aducând plus valoare economiei locale. Cel mai mult lemn a fost exportat in cel mai bun caz prelucrat primar (sub forma de cherestea sau diferite semifabricate).

“Din punctul meu de vedere, suntem o tara primitiva daca exportam masa lemnoasa bruta, sub forma bustenilor. Cert este ca masa lemnoasa pe care o aducem la licitatii este adjudecata de firmele care sunt la nivelul României.



Cred ca mai bine de doua treimi din toata cantitatea de lemn valorificata de noi a plecat la export. Pentru ca s-au creat in România companii mari cu capital strain – austriac, chinez si, mai nou, turc, acestia din urma prelucrând lemnul sub forma de cherestea. Restul cantitatii de masa lemnoasa vânduta de noi este lemn de foc sau lemn destinat constructiilor”, a declarat Viorel Ghelasa, directorul Directiei Silvice Bacau.

Povesti cu teroristi si spioni industriali

De exemplu, masa lemnoasa achizitionata de gigantul Holzindustrie, cunoscut drept beneficiarul cu cele mai mari contracte incheiate cu Romsilva, de milioane de metri cubi de lemn, este exportata in Japonia.

In plus, potrivit silvicultorilor, si firmele chinezilor care la inceput produceau semifabricate din lemn, in ultima perioada, s-au orientat spre exportul de busteni. In opinia lor, intre 60 si 80 la suta din lemnul achizitionat de asiatici este exportat sub forma de busteni in tara de resedinta. Si asta cu toate ca operatorii chinezi detineau tehnologie care sa le permita prelucrarea lemnului.

“Chiar i-am intrebat de ce au trecut de la semifabricate la exportul de bustean. Mi s-a raspuns ca daca i-ar fi lasat sa aduca chinezi in locul românilor, alta ar fi fost situatia”, mai spun silvicultorii bacauani. In plus, explicatia ar mai putea fi data si de faptul ca, la fiecare metru cub de lemn adus, statul chinez le plateste firmelor o prima de 14 euro. Or, aceasta suma poate fi utilizata foarte usor in România la achizitionarea lemnului. Mai trebuie spus ca o mica parte din cantitatea de bustean ajunge si pe piata araba.

De altfel, se stie ca in anii trecuti, foarte multa masa lemnoasa din padurile bacauane era exportata, in special, in Siria prin firmele controversatului Omar Haisam. Un alt personaj colorat prezent la licitatiile Romsilva era si Li Ning de 42 de ani, din China, care derula afaceri cu lemn prin firma Best Wood.
[HIDEPOST]
Acesta, insa, a fost expulzat, in 2012, impreuna cu alti trei concetateni suspectaţi de spionaj si infractiuni economice, fiind declarati indezirabili pe o perioada de 10 ani, pentru considerente de securitate nationala. Interesant este ca firma chinezului este inca in activitate, fiind admnistrata de sotia barbatului.

Fagul românesc, preferatul strainilor

In general, lemnul preferat de industriasi este cel de rasinoase, folosit mai ales in constructii si in industrie, urmat de lemnul de fag, considerat de multi beneficiari straini ca fiind cel mai bun lemn din lume. Curios este ca afaceristii chinezi sunt cei care ofera cel mai bun pret la licitatiile de lemn.

“Din puctul de vedere al Directiei Silvice, este bine pentru ca am reusit sa vindem atâta lemn, pentru ca, in primul rând, nu am avut nicio problema sa punem in circuit cantitatea de masa lemnoasa, si, in al doilea rând, s-a reusit valorificarea la export. Sigur, ideal ar fi fost sa fie prelucrat superior, obtinându-se produse finite cu plus valoare”, incheie directorul Ghelasa.
[/HIDEPOST]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri